当前位置:首页 >> 高一英语 >>

2015-2016学年江西省宜春市上高二中高一下学期期末考试英语(解析版)


2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一下学期期末考试英语

English Conversation Leader: Mandi Ashmore english@ iwc-lausanne. org We meet on Mondays at 14:30 at the IWC clubhouse. We chat for about an hour and discuss everything. Mandi asks “students” to contact her on Monday to confirm the class as sometimes she needs to cancel for various reasons or occasionally she may choose to hold the class at a different venue(举办地点) or at an earlier time for us to be able to have lunch together. French Conversation, Advanced Beginner Leader: Marielle Sulmoni frenchconvo@ iwc-lausanne. org I'm French (born in Bordeaux) and Swiss by marriage. I hold an advanced beginners' French conversation class on Tuesday afternoons from 14:30 16:00. We meet weekly at the clubhouse in a friendly atmosphere. I hope to help you use your knowledge of French, allowing you to speak with no fear of making mistakes, which in time will become fewer and fewer. French Language Lab, Beginner Leader: Maija Remlinger frenchlab@ iwc-lausanne. org The group meets on Thursday afternoons from 15:00-16:30 at the clubhouse. The first half of the class is devoted to reading out loud from the book “Easy French Reader”, working on pronunciation and phrasing. During the second half, we listen to audio recordings from “New French with Ease” and work on oral comprehension. French Conversation, Advanced Leader: Juliette Brull french@ iwc-lausanne, org We meet every Tuesday at the IWC clubhouse from 9:30-11:00. Most of our time is devoted to very lively discussions about current events and various topics. We also read a book written by a French author and sometimes we see a French movie. 1.Why are you advised to contact Mandi? A. To check the arrangement. B. To exchange ideas. C. To decide the topics. D. To ask for leave. 2.Which of the clubs focuses mainly on the basic knowledge of language? A. English Conversation. B. French Conversation, Advanced . C. French Language Lab, Beginner. D. French Conversation, Advanced Beginner. 3.Who will you get in touch with if you like watching French films?

A. Mandy Ashmore B. Marielle Sulmoni C. Maija Remlinger D. Juliette Brull For a long time, the traditional method of identifying liars was to watch their body language, including facial expressions. What if the person appears to be nervous? Is the person unable to look me in the eye? Is he or she look around the room? What about other nervous movements, such as fidgeting(坐立不安)or shifting from side to side? Many people—from parents to police officers and airport security personnel—depend on this method. But does a person’s body and face reveal the truth? Not according to a new study. Talking, it seems, is the best way to smoke out a liar. That is what researchers in the United Kingdom found out recently. Their investigation took place at one place where lying can get you into big trouble—an airport. The researchers asked volunteers to pretend they were real passengers and then lie to airport security agents. Some of the agents used spoke conversation-based methods to question these make-believe passengers. Others depended instead on the person’ s body language, like lack of eye contact and showing signs of nervousness. The agents talking with the passengers were 20 times more likely to catch the liars. The study found that these conversation-based techniques can help you recognize when a person is lying to you. Like many methods, this conversation method has a name. It is called Controlled Cognitive Engagement or CCE, for short. The British government partly financed this study. The American Psychological (APA) published the findings. Body language cannot be trusted. Using body language and facial expressions to catch someone in a lie is really hard. And it only works, seemingly, by chance. Thomas Ormerod is the head of the School of Psychology at the University of Sussex in England. On the APA website, he reported that the “suspicious-signs method” —or using body language—“almost completely fails” in finding lies. 4.What are the questions in Paragraph 2 intended to do? A. Show traditional ways to recognize a liar. B. Launch a survey among readers. C. Show the writer’s puzzlement. D. Invite the readers to think twice. 5.What should volunteers in the investigation do? A. Answer questions only using words. B. Pretend to be airport security agents. C. Act as passengers as researchers required. D. Communicate with researchers by talking. 6.Which would be the best way to find out a liar according to the study? A. Looking him in the eye. B. Asking open-ended questions. C. Making use of body language. D. Observing his facial expression. 7.What will the author continue to talk about based on the passage?

A. B. C. D.

Misunderstandings of catching a liar. The “suspicious-signs” method. How the CCE method works. The new concept of CCE.

Living near the beach may come with an extra perk (利益): better health. A new study analyzed information from more than 48 million people in England and found that the nearer they lived to the coast, the more likely people were to report good health within the past year. Living near the coast may be associated with better health because the seaside environment reduces stress, the researchers said. They pointed to another British study that found that people who took trips to the coast experienced more feelings of calmness and relaxation than those who visited urban parks or the countryside. The difference from living near the coast was relatively small. But a small effect, when applied to an entire population can have a substantial impact on public health ,said study researcher Ben Wheeler of Peninsula College of Medicine and Dentistry in Exeter, England. However, it’s too soon to advise people to hit the beach to improve health, Wheeler said. The study only found an association, not a cause-effect link, and it’s possible that other factors could explain the results. For instance, it could be that people who are wealthier, and therefore healthier, are more able to move to desired locations such as the coast, Wheeler said, a phenomenon known as the migrant effect. But the study did find that the association between coastal living and better health was strongest for those living in the poorest areas, which perhaps indicates that wealth cannot explain the results, Wheeler said. Because the study looked at only England—an island country in which everyone lives within 72 miles of the coast—it’s not clear whether the findings would apply to other populations. Far from England, a health expert not involved in the study said that while the British research certainly doesn’t prove that people’s health and the place they live are linked, it ’s possible that proximity to the seas does something for our bodies. If future studies confirm the results, the next step would be to find out it is what coastal environments that can benefit health. Wheeler said it may then be possible to bring those benefits to people living in other areas, through virtual environments, for instance. 8.We can conclude from the passage that ______. A. people are encouraged to move to the coast B. people living near the sea may be healthier C. people pay increasingly attention to health D. people are worried about residential environment 9.According to the researchers, living near the sea ______. A. doesn’t nearly affect the British population B. can cure some difficult diseases in a way C. can help get over one’s stress

D. means freeing from sadness or troubles 10.What Ben Wheeler said means ______. A. the British public health is decreasing B. concrete evidence favors life near the sea C. wealthier people are likely to be healthier D. exact reasons are proposed for further research 11.What does the underlined word “proximity” in the passage mean? A. being close B. being distant C. being similar D. being opposite With my hands and knees on the floor of the airplane, I was searching for an old lady’s missing hearing aid during the flight from Sydney to Los Angeles. It occurred to me that this may not be the most dignified posture for a Buddhist nun(尼姑). I had seen the old lady from the seat in front of me as she walked up and down the passage with a flashlight. I asked a few times what was wrong, but she didn’t answer at first —– she couldn’t hear me. She was wearing a woolen coat. Judging from her accent, she came from Eastern Europe. Do you know how much hearing aids cost? Thousands, especially for the new tiny hidden-in-the-ear type she described. It takes a long time for an appointment to make a new one, and many doctor visits to get the thing adjusted right. Therefore, my dignity seemed less important than finding that hearing aid. But how does one find a tiny black object in a shadowy jet cabin(机舱) The lady wasn’t even sure where or when she had lost it. At one point, a couple of flight attendants did a random search around the lady’s seat; I wasn’t impressed. They left suggesting that she search the seat of her previous flight! My flashlight turned up all kinds of small objects, bits of plastic, broken pieces of headphones. The old lady said that she gave up. Yet I couldn’t. After we landed, as passengers streamed past us, I insisted that the lady move aside while awaiting her wheelchair. Then I got into a real down and dirty search among the dust under her seat and on the floor. Look! A little peanut-sized shiny black object caught the light of my flashlight in a floor crack near her seat. What a rush. “I found it!” With great astonishment and gratitude, the old lady responded, “I haven’t the words to express my thanks!” 12.Why did the author put her hands and knees on the floor? A. She is a religious Buddhist nun. B. She fell down from her seat. C. She helped the old lady look for her hearing aid. D. She wanted to stand out among the passengers. 13.What do we know about the old lady? A. She ignored the author’s question on purpose. B. She is an American. C. She lost her hearing aid by accident.

D. It was not difficult for her to get the hearing aid at all. 14.Where was the hearing aid found? A. On the previous flight. B. Close to the old lady’ seat. C. On the wheelchair. D. In another jet cabin. 15.According to the last two paragraphs, what is the old lady’s attitude towards the author? A. Respectful. B. Doubtful. C. Supportive. D. Grateful.

完形填空,请认真阅读下面短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项。 As a child, I started learning to play the piano, my favorite musical _________ ,but I was forced to give up when I started my middle school _________ I could concentrate more on my studies. It’s one of my biggest _________ to stop practicing the piano when I recall sadly today. During the following years, I kept telling my piano teacher that I would _________ . However, I didn’t keep my promise because I was _________ with my study. _________ I lost touch with my teacher. Some years later, my teacher died. I was very sad because I lost such a good teacher. She was a very warm and gentle person. It hurts me to think she may have been _________ that I never returned. I haven’t taken lessons since then but to be honest, I _________ to. Sitting at the piano, I couldn’t help recalling many _________ —times of my practising at home and playing before my teacher and one time my teacher _________ me after I played entire pieces of music wrong in front of her colleagues. I was so _________ that I could hardly say anything. But her _________ helped ease my shame. These memories, _________, good or bad, never caused my _________ for playing the piano again. This thought then led me to think that _________ is like music, and that we all try to play different _________ in the instrument of our life. Sometimes the pitch(音高) is _________ when we play it well, but sometimes we are out of tone. However, we all continue to create our own _________ style of music. No matter what style our music is, it is _________ that we sing the songs of joy, quietness and love. Though I may never make it back to piano lessons, it doesn’t _________ that I’ve stopped making music. 16.A. instrument B. performance C. room D. stage 17.A. because B. so that C. now that D. for 18.A. successes B. regrets C. decisions D. hobbies 19.A. play B. graduate C. leave D. return 20.A. occupied B. angry C. satisfied D. patient 21.A. Actually B. Constantly C. Suddenly D. Gradually 22.A. astonished B. glad C. disappointed D. amazed 23.A. liked B. needed C. wanted D. decided

24.A. 25.A. 26.A. 27.A. 28.A. 29.A. 30.A. 31.A. 32.A. 33.A. 34.A. 35.A.

dreams instructed frightened happiness instead hope life cards hard unique necessary matter

B. expressions B. hurt B. moved B. satisfaction B. meanwhile B. courage B. learning B. sports B. wonderful B. boring B. strange B. mean

C. words C. punished C. embarrassed C. comfort C. therefore C. feeling C. attitude C. roles C. surprising C. common C. possible C. report

D. memories D. respected D. excited D. sigh D. however D. effort D. enjoyment D. games D. complex D. similar D. important D. appear

36.短文改错 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文, 请你修改你的同桌写的以下作文。 文中共有 10 处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加,删除或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号,并在其下写出该词。 删除:把多余的词用斜线划掉。 修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。 注意:1 每处错误及其修改均仅限一词。 2 只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不记分。 Dear Mandy, I'm not doing well in my lessons at school, especial in maths. My dad says I must try hard because he wants me go to university. He thinks I'm lazy,but it's not true. I work really hard,often study late into the night! I've tried to talk to my mother, but she always said I have to work as hard like my brother does. My brother doesn't study very hard,and he always gets excellent grades. It's not fair! The only thing I like it is art. My teacher says I'm the best student she's had for year. When I told my dad,all he said was, “ You mustn 't waste your time in art. You must focus your mind on your lessons! ”I'm feeling quite puzzling as to what to do now. Would you please help me out? Thanks a lot! Yours sincerely, Lisa

根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。 选项中有两项为多余选项。 Here are some tips that will help you get rid of anxiety over being phoneless or reduce your risk of phone addiction.

Disable the Internet connection. Take up your courage to disable the Internet connection on your smartphone. 37. Needless to say, you will save o lot of cash on it. Find your passion. 38. Find your dream job and you will leave your “best friend” at least for a while. If you have nothing to do at home, try a new hobby that will distract you from all those apps and social media. Purchase an ordinary phone. No smartphones. No iphones. Remember those times when we used phones in emergency situations only or when we wanted to invite someone to a party. 39. Don’t let the fear control you. 40. Claim your joy. I can only speak for myself here, but I think that a smartphone is one of the worst inventions. It’s useful and helpful at times, but it has ruined many happy lives and relationships. That’ s because we allow our phones to control us. 41. The fear of being phoneless is a serious problem. It’s like drug or cigarette addiction. If you want to change your life, sell your expensive smartphone, buy an ordinary one, and become a sociable person. There are so many wonderful people that can bring joy into our life. Chatting online is great, but chatting in real life is best. A. Free your mind. B. Choose other electronic devices. C. Keep your mind sharp and alert. D. Beat your social butterfly wings. E. Those who love their jobs never feel exhausted and bored. F. Thus, you’ll spend less time with your phone and more time in real life. G. I bet some of you remember times when few people had a phone at home.

英语知识运用 Everyone has his own way of saying things and his own special expressions. Many everyday American expressions are based __42. __ colors. Red is a hot color. Americans often use __43.__ to express heat. They may say they are red hot about something unfair. When they are red hot they are very __44.__(anger) about something. The small hot tasting peppers found in many Mexican foods __45._(call) red hots for their color and their spicy taste. Fast loud music is popular with many people. They may say the music is red hot, __46.__(especial) the kind called Dixieland jazz. Pink is a __47.__(light) kind of red. People sometimes say they are in the pink __48._ they are in good health. The expression was first used in America at the beginning of the __49._(twenty) century. It probably comes from the fact that many babies are born with a nice pink color __50.__ shows that they are in good health. Blue is a cool color. The traditional blues music in the United States is __51.__ opposite of red hot music. Blues is slow, sad and soulful(深情的). Someone who is blue is very sad.

52.书面表达 第 24 届冬季运动会将于 2022 年 2 月在北京和张家口市联合举行,现面向社会招募志愿者。 假如你是李华,请根据自己的情况写一封 100 词左右的英文申请信。内容包括: 1. 热爱体育; 2. 英语流利; 3. 性格外向开朗,有组织能力。 Dear Sir or Madam, I have heard the news that you are recruiting volunteers for the Winter Olympic Games to be held in 2022.____________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ ________ _______________________________________________________________________________ ________ _______________________________________________________________________________ ________ _______________________________________________________________________________ ________ _______________________________________________________________________________ ________ _______________________________________________________________________________ ________ Yours, Li Hua 参考答案 1.A 2.C 3.D 【解析】 试题分析:向你推荐英语、法语会话学习的几个课程。 1.A 细节理解题。根据 English Conversation 中 Mandi asks “students” to contact her on Monday to confirm the class as sometimes she needs to cancel for various reasons or occasionally she may choose to hold the class at a different venue(举办地点) or at an earlier time for us to be able to have lunch together.可知 Mandi 建议和她联 系是为了核对安排情况。故选 A。 2.C 细节理解题。根据 French Language Lab, Beginner 中 The first half of the class is devoted to reading out loud from the book “Easy French Reader”, working on pronunciation and phrasing.可知要大声读课文,着重于发音和词组。可知 C 项符合题意。 3. D 细节理解题。 根据 French Conversation, Advanced 中 sometimes we see a French movie. 有时候看法国电影。可知 D 项符合题意。 考点:考查教育类阅读

4.A 5.C 6.B 7.B 【解析】 试题分析:长期以来,传统的测谎方式是观察肢体语言包括面部表情。本文谈的话题是“如 何测谎”? 4.A 推理判断题。根据第二段的问题 What if the person appears to be nervous? Is the person unable to look me in the eye? Is he or she look around the room? What about other nervous movements, such as fidgeting(坐立不安)or shifting from side to side? Many people—from parents to police officers and airport security personnel—depend on this method. But does a person’s body and face reveal the truth? Not according to a new study. 如果这个人表现的很紧张?不能直视我的眼睛?到处看四周?以及其他紧 张举动,比如坐立不安,到处走来走去?大部分人,从家长、警察到机场安全人员,都是依 赖这种方法鉴别说谎。 但是身体语言透露出的信息又能在多大程度上反映事实的真相呢?最 新调查显示,这其实毫无依据。可知此段在展示传统的辨认说谎者的方法。故选 A。 5.C 细节理解题。根据第四段第一句 The researchers asked volunteers to pretend they were real passengers and then lie to airport security agents. 研究人员要求志愿者 假装自己是真的乘客,向机场工作人员撒谎。可知 C 项符合题意。 6.B 细节理解题。根据第四段最后三句 The study found that these conversation-based techniques can help you recognize when a person is lying to you. Like many methods, this conversation method has a name. It is called Controlled Cognitive Engagement or CCE, for short. 研究表明,谈话技能有利于识别谎言。和其他方法一样,这些对话交 流也有专业名词,叫做控制认知参与,或者 CCE。可知 B 项符合题意。 7.B 细节理解题。根据最后一段 Thomas Ormerod is the head of the School of Psychology at the University of Sussex in England. On the APA website, he reported that the “suspicious-signs method”—or using body language—“almost completely fails” in finding lies.Thomas 是英国苏塞克斯大学心理学院院长。在 APA 网站上,他表示“身 体语言测谎有效性值得怀疑。” 【名师点睛】 事实询问题, 这类试题通常以疑问词 what/who/when/where/why/how 引起的特殊问句, 就文 章中某一词语、某一句子、某一段落或某一具体细节和事实进行提问。解答此类试题首先要 弄清题目和每一个选项的含义,然后按题目要求寻找与之相关的细节,正确估计答案来源。 同时要注意题目和文章中的暗示作用,特别注意辨别各种信息,确认各种信息。比如第 26 小题, B 细节理解题。 根据第四段最后三句 The study found that these conversation-based techniques can help you recognize when a person is lying to you. Like many methods, this conversation method has a name. It is called Controlled Cognitive Engagement or CCE, for short. 研究表明,谈话技能有利于识别谎言。和其他方法一样,这些对话交 流也有专业名词,叫做控制认知参与,或者 CCE。可知 B 项符合题意。 考点:考查社会现象类阅读 8.B 9.C

10.D 11.A 【解析】 试题分析:根据英国的一项研究分析,人们住的离海岸越近,身体就越健康。研究人员说居 住在海岸附近,可能和更好的健康有关系,因为海边环境能过减少压力。然而演员本.惠勒 提醒人们对此下肯定的结论还为时过早, 因为这只是发现了两者之间的联系, 而不是必然的 因果关系。 8. B 主旨大意题。 从第一段的 “Living near the beach may come with an extra perk: better health.”及文章后面的论述可知,本文首先介绍了住在海边有益于健康这个研究发现,然 后分析了其中的原因。故选 B。 9.C 细节理解题。从第二段的“Living near the coast may be associated with better health because the seaside environment reduces stress, the researchers said”可 知,住在海边可以帮助人们减少压抑。故选 C。 10. D 推理判断题。 从第四段的 “The study only found an association, not a cause-effect link, and it’s possible that other factors could explain the results”及最后一 段的“If future studies confirm the results, the next step would be to find out it is what coastal environments that can benefit health”可知,他认为对这个结论还需 要做很多相关的研究,故选 D。 11.A 词义猜测题。从第五段的“Far from England, a health expert not involved in the study said that ?.., it’s possible that proximity to the seas does something for our bodies.”可知,在离英格兰比较远的一位没有参与研究的专家表明虽然该研究没有明 确证明人的健康与居住地之间的联系,但是很有可能离海边比较近确实能给身体带来好处。 故该词的意思与“靠近”相近,故选 A。 【名师点睛】 猜词是应用英语的重要能力。我们要学会“顺藤摸瓜” ,通过构词,语法,定义,同位,对 比,因果,常识,上下文等线索确定词义。任何一篇文章中的句子在内容上都不是绝对孤立 的,都跟句子所在的段落及整整篇文章有关。利用上下文提供的情景和线索,进行合乎逻辑 的综合分析进而推测词义,是阅读过程中的一大关键,这也是近年来高考考查的热点。最常 见的就是利用上下文语境、常识和语法关系推断词义。 ①抓住所需推断词汇前后的“mean”或系动词或破折号等直接定义该词的部分。 ②抓住文章主旨与该段所表达的中心。特别对于议论文要牢记论点与论据的相互支撑关系。 ③通过例证、比喻、对照、插入语等语法结构推断词义。 比如第 31 小题,A 词义猜测题。从第五段的“Far from England, a health expert not involved in the study said that ?.., it’s possible that proximity to the seas does something for our bodies.”可知,在离英格兰比较远的一位没有参与研究的专家表明虽 然该研究没有明确证明人的健康与居住地之间的联系, 但是很有可能离海边比较近确实能给 身体带来好处。故该词的意思与“靠近”相近,故选 A。 考点:考查健康类阅读 12.C 13.C 14.B 15.D 【解析】

试题分析: 文章讲述作者在坐飞机的过程中以偶魏女士把助听器丢了, 作者也帮助找了很久, 当下飞机时,作者不放弃,在女士的座位下找到了,她十分感激。 12.C 推理判断题。根据第一段 With my hands and knees on the floor of the airplane, I was searching for an old lady’s missing hearing aid during the flight from Sydney to Los Angeles.作者趴在地下,找一个女士丢失的助听器,故选 C。 13.C 推理判断题。根据第四段提到 The lady wasn’t even sure where or when she had lost it.这个女士不确定在哪或什么时候丢的,故选 C。 14.B 推理判断题。根据倒数第三段提到 Look! A little peanut-sized shiny black object caught the light of my flashlight in a floor crack near her seat.看,一个小的黑 色物体吸引我的注意力,在她的座位下,可知是在女士的座位下找到的,故选 B。 15.D 推理判断题。根据最后一段提到 With great astonishment and gratitude, the old lady responded, “I haven’t the words to express my thanks!”非常吃惊和感激,这 位女士说,我无法用语言来表达我的感谢。故选 D。 【名师点拨】 推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上, 做出一定的推理判断, 从而得到文章的 隐含意义和深层意义。 推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话, 也可能是某几句话, 所以, 推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案: 即对原文某一句话或某 几 句 话 所 作 的 同 义 改 写 或 综 合 。 推 理 判 断 题 的 题 干 中 通 常 含 infer,suggest,imply,conclude indicate 等标志性词语。 这种题型主要包括细节判断 题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。比如第 34 小 题,B 推理判断题。根据倒数第三段提到 Look! A little peanut-sized shiny black object caught the light of my flashlight in a floor crack near her seat.看,一个小的黑 色物体吸引我的注意力,在她的座位下,可知是在女士的座位下找到的,故选 B。 考点:考查故事类阅读 16.A 17.B 18.B 19.D 20.A 21.D 22.C 23.C 24.D 25.A 26.C 27.C 28.D 29.B 30.A 31.C 32.B 33.A 34.D

35.B 【解析】 试题分析:通过作者弹钢琴的故事,作者认为虽然自己没有能够重新弹钢琴,但是并不意味 这作者停止创造自己的生命之歌。 16.A 考查名词词义辨析。句意:我从小学习钢琴,钢琴是我最喜欢的乐器。但是上了初中 以后,我被迫放弃以至于我能专心学习。故选 A。 17.B 考查连词。句意:我从小学习钢琴,钢琴是我最喜欢的乐器。但是上了初中以后,我 被迫放弃以至于我能专心学习。故选 B。 18.B 考查名词词义辨析。根据语境可知,作者非常遗憾自己放弃了练钢琴。故选 B。 19.D 考查动词词义辨析。根据下文“I never returned”提示可知,作者告诉钢琴老师自 己会重新回来练琴的。故选 D。 20.A 考查短语词义辨析。be occupied with“忙于某事”;be angry with“对??生气”; be patient with“对??耐心”;be satisfied with“对??满意”。 根据语境可知, 作者一直忙于学习,没有履行自己的承诺。故选 A。 21.D 考查副词词义辨析。actually“事实上”;constantly“不断地”;suddenly“突然 地”;gradually“逐渐地”。根据语境可知,作者逐渐和钢琴老师失去联系。故选 D。 22.C 考查形容词词义辨析。根据语境可知,作者认为音乐老师对于自己没有回去练钢琴一 定很失望。故选 C。 23.C 考查动词词义辨析。句意:从那以后我再也没有上过钢琴课,但是说实话,我很想去。 故选 C。 24.D 考查名词词义辨析。根据语境及下文“These memories”提示可知,作者在回忆以前 练钢琴的时光。故选 D。 25.A 考查动词词义辨析。根据下文可知。作者在众人面前把曲子弹错了。自己很尴尬,是 老师安慰我。由此可推出老师是在指导我练习。故选 A。 26.C 考查动词词义辨析。根据语境可知,作者弹错了琴,感到很尴尬。故选 C。 27.C 考查名词词义辨析。根据语境可知,老师的安慰使我不害羞了。故选 C。 28.D 考查副词词义辨析。句意:但是,这些美好回忆,无论是好的还是坏的,并没有使我 拥有重新弹钢琴的勇气。故选 D。 29.B 考查名词词义辨析。参看上一题解析。故选 B。 30.A 考查名词词义辨析。根据下一句中“the instrument of our life”提示可知,答案 为 A。 31.C 考查固定短语。play a role in 为固定短语,表示“扮演??角色,起??作用”。 根据下文“the pitch(音高)”提示可知,作者认为我们都在生活这一个乐器上扮演不同的 音色。故选 C。 32.B 考查形容词词义辨析。根据“well”提示可知,答案为 B。 33. A 考查形容词词义辨析。 根据语境可知, 我们每个人都在努力弹奏自己独特的生命之歌。 故选 A。 34.D 考查形容词词义辨析。根据语境可知,作者认为不管什么风格的音乐,重要的是我们 唱出自己的那份快乐、那份宁静与那份对生活的热爱。故选 D。 35.B 考查动词词义辨析。根据语境可知,作者认为虽然自己没有能够重新弹钢琴,但是并 不意味这作者停止创造自己的生命之歌。故选 B。 【知识点拨】 1.近几年来状语从句和宾语从句的引导词在完形填空中频繁地考查,比如第 42 小题,B 考 查连词。句意:我从小学习钢琴,钢琴是我最喜欢的乐器。但是上了初中以后,我被迫放弃

以至于我能专心学习。故选 B。 2. 在做完形填空时一定要注意 and/but/so/besides/however/furthermore/moreover/in addition/what’s more 等词汇、固定结构的运用。它们连接了上下文,起着承上起下的作 用。像 but(但是)、however(然而),表示转折,这说明前后的内容相反或相对。把握 住这一点,做起题来就会得心应手。Sometimes the pitch(音高) is 57 when we play it well, but sometimes we are out of tone. However, we all continue to create our own 58 style of music. However 在这里起着关键作用。第 57 小题,B 考查形容词词义辨析。 根据“well”提示可知,答案为 B。第 58 小题,A 考查形容词词义辨析。根据语境可知,我 们每个人都在努力弹奏自己独特的生命之歌。故选 A。 考点:考查人生感悟类阅读 36. 【小题 1】espefial→especially 【小题 2】me 后加 to 【小题 3】sduty→studying 【小题 4】said→says 【小题 5】like→as 【小题 6】and→but 【小题 7】it 去掉 【小题 8】year→years 【小题 9】in→on 【小题 10】puzzling→puzzled 【解析】 试题分析:如何学习和父亲发生争执,写信求助。 【小题 1】espefial→especially 考查副词。 especial→especially 此处应由副词 修饰介词短语 in maths。故 especial 改为 especially。 【小题 2】me 后加 to 考查非谓语动词。 go 前加 to want 后跟不定式作宾补。故 go 前 加 to。 【小题 3】sduty→studying 考查非谓语动词。 study→studying studying 作 work hard 的伴随状语。故将 study 改为 studying。 【小题 4】said→says 考查时态。 said→says 根据前后语境应用一般现在时,故 said 改为 says。 【小题 5】like→as 考查状语从句。 like→as like 前有 as,as...as...连接比较状 语从句,故 like 改为 as。 【小题 6】and→but 考查连词。 and→but 前后分句是转折关系,应将 and 改为 but。 【小题 7】 it 去掉 考查定语从句。 去掉 it I like 是 thing 的定语从句, 引导词 that 作 like 的宾语已经省略,不能再出现 it 作宾语,故去掉 it。 【小题 8】 year→years 考查名词。year→years for years 好多年。 故将 year 改为 years。 【小题 9】in→on 考查介词。 in→on/over waste time on/over sth.在某事上浪 费时间。故 in 改为 on/over。 【小题 10 】 puzzling →puzzled 考查形容词。 puzzling → puzzled 主语是 I ,应用 puzzled 作表语, “感到迷惑的” ,故将 puzzling 改为 puzzled。 【知识归纳】 表示情感的现在分词和过去分词 surprising 令人惊讶的,surprised 感到惊讶;frightening 令人害怕的, frightened 感

到害怕; moving 令人感动的, moved 感动;exciting 令人兴奋的,excited 感到兴奋; boring 令人厌烦的, bored 感到厌烦。现在分词的主语通常指事物;过去分词的主语通常 指人。比如第 10.小题,puzzling→puzzled 考查形容词。 puzzling→puzzled 主语是 I,应用 puzzled 作表语, “感到迷惑的” ,故将 puzzling 改为 puzzled。 考点:考查短文改错 37.F 38.E 39.G 40.A 41.D 【解析】 试题分析:这里有一些提示,可以帮助你摆脱无手机的焦虑和降低你手机成瘾的风险。 37. F 根据上句: 鼓起你的勇气, 禁用你的智能手机上的互联网连接。 和下句是因果关系, 可知下句:因此,你要花较少的时间在手机上,更多的时间用在真正的生活上。故选 F。 38.E 根据下句:找到你喜欢的工作,你会离开你最好的朋友“手机”一会儿。可知上句 的意思是:喜欢自己工作的那些人从来不会筋疲力尽和感到厌烦。故选 E。 39. G 根据上句: 记得只有紧急情况下或邀请一个人参加聚会时我们才用手机的那些时候。 可知下句应该是: 我敢打赌说你们中的一些人会记得很少有人在家里有一个电话。 此处的关 键词是:remember times when,故选 G。 40.A 根据下面:要求你的快乐。我只能在这里为自己说话,但是我认为智能手机是最差 的发明之一。可知上句的意思是:解放你的思想。故选 A。 41.D 根据下句:无手机的恐惧是一个严重的问题。如果你想改变你的生活,卖掉昂贵的 手机,买一个普通的,变成一个善于交际的人。可知此空的意思应该是:击败你的交际花翅 膀。故选 D。 【名师点拨】 1.根据上下文的语境来确定选项。一般在空格的上一句或下一句,也许是上、下句中会有暗 示。比如第 37 小题,E 根据下句:找到你喜欢的工作,你会离开你最好的朋友“手机” 一会儿。 可知上句的意思是: 喜欢自己工作的那些人从来不会筋疲力尽和感到厌烦。 故选 E。 2.抓关键词。比如第 38 小题,G 根据上句:记得只有紧急情况下或邀请一个人参加聚会 时我们才用手机的那些时候。 可知下句应该是: 我敢打赌说你们中的一些人会记得很少有人 在家里有一个电话。此处的关键词是:remember times when,故选 G。 考点:考查信息匹配 42.on 43.it 44.angry 45.are called 46.especially 47.lighter 48.when 49.twentieth 50.that/which 51.the

【解析】 试题分析:本文介绍了美国习语中颜色的含义。 42.on 考查介词。 on be based on 以??为基础。 43.it 考查代词。 it it 代替前文提到的 red。 44.angry 考查词形转换。 angry 用形容词作表语;very 副词修饰形容词。 45.are called 考查时态语态。 are called 被称为“炽热” 。 46.especially 考查词形转换。 especially especially 作状语,修饰全句,本句实际是 省略句。 47.lighter 考查比较级。 lighter 粉红色是比较浅一点的红色;所以用 light 的比较级 形式。 48.when 考查引导词。 when when 引导的时间状语从句;当他们健康的时候,人们就说 they are in the pink。 49.twentieth 考查数词。 twentieth 20 世纪是第 20 世纪,应用序数词。 50.that/which 考查定语从句。 that/which 本句是定语从句,引导词在从句中作主语, 并且先行词是 color,表示“物” 。 51.the 考查冠词。the the opposite of 在??的对立面。 【知识拓展】 序数词的构成 1. 一般来说,是由相应的基数词加词尾 th 构成.例:four + th → fourth /six + th → sixth/seven + th → seventh / ten + th → tenth 2.下面这些基数词在变为序数词时,有特殊的变化.例: one → first ◇ two → second ◇ three → third/ five → fifth /eight → eighth / nine→ ninth/ twelve → twelfth 3. 十位整数序数词的构成方法是将基数词的词 y 变成 i,然后再加 eth. 例: twenty → twentieth /thirty → thirtieth/ forty → fortieth ◇ ninety → ninetieth 4.两位或两位以上的基数词变成序数词时 ,仅将个位数变成序数词 .例: twenty-one → twenty - first/ thirty - five → thirty - fifth/a hundred andfifty - three → a hundred and fifty-third 序数词的用法 1. 序数词在使用时,一般加上定冠词.例:the firstbook / the second floor 2.序数词的前面可以加上不定冠词,用来表示“再一”,“又一”的意思.例: You may have a third try.你可以第三次尝试. 考点:考查语法填空 52. Dir Sir/ Madam, I have heard the news that you are recruiting volunteers for the Winter Olympic Games to be held in 2022. So I am writing to apply to be one of the volunteers. I am Li Hua, an 18-year-old boy who is built up by doing sports regularly in my spare time. I love sports so much that I can devote all my energies to serving the game. Besides, with a very good command of English, I can speak the language fluently, which makes me more qualified to help foreigners. Meanwhile, not only do I have the ability to organize activities, but also I am outgoing and energetic, which benefits me in communicating with strangers. Everything taken into account, I think I am a good fit for the position. I would appreciate it if you could consider my application and bffer me the opportunity at your convenience.

Looking forward to your reply. Yours, 【解析】 试题分析: 第 24 届冬季运动会将于 2022 年 2 月在北京和张家口市联合举行, 现面向社会招 募志愿 者。假如你是李华,请根据自己的情况写一封 100 词左右的英文申请信。内容包括:1.热爱 体育;2.英语流利;3.性格外向开朗,有组织能力。写作时不要逐句翻译,可适当增加细节 以使行文连贯同时要把所提示的点写全,语句通顺,同时要注意准确运用时态、语态、上下 文意思连贯,符合逻辑关系。根据句意适当使用并列连词,同时也要合理运用高级词汇和高 级句子为文章增色添彩。 【亮点说明】文中高级句式层出不穷。I am Li Hua, an 18-year-old boy who is built up by doing sports regularly in my spare time.句中使用定语从句;I love sports so much that I can devote all my energies to serving the game.结果状语从句用在句中;Besides, with a very good command of English, I can speak the language fluently, which makes me more qualified to help foreigners.非限制性定语从句巧妙运用;Meanwhile, not only do I have the ability to organize activities, but also I am outgoing and energetic, which benefits me in communicating with strangers.倒装句和非限制性定语从句经典结 合;Everything taken into account, I think I am a good fit for the position. 过 去分词的独立主格结构堪称一绝; I would appreciate it if you could consider my application and boffer me the opportunity at your convenience.固定句式再现风采; 另外,Besides, Meanwhile,也为文章增色添彩。 考点:考查书信格式的话题作文


相关文章:
2015-2016学年江西省宜春市上高二中高一下学期期末考试....doc
2015-2016学年江西省宜春市上高二中高一下学期期末考试英语(解析版)_高一
...2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数....doc
[精品]2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷及解析答案word版(理科)_数学_高中教育_教育专区。数学试卷 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一...
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期数学期末试....pdf
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期数学期末试卷与解析PDF(理科)_数学_高中教育_教育专区。2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一()期末数学试卷 (...
...2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数....doc
[精品]2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷及解析答案word版(文科) - 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一(下)期末数学试卷 (文科) 一...
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期数学期末试....pdf
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期数学期末试卷与解析PDF(文科) - 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一()期末数学试卷 (文科) 一、选择题:本大...
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试....doc
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷及答案(理科)_数学_高中教育_教育专区。数学试卷及解析答案 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一(下)...
2015-2016学年江西省宜春市上高二中高一(上)期末数学试....doc
2015-2016学年江西省宜春市上高二中高一(上)期末数学试卷(解析版)_数学_高中教育_教育专区。数学期末试卷 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一(上)期末数学...
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试....doc
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷及答案(文科) - 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一(下)期末数学试卷 (文科) 一、选择题:本大题...
2016学年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷....doc
2016学年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷及参考答案(理科) - 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一(下)期末数学试卷 (理科) 一、选择题:本大题...
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期数学期末试....pdf
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期数学期末试卷及参考答案(理科)_数学_高中教育_教育专区。数学试卷 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一()期末数学...
2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷与....doc
2016年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷与解析答案(文科) - 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一(下)期末数学试卷 (文科) 一、选择题:本大题共...
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期数学期末试....pdf
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一下学期数学期末试卷及参考答案(文科)_数学_高中教育_教育专区。数学试卷 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一()期末数学...
...中2015-2016学年高一(下)期末物理试卷(解析版).doc
江西省宜春市上高二中2015-2016学年高二中2015-2016学年高一(下)期末物理试卷(解析版)_高二理化生_理化生_高中教育_教育专区。江西省宜春市上高二中2015-2016学年...
2016学年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷....doc
2016学年江西省宜春市上高二中高一下学期期末数学试卷及参考答案(文科) - 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一(下)期末数学试卷 (文科) 一、选择题:本大题...
2015-2016学年江西省宜春市上高二中高一(上)数学期末试....doc
2015-2016学年江西省宜春市上高二中高一(上)数学期末试卷和 解析 - 2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一()期末数学试卷 一、选择题:本大题共 12 个小...
【英语】江西省宜春市上高二中2015-2016学年高一上学期....doc
英语江西省宜春市上高二中2015-2016学年高一学期第一次月考 - 江西省宜春市上高二中 2015-2016 学年高一学期 第一次月考 英语试题 第一部分:听力(共...
江西省宜春市上高二中2015-2016学年高一上学期第二次月....doc
江西省宜春市上高二中2015-2016学年高一学期第二次月考试英语 - 2018 届高一年级第二次月考英语试卷 第I卷 第一部分 听力(共两节,满分 30 分) 第一节...
江西省宜春市上高二中2015-2016学年高二(下)期末政治试....doc
江西省宜春市上高二中2015-2016学年高二()期末政治试卷(解析版)_高二政史地_政史地_高中教育_教育专区。江西省宜春市上高二中2015-2016学年高二()期末政治...
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一(上)期末物理试卷....doc
2015-2016年江西省宜春市上高二中高一(上)期末物理试卷与解析答案_高一理化生_理化生_高中教育_教育专区。2015-2016 学年江西省宜春市上高二中高一()期末物理...
江西省宜春市上高二中2015-2016学年高一(上)期末化学试....doc
江西省宜春市上高二中2015-2016学年高一(上)期末化学试卷(解析版)_理化生_高中教育_教育专区。江西省宜春市上高二中2015-2016学年高一(上)期末化学试卷(解析版) ...
更多相关标签: