当前位置:首页 >> 其它课程 >>


题型解读二: 观点对立型

? 范文欣赏--? Should Firecrackers Be Banned? ? ---B版本P16

? 模仿练习: ? 有人认为养宠 物是好事,为 什么? ? 有人认为养宠 物是坏事, 为 什么? ? 我的看法

? 第一段: ? There is no denying the

fact that keeping pets is a hotly debated topic today. Some people think keeping pets is a good thing to do. They believe that pets, like cats and dogs, can help relieve the loneliness suffered by senior citizens and

? other social members who are confined to their homes for this reason or that. They also argue that keeping pets helps mankind understand animals’ world and develop positive feelings toward them.

? 第二段 ? Others, however, hold the opposite view. They regard keeping pets as a useless but harmful thing to do. First, pets can transmit diseases. Secondly, the noises and dung of pets are sources of pollution.

? 第二段 ? Last but not least, as many rare birds and animals are kept as pets, they will surely be hunted on a large scale, which means a threat to the balance of the ecosystem.

? 第三段: ? Weighing the pros and cons of these arguments, I am inclined to agree with the latter. Anyway, we can lessen our loneliness and express our love toward animals in other ways.

? 第三段: ? And it is my belief that only by placing man and other species on an equal basis can we expect to have a lively and colorful world.


? 第一种写法 ? 第一段:引入有争议的话题并 阐述一方观点 ? 第二段:转折并引入另外一方 话题 ? 第三段:总结及个人观点发挥

引入争论的好句子 ? It is commonly accepted/ thought that … ? There is a general debate/ discussion/ tendency (these days) that… ? There is no consensus of opinions among people as to the of ....

第一段:模板 (最投机取巧的方法) ? Recently, there has arisen a controversial/heated debate/contention as to/over whether _____. Those people who approve of/are in favor of/support/pronounce for the practice/viewpoint/issue of— ———

第一段:模板 (最投机取巧的方法) ? firmly/undoubtedly hold/believe/assume that ____since/because _____. What’s more, they also claim/allege that ___. In addition, they further state that _______. (if needed)(至 少两个理由)

1999年1月 有人认为读书要有选择

? Recently, there has arisen a controversial contention over whether one should read selectively or extensively. Those people who approve of the issue of selective readingfirmlyassume that it is wiser to read selectively since one’s energy is rather limited.

1999年1月有人认为读书要有选择 ? What’s more, they also allege that some books are useless, and one should not spend any time reading them. In addition, they further state that one should always attach great importance to reading books correlated to his or her professional field in order to make him or her more competent.

? 关于2部分。首先,从1部分到2 部分最好有一个转折。这个衔接 其实从整篇文章的角度上看对内 容的阐述是没有什么重要作用的。 但是,我们可以提前准备这句话, 把前面所涉及到的各种闪光点加 到这句话中来达到形成得分点的 目的。

? 句型1: ? However, people can rarely reach an absolute consensus on such a controversial issue. ? However, rarely can people reach an absolute consensus on such a controversial issue.

转折句型 句型2: ? However, just as the proverbs goes: “So many people, so many minds”, it is quite understandable that people from different backgrounds put varying interpretations on the same issue.

转折句型 句型3: ? However, just as the proverb goes: “Every coin has its two sides”, _____is no exception.

转折句型+ People who strongly oppose/object to/challenge against/pronounce against ___ assert/declare that ___. Actually, they think/believe that _____. Moreover, _____. Furthermore, ____. (if needed)(至少两个理由)


? However, just as the proverbs goes: “So many people, so many minds”, it is quite understandable that people from different back grounds put different interpretations on the same issue. People who strongly pronounce against reading selectively

believe that reading extensively will broaden one’s vision and lead him or her to a much wider way of thinking. Moreover, they insist that it is reading extensively,more than anything else, that helps one become more and more mature.


? 第3部分主要是提出自己的观点。 这里有大概两种情况,一种是 你同意其中的一方的观点,另 外一种是你认为双方说的都有 道理但都有失偏颇。

第一种情况 As far as I am concerned/With taking all perspectives into considerations/accounts/Through carefully weighing in my mind, I unquestionably/undoubtedly agree with/side with/prefer/am inclined to take sides with the former (latter) point of view ___.


? Through carefully weighing in my mind, I am unquestionably inclined to take sides with the latter point of view. Reading extensively is of vital importance on one’s way to grow up.

Not only does reading extensively help with absorbing a diversity of knowledge, but it also enables one to function efficiently on an interdisciplinary team. If I were one of those advocates for reading selectively, I would be fairly shameful since I had put forward a wrong issue.

第 2种

? As far as I am concerned, both sides are lop-sided.

? Part I Writing (30 minutes) ? Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to write a short essay entitled On the Importance of a Name. you shuold write at least 150 words following the outline given below. ? 1. 有人说名字或名称很重要 ? 2. 也有人觉得名字或名称无关紧要 ? 3. 我认为 ? On the Importance of a Name

On the Importance of a Name

? 第一段 ? There is no denying the fact that it is a controversial topic whether names are important or not. Some hold the positive view. They claim that a good name, or a name that can be easily remembered, can bring one a lot more opportunities than others.

On the Importance of a Name

Some Chinese may also believe that a name designed according to the traditional theory of five elements can bring good luck.

? Others, however, hold the opposite view. They argue that a name is nothing but a code to distinguish one from another. A person with a “good” name may not be as successful as the name indicates. In the same way, a person who has a common or casually given name can also achieve tremendous success. (第二段)

Personally, I believe that both sides have something right, so we should not go to extremes. On the one hand, we have to admit that a well designed name can help a person to some extent. On the other hand, we should not exaggerate the effect of a name on a person’s fate. Anyway, a person’s success mainly depends on his hard work and desirable personalities. (第三段)


? 第一段 引入争论 总结双方观点 (翻译提纲法) ? 第二段 正反论证 ? 第三段 总结并在此强调自己的 观点


? 1.现在大学生同居的问题引起 了广泛的注意,有些人支持大 学生同居 ? 2.然而,更多的人不支持这种 做法 ? 3. 我的看法


? When asked about/When it comes to/Faced with …most people claim that…, but others regard/consider differently. They argue that…. I am inclined to take the … side.

? Nowadays, premarital cohabitation is common and popular and this phenomenon has extended to the campus. More and more college student lovers choose to live together off campus. (现象)

? Most people claim that it is not an appropriate behavior for students (反方) while some people argue that it is a matter of personal choice. (正方)I , as a college student firmly take the side of the former idea.(本人观 点) ? (所有观点在第二段展开)

? 1. Admittedly(诚然) , …. do has some advantages. First, 论据1. Secondly, 论据2. However, there are always problems we shall not ignore.(They may be right about ..., but they seem to ignore the fact that such a controversial issue can also cause problems) First and formost, …. What’s more, …

? Admittedly, college students’ cohabitation has its advantages. One of them is that the lovers can know each other better by living together. They can decide whether their romantic relationship should go on. Secondly, cohabitation matures college students and improves their sense of responsibility.

? However, there are also many problems resulting from the cohabitation on campus. A good example to illustrate this point is that some girls might be hurt by their irresponsible boyfriends. Besides, living together will involve many trivial things, which of course will influence their study.

? From my point of view, it is unwise for college student lovers to live together during their education. After all, premarital cohabitation is not an easy thing, which is too early for college students who are not mature enough. Therefore, I suggest that the college students should take love seriously and do not choose to live together before graduation.

? 电视选秀 TV Pk

? Nowadays TV PK shows are commonly seen in China and around the world, which have attracted many young people. Some youngsters even give up their studies to attend these shows in the hope of becoming famous overnight. Some people think these shows provide young people with more chances to show talents, while others believe that attending these shows does no good to the young people. As for me, I prefer to the latter opinion.

? It should be admitted that some young people like Li Yuchun has stood out from the numerous attendants in the PK show, but that doesn’t mean attending the PK shows is a good way to become successful for young people. The following reasons can support my view. Firstly, TV PK shows breed restlessness and induce young people to hunt after fame at whatever cost. Secondly, TV PK shows can subvert the youngsters’ values. They think attending the PK shows is a shortcut to the success, so they may despise the way of achieving success by hard work. Finally, if the young people fail in these shows, they will suffer a psychological unbalance.

? In conclusion, entering for TV PK shows is not a good way for young people to make a success. I suggest young people should think twice before deciding to attend PK shows.

? 内容往往是一个社会热点问题 ? 1、应该为三点提纲,但是通常以两点提纲出现的题目居 多,所涉及主题为当时社会热点; ? 2、如果是两点提纲,则补充成三点提纲写作。

? 第一段:引入现象(好现象居多), ? 补充例子 ? 第二段: 分析问题 给出原因 ? 第三段:阐述影响 预测趋势

? P72页(2006年12月老六级真题) ? Directions: For this part you are allowed 30 minutes to write a short essay entitled The Celebration of Western Festivals. You should write at least 150 words following the outline given below. ? 1. 现在国内有不少人喜欢过西方的某些节日 ? 2. 产生这种现象的原因 ? 3. 这种现象可能带来的影响

The Celebration of Western Festivals
? No one can have failed to notice the fact that an increasing number of Chinese are fond of celebrating some Western festivals today. For instance, on Valentine’s Day, many people give flowers or chocolate to the one they love. Another case in point is Christmas. It seems that people around the country now love to celebrate the festival.

? An increasing number of people are beginning to realize that… ? There is no denying the fact that… ? the phenomenon that…has caused wide public concern ? Nobody could have failed to notice the fact that…

第二段。 给出原因
? A number of factors account for the phenomenon mentioned above, but the following might be the critical ones. In the first place, due to the policy of reform and opening-up, Chinese people tend to know more about Western culture and be influenced by it. Secondly, some businessmen wish to make money by encouraging people to celebrate those Western festivals. Last but not least, as traditional Chinese festival lose their attraction, many people tend to find joy in Western festivals.

第二段 如果是阐明原因
? 可以归结为三个万能原因: 经济发展、政策推动、法律制定 不一定都要写,但可以参考

? What caused this remarkable phenomenon? (设问法) Personally, there are at least three premier factors contributing to it. To begin with, the government has been forwarding the policy to A. Furthermore, the increased income resulting from economic growth plays a cardinal(主要的,重要的)part in the changes. Finally, the authorities concerned have made proper regulations to A

? What caused this remarkable phenomenon? Personally, there are at least two premier factors contributing to it. To begin with, the government has been forwarding proper regulations and policy which enable large number of people to have access to western cultures ,including festivals without any doubt.. Furthermore, the increased income resulting from economic growth plays a cardinal part in the changes. After all, finance is the driving force behind every thing.

第三段 阐述影响,提出对策
? Though we need not criticize people celebrating Western festivals, nor can we stop them, Admittedly, celebrating Western festivals really promotes our business and offers people more opportunity to relax, we still, however, have to beware of the danger behind it. While enjoying the atmosphere brought by those Western customs, we might well lose our own tradition and identity.

? From the analyses made above, we may come to the conclusion that…. With the further growth in economy and more changes in our consciousness, the tendency (indicated in the table) will continue in the better direction

Craze for Civil Service Examinations
? 1.现在有越来越多的大学毕业生报考公务员 ? 2.引起此现象的原因 ? 3.你的看法

? There is no denying the fact that hundreds of thousands of people in China take civil service exams conducted at various levels in the hope of becoming government employees. Among them, college graduates are a fast-growing force that can't be ignored. The craze for being a civil servant is not limited to liberal arts majors, as it's also gaining popularity among science and engineering students.

? In the final analysis, this growing trend among the youngsters is mainly attributable to two factors ambitions and comforts. On the one hand, many ambitious college graduates view these exams as a springboard to a higher social status, greater power and prestige, on which many of their other wishes rest. On the other, as being a civil servant generally means a stable income, enviable healthcare and pension programmes, as well as other comforts of life, it's quite an appealing career option to many people, especially in this age of sluggish world economy.

? Personally, the desire to be a government official is beyond reproach(无可厚非), as the nation and the people do need an injection of new blood into the civil service sectors. The freshfaced college graduates, armed with lofty ideals, new vision, and strong drive, are undoubtedly among the best candidates.

? 基本上是提出一个坏的社会现象,让你分析原因或者影响, 然后提出对策 ? 第一段:引入现象,补充例子 ? 第二段:分析原因, 阐述影响 ? 第三段:提出对策, 加以解决

? P12-1998年1月 For this part, you are allowed thirty minutes to write a composition on the topic My View on Fake Commodities. You should write at least 120 words, and base your composition on the outline (given in Chinese) below: ? 1. 假冒伪劣商品的危害 ? 2. 怎样杜绝假冒伪劣商品

? There are a variety of/various fake commodities around us.(也可以用前面讲过的There is no denying the fact that…/No one can deny the fact that.. ? 范文参考 P20-9 ? Nobody could have failed to notice the fact that[j1] fake commodities have been a grave[j2] problem with which we are confronted.[j3] Fake and shoddy goods flood the market. Taking a look around, we can find examples too numerous to list:( 看一看身边,所遇到的例子不 胜枚举,想举例子的时候可以用这句,最起码字数比 fore example多) pirated editions of books and films, food and drinks of poor quality and the like. ? [j1]非常好的一个句子 ? [j2]大家是不是一想到严重的问题就会想到serious这 个词? ? [j3]Confront这个单词并不是指面临,而是指使某人面 临。Be confronted with

? 第二段 ? Fake and shoddy goods are bound to generate severe consequences if we keep turning a blind eye to them.[j1] (也可以写成:Fake and shoddy goods are harmful in the following ways) First and foremost(首要的是), they directly infringe upon consumers’ rights, wasting their money and threatening their health and even lives. Besides, the production and sale of fake goods cause serious losses on the part of honest and lawful producers. Last but not least, the destruction of fake commodities means a grievous waste of the nation’s resources. ? [j1]熟视无睹 ? Turn a deaf ear to ? Hear no evil, smell no evil

对立观点题型_英语考试_外语学习_教育专区。命题形式一:对立观点题型 基本模式(...两观点题型中对立观点题... 1页 1下载券 题型解读2-观点对立型 暂无评价 ...
观点对比题型常用句型 暂无评价 2页 2财富值 观点对立型常用句 暂无评价 3页 ...5页 2财富值如要投诉违规内容,请到百度文库投诉中心;如要提出功能问题或意见建议...
★★★对比观点题型 要求论述两个对立观点并给出...2. 分析并举例使其更充实. The good old proverb...(2)利弊型的议论文 ) Nowadays, there is a ...
综合分析类题型 二版
分析的方法——辩证分析 对立统一的矛盾分析法,坚持...题型分类: 时政---社会热点类 观点型---观点理解...一是年轻人思想意识不到位,不愿意从基层做起, 2 ...
两观点题型2_公务员考试_资格考试/认证_教育专区。这类题型又分为两类: 基本...两观点题型中对立观点题... 1页 1下载券 题型解读2-观点对立型 暂无评价 ...
第一部分 正反观点题型作文 DIY 写作步骤 要求考生从正反两个方面来论证某一...2、What's more, ___. 第三段:表达反面观点 主题句:Every thing has two ...
综合分析题型知识理解题型分析_教育学/心理学_人文社科_专业资料。公务员面试辅导...(2)对立观点 ) 【例题】 例题】 有人说“有为才有位” ,又有人说“有位...
www.huatu.com 综合分析题型---现象附带观点类 随着考生、出题方博弈水平不断...“现象附带观点类”题型的一种解题思路: 1) 2) 判断观点属于问题的哪一个层...
新题型解读及应试策略 2
新题型解读及应试策略 2_英语考试_外语学习_教育专区。新题型解读及应试策略 一...@1-2重点题型分析 2页 1下载券 题型解读2-观点对立型 暂无评价 64页 1下载...
智课网 TOEFL 备考资料 托福独立口语观点类的题型解析(2)摘要: 托福独立口语观点类的题型解析(2),之前我们已经谈论过托福独立口语题型观点部分(一),比较 适合...
对立统一的观点 | 对立统一的观点看问题 | 对立统一观点 | 对立统一的观点有哪些 | 运用对立统一的观点 | 矛盾对立统一的观点 | 用对立统一观点看问题 | 6级改革后题型解读 |