当前位置:首页 >> 高中教育 >>

全程设计(三维设计)人教版英语必修2Unit5 Section Ⅱ


Section Ⅱ Warming Up & Reading-Language Points

名 师 全 程 导 析

训 练 全 程 跟 踪

第一板块

重点单词

[考点精析] 1.pretend v.假装;装作 (1)pretend that... [教材原

句P34]Do you sing karaoke and pretend you are a famous singer like Song Zuying or Liu Huan? 你唱卡拉 OK 时是否假装自己就是宋祖英或刘欢那样著 名的歌星?

(2)pretend

to do

①He pretended (that) he didn't mind,but I knew that he did.

他假装不在意,但是我知道他是在意的。
(2)pretend to do ②Were you just pretending to be interested in music? 刚才你是否只是假装对音乐感兴趣呀? ③He pretended to be working hard when his boss came in. 当他老板进来时,他假装在努力工作。 ④She pretended not to have known the fact.

她假装还不知道这个事实。

2.attach vi.& vt.系上;缚上;附加;连接 attach...to (1)认为有(重要性,意义) [教材原句P34]To be honest,a lot of people attach great importance to becoming rich and famous. 说实话,很多人把名和利看得很重。 ①Do you attach any importance to what he said ? 你认为他说的话重要吗?

(2) 附上 ②I attached a photo to my application form. 我在申请表上附上一张照片。 (3) 连接 ③He attached a color printer to his computer.

他把一台彩色打印机和电脑连接起来。
(4) 附属于;依附于 ④This middle school is attached to a teachers' college. 这所中学附属于一所师范院校。

(2010· 江西高考)Parents________ much importance to education.They will do their best to give their children that priceless gift.

A.attach
C.link

B.pay
D.apply

[解析] 考查动词辨析。句意:父母都非常重视教育。 他们会尽自己最大的努力给予孩子们无价的馈赠。 attach importance to“非常重视”。 [答案] A

3.earn vt. (1)挣;赚 [教材原句P34] ...they can earn some extra money for themselves... ??他们可以为自己多挣一些钱?? ①He earns £10,000 a year. 他一年赚 10,000 英镑。 ②She earned her pounds by singing. 她靠唱歌谋生。

(2)获得

③His achievements earned him respect and admiration.
他的成就赢得人们的尊敬和仰慕。 ④He earns only $1,000 a month.In order to earn his

living ,he does a parttime job,and his hard work
earns him the respect of all.

他一个月仅挣一千美元。为了谋生,他干了一份临时
工作,他的努力工作获得了众人的尊敬。

earn a fortune

挣一大笔钱

earn one's living=make a living
earnings n.
4.familiar adj.

谋生
工资;收入;薪水

(1) be familiar with sb./ sth.对??熟悉;对??通晓 [教材原句P34] They were so popular that their fans formed clubs in order to get more familiar with them. 他们非常走红, 歌迷为了更加熟悉他们而成立了俱乐部。

①Are you familiar with this type of machine? 你熟悉这种机器吗? ②I am of course familiar with your work.

我当然熟悉你的工作。
(2) be familiar to sb.=be wellknown to sb.为(某人)所熟知 ③The street was familiar to me. 这条街对我来说很熟悉。 ④The name Harry Potter will be familiar to many readers.

哈利· 波特这个名字将会为许多读者所熟知。

[对点集训] I.选词填空 familiar,earn,attach,pretend 1.She________ illness as an excuse.

答案:pretended 2.This hospital is ________ to the medical college nearby.

答案:attached

3.I'm not really ________ with her songs. 答案:familiar

4.You can't expect to ________ a living by painting.
答案:earn

Ⅱ.单项填空 1.Mr. Smith ________ his living by teaching ten years ago

and he ________ greatly from his work.
A.earned;earned C.gained;gained B.earned;gained D.gained;earned

解析:earn one's living表示“谋生”。gain“获得”。

答案:B

2.When the teacher came in,the children pretended
________ attentively. A.reading C.being reading B.to be read D.to be reading

解析:考查非谓语动词。动词pretend后面要求使用动 词不定式作宾语。句意:老师进来时,孩子们假装在

认真地读书。根据语境,应使用动词不定式的进行时。
答案: D

3.The music,________ which the active elderly were
dancing,sounded a bit familiar ________ me. A.to;to C.to;with B.from;with D.at;to

解析:第一空为固定搭配,dance to the music“在

音乐伴奏下跳舞”;第二空familiar to“……对某人来
说很熟悉”。 答案:A

4.—What do you think of Tolstoy?

—I'm not ________ his writings.
A.similar to C.crazy about B.familiar with D.sensitive to

解析:考查形容词短语。答句句意:我不熟悉他的 作品。be familiar with“对……熟悉”,符合句意。be

similar to“与……相似”;be crazy about “对……疯狂”;
be sensitive to“对……敏感”,均不合题意。 答案:B

5.—Why can she keep such a good figure? —She ________ great importance to regular exercise. A.gets C.attaches B.attracts D.applies

解析:考查动词辨析。attach great importance to表 示“非常重视”。attract“吸引”;attach“附上;系上;

贴上;使依恋”;apply“应用;申请”,常用短语有
apply to,apply for。 答案:C

6.Please ________ your whole body or half body pictures when you hand in your form of application. A.attach B.add

C.raise

D.send

解析:考查动词辨析。句意:在你交申请表的时候, 请附上你的全身或半身照片。 答案:A

第二板块

重点短语

[考点精析] 1.dream of 梦想;渴望;向往 [教材原句P34] Have you ever dreamed of playing in front of thousands of people at a concert,... 你是否曾经梦想过在音乐会上面对成千上万的观众演 唱,?? ①He dreams of one day becoming a famous violinist. 他梦想有朝一日成为著名的小提琴家。

②He dreamed of becoming a movie star when he was young. 他年轻时向往着成为一名电影明星。

(2010· 浙江高考)For many years,people________ electric cars.However,making them has been more difficult than predicted.

A.had dreamed of
C.dreamed of

B.have dreamed of
D.dream of

[解析] 考查时态。句意:许多年来,人们一直梦想着电

动汽车。然而,制造它们比想象要难得多。由for many
years可知此处谓语动词用完成时态,同时根据后面的时 态可知用现在完成时。 [答案] B

2.to be honest =to tell you the truth
说实话;实话实说 该短语作状语。

①To be honest,I don't think we have a chance of winning.
说实话,我认为我们没有获胜的可能。 ②To be honest,I don't like him very much. 说实话,我非常不喜欢他。 ③I'm not interested in collecting. To be honest ,I find it boring. 我对收集不感兴趣。说实在的,我觉得它没有意思。

3.rely on/upon=depend on 依赖;依靠 [教材原句P34]...they had to rely on other musicians to help them. ??他们不得不依靠乐队里其他人的帮助。 ①You can't rely on the weather. 这天气可靠不住。

rely on sb.to do sth.
rely on sb.for sth. rely on it that...

指望某人做某事
某事靠某人 相信……;指望……

②You may rely on me to help you.

你可以信赖我会帮助你的。
③You can rely upon it that it will rain this weekend.

你放心好了,本周末一定下雨。
4.break up (1)分裂;解体 [教材原句P34]The band broke up about 1970, happily but they reunited in the mid1980s. 门基乐队大约在 1970 年左右解散,但是令人高兴的是, 到 20 世纪 80 年代中期他们再次聚首。

(2) 散开;驱散 ①Police were called in to break up the meeting.

出动了警察将集会驱散。
(3) 终止;结束 ②The meeting broke up at eleven o'clock. 会议在十一点钟散会。 ③Their marriage is breaking up. 他们的婚姻就要破裂。

(4) 打碎;粉碎
④The ship broke up on the rocks.

船触礁撞毁了。
⑤It seems that the plane just broke up in the air. 似乎那架飞机刚才在空中解体了。

[对点集训] 1.The couple ________ last year.They had lived together for twenty years,though.

A.broke out
C.broke up

B.broke away
D.broke down

解析:考查短语动词辨析。break up“分手;分离;

解散”;break out“爆发”;break away“放弃;离开”;
break down“坏掉;瘫痪”。 答案:C

2.Children often dream of ________ they want to become

when they grow up.
A.what C.which B.whether D.that

解析:考查名词性从句。句意:孩子们经常梦想着 他们长大之后成为什么。 答案:A

3.You may rely on ________ that your parents will help

you whenever you need it.
A.them C.it B.yourself D.me

解析:本题考查代词用法。用it作形式宾语,代替 实际宾语that引导的从句。

答案:C

4.________,I used to feel that way myself,but you changed my mind. A.To be honest B.Being honest

C.Tell the truth

D.Telling the truth

解析:to be honest=to tell you the truth=honestly 作状语,用以强调所言出自真心或引出自白。句意: 说实话,以前我也是那样想,但你改变了我的看法。 答案:A

第三板块

重点句型

[考点精析]

1.Each week on TV,the Monkees would play and sing songs written_by_other_musicians.每周在电视上,门基乐 队会演唱其他音乐人写的歌曲。 written by other musicians是过去分词短语作后置定语, 表示被动,和所修饰的词之间是逻辑动宾关系,相当于

定语从句which were written by other musicians。

①The student dressed in white is my daughter.
=The student who is dressed in white is my daughter. 穿白色衣服的那个学生是我的女儿。

②This will be the best novel of this kind ever written .
=This will be the best novel of this kind that has ever been written.

这将是这类小说中写得最好的。 ③Who were the guests invited to your party last night?
=Who were the guests that had been invited to your party last night? 昨晚被邀请参加你的晚会的那些客人是谁呀?

(2010· 四川高考)A great number of students________ said they were forced to practise the piano. A.to question B.to be questioned

C.questioned

D.questioning

[解析] 考查过去分词作定语。question与students存
在被动关系,且question表示的动作已 完成,故用过去分词。 [答案] C

2.The musicians were to_play_jokes_on_each_other_as well_as_play_music,most of which was based loosely on the Beatles.

音乐人演奏音乐,还彼此打趣逗笑,这些玩笑和音乐
大多都在模仿甲壳虫乐队。 本句中的to play jokes on each other as well as play music为be to do结构,在此表示“他们在音乐会上将 会演奏音乐和开玩笑”这一将来动作,也就是表示按

计划或安排要做的事。

①When are you to leave for home?
你什么时候回家? ②She is to be married next month. 她将于下个月结婚。 ③I felt nervous because I was soon to leave home for the

first time.
我感到很紧张,因为我很快就要首次离开家了。

该结构还可以表示“应该;必须”的意思。 ④You are to report to the police. 你应该报警。 ⑤You are to do your homework before you watch TV. 看电视之前你得先做完作业。

(2010· 全国卷I)The discovery of gold in Australia led

thousands to believe that a fortune ________.
A.is made C.was to be made B.would make D.had made

[解析] 考查时态。make fortune意为“发财”,make 在句中需要使用被动形式,因此排除B和D,题干中

led提示时间为过去,因此选择C。be to do“将会;
将要”,was to be made表示过去将来。 [答案] C

[对点集训] 1. A motorcycle ________ by electric power,which does good to the environment,becomes quite popular in our city. A.driven B.being driven

C.to be driven

D.is driven

解析:分析句子的结构,此处不缺谓语动词,可先排
除D项。过去分词作定语表示被动的一般动作或完成的 动作;being done表示正在进行的被动动作;to be done表示将来的被动动作。句意:我们城市电动自行 车很受欢迎,这对环境有好处。 答案:A

2.—We shall go for a picnic this Sunday morning.Do you have anything ________ then? —No,I'm free. A.to plan B.planned

C.to be planning

D.planning

解析:本题考查非谓语动词的用法。从后面一句话的 意思分析,对方问的是是否已经做了什么安排。所以 使用过去分词作定语,表示被动与完成。 答案:B

3.If the earthquake visits the city at night,more people ________ their lives. A.would lose C.are about to lose B.were going to lose D.are to lose

解析:本题考查表示将来时的谓语动词的区别。A 项would do一般表示意志将来,即主语强烈的意志 或主张;B项be going to do表示计划、打算做某事;

C项be about to do表示刚要、正要做某事;D项be to
do在此处使用表示将来的可能性或表示命运注定。 答案:D

4.The computers made by our company sell best,but
several years ago no one could have imagined the role in the markets that they ________. A.were playing C.have played B.were to play D.played

解析:本题考查谓语动词的时态。后半句的意思为“ 几年前没有谁能够想象到他们将会在市场上扮演的 角色”。be to do在此表示“预期;预计”。 答案:B

5.An exhibition of paintings ________ at the museum

next week.
A.are to be held C.is holding B.are holding D.is to be held

解析:考查主谓一致和时态。本句的主语是 an exhibition,of paintings 是介词短语作后置定语,再结合 时间状语 next week 可知是表示将来要发生的动作。 be to do sth. 通常表示按照计划或安排将要发生某事。

hold与exhibition之间是动宾关系,故此处用被动形式。
答案:D


相关文章:
优化设计系列基础梳理训练及答案:新人教版必修2Unit5
优化设计系列基础梳理训练及答案:新人教版必修2Unit5_英语_高中教育_教育专区。Unit 5 高考预练 Music 请你根据以下提示,结合你生活中的一个事例,用英语写一篇短...
英语必修5(人教版)Unit 2 Section Ⅱ 知能演练 轻松闯关
英语必修5(人教版)Unit 2 Section 知能演练 轻松闯关_高中教育_教育专区。Ⅰ 品句填词 1.She tried to attract(吸引) the attention of the waiter but ...
《志鸿全优设计》2013-2014学年高中英语人教版必修5单元检测:Unit2+TheUnitedKingdom(含答案)
《志鸿全优设计》2013-2014学年高中英语人教版必修5单元检测:Unit2+TheUnitedKingdom(含答案)_英语_高中教育_教育专区。英语人教版必修 5 Unit 2 The United ...
人教版必修5 Unit 2 SectionⅡ练习题及答案解析
人教版必修5 Unit 2 SectionⅡ练习题及答案解析_英语_高中教育_教育专区。Ⅰ.词汇知识 1.___ vi.& vt.联合;团结→___ adj. 2.___ vi.组成;在于;一致...
【创新设计】2014-2015学年高中英语同步精练:必修3 Unit 5 Section Ⅱ(人教版,重庆专用)]
【创新设计】2014-2015学年高中英语同步精练:必修3 Unit 5 Section Ⅱ(人教版,重庆专用)]_高中教育_教育专区。【创新设计】2014-2015学年高中英语同步精练:必修3...
重大版必修2UNIT3
必修2unit3 61页 免费 高考英语复习课件:必修2U... 19页 10财富值 全程设计(三维设计)人教版... 32页 免费 必修2UNIT3 19页 免费 全程设计(三维设计)人教...
优化方案英语必修5(人教版)Unit 3 Section Ⅱ 知能演练 轻松闯关
优化方案英语必修5(人教版)Unit 3 Section 知能演练 轻松闯关_英语_高中教育_教育专区。Ⅰ 品句填词 1.Make sure your seat belt is securely fastened(系...
英语必修5(人教版)Unit 2 Section Ⅲ 知能演练 轻松闯关
英语必修5(人教版)Unit 2 Section Ⅲ 知能演练 轻松闯关_高中教育_教育专区。Ⅰ 品句填词 1.She arranged(安排) all her business affairs before going on ...
【创新设计】2014-2015学年高中英语同步精练:必修3 Unit 2 Section Ⅱ (人教版,课标通用)]
【创新设计】2014-2015学年高中英语同步精练:必修3 Unit 2 Section (人教版,课标通用)]_高中教育_教育专区。【创新设计】2014-2015学年高中英语同步精练:必修...
更多相关标签:
unit7九年级sectionb | 必修四unit3课文 | 高二英语必修五unit1 | 高一英语必修二unit1 | 英语必修二unit1 | 高一英语必修二unit2 | 高中英语必修二unit1 | 高一英语必修一unit1 |