当前位置:首页 >> 高三英语 >>

2015年英语高考全国各地完形填空试题及解析(全文翻译)


2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(安徽卷) In our modern world, when something wears out, we throw it away and buy a new one. The 36 is that countries around the world have growing mountains of 37 because peopleare throwing out more rubbish than ever before. How did we 38 a throwaway society? First of all, it is now easier to 39 an object than to spend time and money to repair it. 40 modern manufacturing (制造业) and technology, companies are able to produce products quickly and inexpensively. Products are plentiful and 41 . Another cause is our42 of disposable (一次性的) products.As 43 people,we are always looking for 44 to save time and make our lives easier. Companies 45 thousands of different kinds of disposable products: paper plates, plastic cups, and cameras, to name a few. Our appetite for new products also 46 to the problem. We are 47 buying new things. Advertisements persuade us that 48 is better and that we will be happier with the latest products. The result is that we 49 useful possessions to make room for new ones. All around the world, we can see the 50 of this throwaway lifestyle. Mountains of rubbish just keep getting bigger. To 51 the amount of rubbish and to protect the 52 , more governments are requiring people to recycle materials. 53 , this is not enough to solve (解决) our problem. Maybe there is another way out. We need to repair our possessions 54 throwing them away. We also need to rethink our attitudes about 55. Repairing our possessions and changing our spending habits may be the best way to reduce the amount of rubbish and take care of our environment. 36. A. key B. reason C. project D. problem 37. A. gifts B. rubbish C. debt D. products 38. A. face B. become C. observe D. change 39. A. hide B. control C. replace D. withdraw 40. A. Thanks to B. As to C. Except for D. Regardless of 41. A. safe B. funny C. cheap D. powerful 42. A. love B. lack C. prevention D. division 43. A. sensitive B. kind C. brave D. busy 44. A. ways B. places C. jobs D. friends 45. A. donate B. receive C. produce D. preserve 46. A. adapts B. returns C. responds D. contributes 47. A. tired of B. addicted to C. worried about D. ashamed for 48. A. newer B. stronger C. higher D. larger 49. A. pick up B. pay for C. hold onto D. throw away 50. A. advantages B. purposes C. functions D. consequences 51. A. show B. record C. decrease D. measure 52. A. technology B. environment C. consumers D. brands 53. A. However B. Otherwise C. Therefore D. Meanwhile 54. A. by B. in favour of C. after D. instead of 55. A. spending B. collecting C. repairing D. advertising

1

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(安徽卷) 36. D 37. B 38. B 39. C 40. A 41. C 42. A 43. D 44. A 45. C 46. D 47. B 48. A 49. D 50. D 51. C 52. B 53. A 54. D 55. C 【翻译】 在我们现代的世界里,当有什么东西穿出来的时候,我们就把它扔了,买了一个新的。36,世界各国 37 种山因为人扔 了比以往更多的垃圾。 我们怎么 38 一次性的社会吗?首先,现在比花时间和金钱来修理它更容易 39 个目标。40 现代制造(制造业)技术, 公司能够生产的产品快速、低成本。产品丰富,41。 另一个原因是 our42 一次性(一次性的)产品。作为 43 人,我们一直在寻找 44 节省时间,使我们的生活更轻松。公 司的 45 种不同种类的一次性产品:纸盘子,塑料杯,和相机,以名为数。 我们对新产品的胃口也有 46 个问题。我们是 47 买新东西。广告使我们相信 48 是更好的,我们会更满意的最新产品。 结果是,我们 49 个有用的财产,使新的空间。 在世界各地,我们可以看到 50 这个一次性的生活方式。山上的垃圾只是不断变大。到 51 的垃圾量,并保护 52,更多 的政府要求人们回收材料。53,这还不足以解决我们的问题(解决) 。 也许还有另外一条路。我们需要修理我们的财产 54 把他们扔了。我们还需要重新思考我们的态度 55。修复我们的财产 和改变我们的消费习惯可能是最好的方式来减少垃圾的数量和照顾我们的环境。 【解析】 试题分析:文章主要讲的是堆积如山的垃圾给环境带来的影响。随着社会的发展,人们倾向于扔掉用旧了的东西,以 新物品取而代之。而且,包装盒等一次性产品给人们带来方便的同时,也给环境带来很大的压力。 36. D 考查名词辨析。A 答案;B 原因;C 项目;D 问题。根据第二行“the world...”可知,出现的问题是垃圾堆积如山, 故选 D。 37. B 考查名词辨析。A 礼物;B 垃圾;C 债务;D 产品。句意:因为人们现在扔掉很多垃圾,因此,垃圾堆积成了山, 故选 B。 38. B 考查动词辨析。句意:A 面对;B 变得;C 观察,庆祝;D 改变。根据“first of all...”可知,这里讲的是乱扔垃圾 的原因,故选 B。 39. C 考查动词辨析。A 躲藏;B 控制;C 代替;D 撤退,收回。句意:与花时间和钱修理相比,现在更容易更换物品, 故选 C。 40. A 考查短语辨析。A 多亏;B 至于;C 除了;D 不管。句意:多亏了当代制造业和技术,公司能够更快地生产产品, 成本也降低很多,故选 A。

2

51. C 考查动词辨析。A 显示,展示;B 记录;C 减少;D 测量。句意:越来越多的政府要求人们循环使用物品,这样 做是为了减少垃圾,故选 C。 52. B 名词辨析。A 技术;B 环境;C 消费者;D 品牌。要求人们循环利用也是为了保护环境,故选 B。 53. A 考查副词辨析。A 然而;B 要不然;C 因此;D 同时。句意:然而,只是要求人们循环利用是远远不够的,故选 A。 54. D 考查介词辨析。A 通过;B 支持;C 在......之后;D 代替,而不是。句意:我们需要修理我们的财物,而不是扔 掉它们,故选 D。 55. C 考查动词辨析。A 花费,度过;B 收集;C 修理;D 宣传。句意:我们也需要重新考虑对修理的态度,根据下句 “repairing...”可知答案,故选 C。 考点:社会类短文阅读

3

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(福建卷) One of the easiest things in the world is to become a fault-finder. However, life can be 36 when you are not busy finding fault with it. Several years ago I 37 a letter from seventeen-year-old Kerry, who described herself as a world-class fault-finder, almost always 38 by things. People were always doing things that annoyed her, and 39 was ever good enough. She was highly self-critical and also found fault with her friends. She became a really 40 person. Unfortunately, it took a horrible accident to change her 41 Her best friend was seriously hurt in a car crash. What made it almost 42 to deal with was that the day before the 43 , Kerry had visited her friend and had spent the whole time criticizing her 44 of boyfriends, the way she was living, the way she related to her mother, and various other things she felt she needed to 45 It wasn't until her friend was badly hurt that Kerry became 46 her habit of finding fault. Very quickly, she learned to appreciate life rather than to 47 everything so harshly ( 刻薄) . She was able to transfer her new wisdom to other parts of her 48 as well. Perhaps most of us aren't as extreme at fault-finding, 49 when we're honest, we can be sharply 50 of the world. I'm not suggesting you 51 problems, or that you pretend things are 52 than they are, but simply that you learn to allow things to be as they are— 53 most of the time, and especially when it's not a really big 54 . Train yourself to "bite your tongue" , and with a little 55, you'll get really good at letting things go. And when you do, you'll get back your enthusiasm and love for life. 36. A. lonely B. greatC. quietD. uneasy 37. A. received B. answered C. expected D. rejected 38. A. threatened B. interrupted C. bothered I). spoiled 39. A. anything B. everything C. something D. nothing 40. A. caring B. boring C. interesting D. surprising 41. A. attitude B. plan C. measure D. explanation 42. A. urgent B. unnecessary C. certain D. impossible 43. A. occasion B. event C. accident D. adventure 44. A. memory B. notice C. evidence D. choice 45. A. hear B. contribute C. express D. admit 46. A. aware of B. afraid of C. curious about D. confused about 47. A. discuss B. realize C. judge D. settle 48. A. family B. life C. career D. education 49. A. so B. or C. but D. for 50. A. proud B. sure C. hopeful D. critical 51. A. face B. create C. solve D. ignore 52. A. rarer B. better C. stranger D. worse 53. A. at least B. at last C. by far D. so far 54. A. task B. deal C. result D. duty 55. A. practice B. speech C. rest D pity

4

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(福建卷) 36.B 37.A 38.C 39.D 40.B 41.A 42.D 43.C 44.D 45.C 46.A 47.C 48.B 49.C 50.D 51.D 52.B 53.A 54.B 55.A 参考译文: 世界上最容易的事情之一是做一个挑错的人,然而当你不去忙于挑错的时候,生活会变得很快乐。 几年前,我收到一封十七岁的 Kerry(凯里)的来信。她把自己描述成为世界一流的挑错者,她几乎总是被各种事 情所烦扰。人们总是做一些使她烦恼的事,从来没有什么事情是足够好的。她高度地自我批评,总是找朋友的茬。她 成了一个真正令人讨厌的人。 不幸的是,一次可怕的意外事故改变了她的态度。她的最好的朋友经历了一次可怕的车祸。几乎难以释怀的(不可 能处理的)事情是:在事故发生前的那一天(在朋友出车祸前一天),Kerry(凯里) 拜访了她的朋友。并且在整个拜访期 间一直批评朋友对男朋友的选择,朋友的生活方式,朋友与其母亲相处的方式以及她感觉到(认为)她需要表达的各种 各样的其他事情。 直到朋友严重受伤时 Kerry(凯里)才意识到她挑错的习惯。 很快地 Kerry(凯里)学会了欣赏生活而不 是刻薄地评判一切。Kerry(凯里)还能够把新的观念(智慧)转移到她的生活的其它方面。 或许我们大多数人并不是如此爱挑剔, 但是当我们坦诚的时候, 我们都有可能会对这个世界有尖锐的批评(我们可 以对这个世界吹毛求疵)。我不是在暗示你忽视问题的存在。也不是在暗示你假装认为事情比实际情况好一些,我只是 暗示你学会顺其自然。接受事物的本来面目——至少大多数时间是这样的。尤其是当那不是真正的大是大非的时候。 训练强忍着不说出自己的看法,再加上些许实践,你就会真的擅长顺其自然。当你做到这一点的时候,你将重新 获得对生活的激情和热爱。

37.A 考查动词辨析 A.received 接受;B.answered 回答;C.expected 期望;D.rejected 排斥。几年以前,我收到一个来 自 17 岁女孩 kerry 的信。故选 A 38.C 考查动词辨析 A.threatened 威胁;B.interrupted 打扰;C.bothered 麻烦;D.spoiled 娇惯。这个叫做 Kerry 的女孩说 自己是一个世界级的找错者,她总是被各种事情困扰着。故选 C 39.D 考查不定代词辨析 A.anything 任何事;B.everything 每一件事;C.something 某事;D.nothing 没有事。人们总是 做着那些惹她恼怒的事情,没有一件事是好的,故选 D 40.B 考查形容词辨析 A.caring 关心的;B.boring 糟糕的;C.interesting 有趣的;D.surprising 令人惊奇的。 她具有高度 的自我批评精神,她也会对自己的朋友挑毛病。她成为了一个非常糟糕的人。故选 B 41.A 考查名词辨析 A.attitude 态度;B.plan 计划;C.measure 措施;D.explanation 解释。不幸的,一场恐怖的事故发生 改变了她的态度。故选 A 42.D 考查形容词辨析 A.urgent 经济的;B.unnecessary 不必要的;C.certain 确定的;D.impossible 不可能的。她最好的 朋友在一场车祸中受伤很严重,让事情处理起来变得不可能的事情是,发生事故的前一天 Kerry 拜访了她的朋友…故 选D 43.C 考查名词辨析 A.occasion 场合;B.event 事项;C.accident 事故;D.adventure 冒险。她最好的朋友在一场车祸中 受伤很严重,让事情处理起来变得不可能的事情是,发生事故的前一天,Kerry 拜访了她的朋友,在这期间全程批评了 她选择男朋友的眼光…故选 C 44.D 考查名词辨析 A.memory 记忆;B.notice 注意;C.evidence 证据;D.choice 选择。发生事故的前一天,Kerry 拜访 了她的朋友,在这期间全程批评了她选择男朋友的眼光、她生活的方式、她与母亲联络时候的方式,还有各种其他她 认为她需要表达的…故选 D
5

45.C 考查动词辨析 A.hear 听;B.contribute 贡献;C.express 表达;D.admit 承认、许可。发生事故的前一天,Kerry 拜 访了她的朋友,在这期间全程批评了她选择男朋友的眼光、她生活的方式、她与母亲联络时候的方式,还有各种其他 她认为她需要表达的。故选 C 46.A 考查短语辨析 A.aware of 注意; B.afraid of 担心;C.curious about 对…好奇;D.confused about 对…迷惑。直到 他的朋友受了重伤,Kerry 才注意到她挑毛病的习惯。故选 A

50.D 考查形容词辨析 A.proud 骄傲的;B.sure 确定的;C.hopeful 有希望的;D.critical 批判的。可能我们中的大多数 都不会极端的的寻找错误,但是当我们诚实的面对的时候,我们可以尖锐的批判这个世界。故选 D 51.D 考查动词辨析 A.face 面对;B.create 创造;C.solve 解决;D.ignore 忽略。我并不是在建议你无视问题。故选 D 52.B 考查形容词比较级辨析 A.rarer 更稀罕的;B.better 更好的;C.stranger 更奇怪的;D.worse 更坏的。我也不是在建 议你假装事物比它们自身更好。故选 B 53.A 考查短语辨析 A.at least 至少;B.at last 最后;C.by far 到现在为止;D.so far 迄今为止。至少在大多数时间里,你 学着容忍事物的原态。故选 A 54.B 考查名词辨析 A.task 任务;B.deal 处理、交易;C.result 计划;D.duty 责任。尤其是当这不是一个特别大的事情。 故选 B 55.A 考查名词辨析 A.practice 实践;B.speech 演讲;C.rest 休息;D.pity 遗憾。训练你自己忍着不说那些刻薄的话, 小小的实践一下,你会变得很擅长放手。故选 A 考点:记叙文阅读。

6

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(广东卷) How long can human beings live? Most scientists who study old age think that the human body is ___1___ to live no longer than 120 years. However, 110 years is probably the longest that anyone could hope to live —— if he or she is ___2___ healthy and lucky. Some scientists even say we can live as long as 130 years! Yet, our cells simply cannot continue to reproduce ___3___. They wear out, and as a result, we get old and ___4___ die. Even though we can?t live forever, we are living a ___5___ life than ever before. In 1900, the average American life span (寿命) was only 47 years, but today it is 75 years! When does old age begin then? Sixty-five may be out-of-date as the ___6___ line between middle age and old age. After all, many older people don?t begin to experience physical and mental ___7___ until after age 75. People are living longer because more people ___8___ childhood. Before modern medicine changed the laws of nature, many children died of common childhood ___9___. Now that the chances of dying ___10___ are much lower, the chances of living long are much higher due to better diets and health care. On the whole, our population is getting older. The ___11___ in our population will have lasting effects on our social development and our way of life. Some people fear such changes will be for the worse, while some see ___12___, not disaster, many men and women in their “golden years” are healthy, still active, and young in ___13___ if not in age. As the society grows old, we need the ___14___ of our older citizens. With long lives ahead of them, they need to ___15___ active and devoted. 1. A. designed B. selected C. improved D. discovered 2. A. completely B. generally C. apparently D. extremely 3. A. rapidly B. harmlessly C. endlessly D. separately 4. A. eventually B. hopelessly C. automatically D. desperately 5. A. busier B. longer C. richer D. happier 6. A. finishing B. guiding C. waiting D. dividing 7. A. stress B. damage C. decline D. failure 8. A. survive B. enjoy C. remember D. value 9. A. problems B. fears C. worries D. diseases 10. A. poor B. young C. sick D. quiet 11. A. changes B. recovery C. safety D. increases 12. A. dreams B. chances C. strengths D. choices 13. A. mind B. appearance C. voice D. movement 14. A. protection B. suggestions C. contributions D. permission 15. A. sound B. appear C. turn D. stay

7

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(广东卷) 1.A 2.D 3.C 4.A 5.B 6.D7.C 8.A 9.D 10.B 11.A 12.B 13.A 14.C 15.D 人类生活多久?大多数科学家认为,人体衰老是___1___再活 120 年。然而,110 年可能是最长的,任何人都可以活下 去的希望,如果他或她是___2___健康和幸运。一些科学家甚至说我们可以活 130 年!然而,我们的细胞根本无法继续 繁殖___3___。他们穿出来,并作为一个结果,我们变老,___4___死。 即使我们不能永远活着,我们生活在一个___5___生活比以前。1900,美国人的平均寿命(寿命)只有 47 年,但今天 它是 75 年! 什么时候开始?六零五可能是过时的中年和老年之间的___6___线。毕竟,许多老年人不开始体验到身心___7___直到 75 岁后。 人们活得更长,因为更多的人___8___童年。在现代医学改变自然规律,许多孩子死于常见的儿童___9___。现在,死 亡___10___的几率要低得多,活的长的可能性高得多由于更好的饮食保健。 总的来说,我们的人口在变老。我国人口的___11___将会对我们的社会发展和我们的生活方式,效果持久。一些人担 心这样的改变会变得更糟,而一些看___12___,不是灾难,许多男人和女人在他们的“黄金岁月”是健康的,还是活 跃的,和年轻的___13___如果不是年龄。 随着社会的成长,我们需要我们的老年公民的___14___。长期生活在他们之前,他们需要___15___主动投入。

6.D 考查形容词及语境的理解。句意:作为中年和老年的分界线,65 岁可能已经过时了。finishing 完成;guiding 指导, 指引;waiting 等待;dividing 划分。根据文意可知,把 65 岁当做中年和老年的分界线,这已经不适合现在的形势了。 dividing line 分界线,故选 D。 7.C 考查名词及语境的理解。句意:毕竟,很多老年人直到 75 岁之后才开始经历身体和精神的衰落。stress 压力,压 迫;damage 损坏;decline 衰落,衰弱;failure 失败。根据句意可知,现在很多老年人是在 75 岁之后身体和精神才开 始衰弱的,故选 C。 8.A 考查动词及语境的理解。句意:现在人们活得更长因为更多的人从童年中幸存下来。survive 幸存;enjoy 喜欢,
8

欣赏; remember 记得; value 价值, 估价。 根据这一段的内容和 the chances of living long are much higher due to a better diets and health care 可知,现在的人平均寿命比以前更长的一个原因是人们从童年的疾病中幸存了下来,故选 A。 9.D 考查名词及语境的理解。句意:在现代医学改变了自然的法则之前,很多孩子死于常见的儿童疾病。problems 问 题;fears 恐惧,害怕;worries 担心;diseases 疾病。根据句意可知,以前的人们因为很多普遍的儿童疾病而死,所以 导致平均寿命比较低。故选 D。 10.B 考查形容词及语境的理解。句意:既然年少夭折的可能性更低了,那么活得更长的机会就更高了,因为有了更好 的饮食和医学护理。poor 穷的;young 年轻的;sick 病的;quiet 安静的。根据这一段的意思可知,以前人们在小的 时候就因为生病死去了,dying young 就是年少死去。故选 B。 11.A 考查名词及语境的理解。 句意: 人口结构的改变会对我们社会的发展和我们的生活方式有持续的影响。 changes 改 变;recovery 恢复;safety 安全;increases 增长,增加。根据下文中 Some people fear such changes will…可知,我们现 在的人口结构改变了,故选 A。 12.B 考查名词及语境的理解。句意:一些人担心这个改变将会带来一些坏处,然而还有一些人看到的是机会,而不是 灾难。dreams 梦想;chances 机会;strengths 力量;choices 选择。根据句意可知,这句话中的 while 表示对比,即跟 前一种人不一样的看法,故选 B。 13.A 考查名词及语境的理解。句意:现在,很多处在“黄金年龄”的男士和女士,身体都非常健康,仍然积极,心态也 很年轻。mind 心态;appearance 外表;voice 声音;movement 移动。根据句意可知,这里应该是说虽然年龄老了,但 是心态依然年轻,故选 A。 14.C 考查名词及语境的理解。句意:随着我们的社会老龄化,我们需要这些老年公民们的贡献。 protection 保护; suggestions 建议;contributions 贡献;permission 允许。根据文意可知,现在的社会逐渐老龄化,因此老年人也要继续 给我们的社会做贡献,故选 C。 15.D 考查动词及语境的理解。句意:前面还有很长的寿命,他们需要保持积极的心态和奉献的精神。sound 听起来; appear 好像;出现;turn 转,变成;stay 保持。根据文意可知,现在人们的寿命更长了,因此老年人也要继续保持积 极心态,为我们的社会做贡献。故应选 D。 【考点定位】社会现象类短文。

9

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(湖南卷) It was a rainy morning and the children, mainly boys with various learning difficulties, refused to settle for the start of the lesson. As an inexperienced teacher, I tried every means to get them to be 36 , but in vain. my panic was rising and I could feel my heart beating wildly. This was the 37 of my job as a music teacher, I thought -- teaching was not for me. Then I had an idea. Hoping that no one would notice that I was 38 inside, I threw my voice as far as it would reach: "Put your heads on the desks and close your 39 ! We are going on a journey." 40 , the children fell silent. "Now what should I do?" I thought to myself. Reaching over to my collection of CDs, I blindly 41 , put it in the machine and played it. Obediently (顺从地), my class lay their heads on their desk, closed their eyes and 42 . When the music started, the room as filled with the most beautiful tones and musical colors I could have ever imagined. All the children were 43 . When the music finished, I asked them all to raise their 44 slowly so that we could share our musical journey. At this point, when all the children were willing to share their experiences, I began to learn how to 45 . The music allow me to learn that teaching is about sharing and respect, tears and smiles, the knowing and the 46 and most of all, an understanding of each other. This was the power that 47 in the classroom could have. 36. A. glad B. safe C. kind D. quiet 37.A. end B. aim C. rule D. plan 38. A. guessing B. shaking C. responding D. laughing 39. A. eyes B. mouths C. books D. doors 40. A. Punctually B. Importantly C. Amazingly D. Obviously 41. A. passed one on B. gave one back C. turned one in D. took one out 42. A. slept B. nodded C. waited D. continued 43. A. talking B. singing C. dancing D. listening 44. A. legs B. heads C. arms D. shoulders 45. A. teach B. imagine C. play D. understand 46. A. unprepared B. unspoken C. unknown D. unforgotten 47. A. games B. music C. tears D. knowledge

10

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(湖南卷) 36.D 37.A 38.B 39.A 40.C 41.D 42.C 43.D 44.B 45.A 46.C 47.B 这是一个阴雨的早晨,孩子们,主要是男孩有各种各样的学习困难,拒绝为开始的教训。作为一个没有经验的老师, 我想尽一切办法让他们 36 岁,但却没有用。我的恐慌正在上升,我可以感觉到我的心狂跳。这是我作为音乐教师的 37 个工作,我想,我的教学不是我的。然后我有一个想法。希望没有人会注意到我是 38 里,我把我的声音,因为它将达 到: “把你的头在桌子上,关闭你的 39!我们正在进行一次旅行。 ” 40,孩子们安静下来。 ”现在我该怎么办?”我想我自己。达到我的收藏的光盘,我一味地 41,把它在机器和播放它。 乖乖(顺从地) ,我把头放到桌子上,闭上了眼睛,42。当音乐响起时,房间里充满了我所能想象的最美妙的音调和 音乐色彩。所有的孩子都是 43。当音乐结束后,我要求他们所有的 44 个,以提高他们的缓慢,以便我们能分享我们的 音乐之旅。 在这一点上,当所有的孩子都愿意分享他们的经验,我开始学习如何 45。音乐让我学习到教学是关于分享和尊重,眼 泪和微笑,知道和 46,最重要的是,相互理解。这是 47 个在课堂上的力量。

42.C;考查动词。根据后文的:When the music started, the room was filled with the most beautiful tones and musical colors. 可知当作者将音乐放进机器里,学生们趴在自己的桌子上静静地等着音乐响起来,故选 C 43.D;考查动词。老师在放音乐,当然学生们都在听,listening 放在此较其他选项都比较合适。故选 D 44.B;考查名词。Raise sb?s head(s)抬起头来。句意:当音乐放完的时候,我要求他们所有人慢慢地抬起头来,那样的 话,我们就可以一起分享我们的音乐之旅。故选 B 45.A;考查动词。根据前文:At this point, when all the children were willing to share their experiences,可知学生们从开始 的不愿响应作者到最后跟着作者一起参与其中,这让作者开始知道怎么教书了,故选 A 46.C;考查形容词。A. unprepared 为准备好的 B. unspoken 无言的 C. unknown 未知的 D. unforegotten 难忘的;根据前 文有 the knowing 已知的,又有 and 连接,可知横向上填 unknown 未知的,构成像前文 tears and smiles 那样的对比,形 成对仗,故选 C 47.B;考查名词。根据前文:The music allowed me to learn that teaching is about sharing and respect, tears and smiles, the knowing and the unknown and, most of all, an understanding of each other.可知这些都是音乐的好处,它让我们知道了分享 和尊重,泪水和欢笑,已知与未知,最主要的是它让我们相互了解。所以最后一句作者旨在总结:这就是课堂音乐所 拥有的力量
11

【考点定位】记事类短文阅读。 2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(江苏卷) I was required to read one of Bernie Siegel?s books in college and was hooked on his positivity from that moment on. The stories of his unconventional 36 and the exceptional patients he wrote about were so 37 to me and had such a big 38 on how I saw life from then on. Who knew that so many years later I would look to Dr. Bernie and his CDs again to 39 my own cancer experience? I?m an ambitious 40, and when I started going through chemo (化疗) , even though I?m a very 41 person, I lost my drive to write. I was just too tired and not in the 42 . One day, while waiting to go in for 43 , I had one of Dr. Bernie?s books in my hand. Another patient 44 what I was reading and struck up a conversation with me 45 he had one of his books with him as well. It 46 that among other things, he was an eighty-year-old writer. He was47 a published author, and he was currently 48 on a new book. We would see each other at various times and 49 friends. Sometimes he wore a duck hat, and I would tell myself, he was definitely a(n) 50 of Dr. Bernie. He really put a 51 on my face. He unfortunately 52 last year due to his cancer, 53 he left a deep impression on me and gave me the 54 to pick up my pen again. I 55 to myself, “If he can do it, then so can I.” 36. A. tastes B. ideas C. notes D. memories 37. A. amazing B. shocking C. amusing D. strange 38. A. strike B. push C. challenge D. impact 39. A. learn from B. go over C. get through D. refer to 40. A. reader B. writer C. editor D. doctor 41. A. positive B. agreeable C. humorous D. honest 42. A. mood B. position C. state D. way 43. A. advice B. reference C. protection D. treatment 44. A. viewed B. knew C. noticed D. wondered 45. A. while B. because C. although D. providing 46. A. came out B. worked out C. proved out D. turned out 47. A. naturally B. merely C. hopefully D. actually 48. A. deciding B. investing C. working D. relying 49. A. became B. helped C. missed D. visited 50. A. patient B. operator C. fan D. publisher 51. A. sign B. smile C. mark D. mask 52. A. showed up B. set off C. fell down D. passed away 53. A. since B. but C. so D. for 54. A. guidance B. trust C. opportunity D. inspiration 55. A. promised B. swore C. thought D. replied

12

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(江苏卷) 36. B37. A38. D39. C40. B41. A42. A43. D44. C45. B46.D47.D48.C49.A50.C51.B52.D53.B54.D55. C 我被要求读西格尔伯尼在大学的书,并从那一刻起就吸引了他的积极性。他写的非常规的 36 和特殊的病人,他写的故 事是如此的 37 对我来说,有这样一个大的 38,我如何看到生命从那时起。谁知道这么多年以后,我会再看看伯尼博士 和他的唱片,以 39 我自己的癌症经验? 我是一个雄心勃勃的 40,当我开始经历化疗(化疗),即使我是一个很 41 的人,我失去了我的驱动编写。我只是太累 了,而不是在 42。有一天,在等待 43,我有一个博士伯尼的书在我的手。另一个病人 44 我在读,并与我打了一次谈 话,他有他的一本书与他,以及。这 46 个,他是一个八十岁的作家。他 4~7 出版作家,他目前 48 一本新书。 我们会在不同的时间和 49 个朋友见面。有时候他戴着一顶帽子,我会告诉自己,他绝对是伯尼博士的 50。他真的在我 脸上放了 51 个。他很不幸去年 52 岁,由于他的癌症,53 他给我留下了深刻的印象,并给了我 54 次拿起我的笔。我 55 个对自己说,“如果他能做到的话,那么我就可以了。”

39.C 考查动词短语。根据下文可知,作者不幸身患癌症,病痛的折磨使他放弃了写作。但病友的执着和 Bernie Siegel 积极的人生观让自己又重新拾起纸笔,渡过了这段艰难时期。A 项“从…中获取经验,汲取教训”;B 项“复习,仔细检 查”;C 项“渡过难关”;D 项“提到,涉及,参考”。故选 C 项。 40.B 考查名词。根据下文中“…, I lost my drive to write”可知,作者是一名抱负的作家。A 项“读者”;B 项“作家”;C 项 “编辑”;D 项“医生”。故选 B 项。 41.A 考查形容词。句意:尽管我是一个积极的人,还是失去了写作的动力。a positive person 与 lost my drive to write 构 成让步关系,且与上文 positivity 呼应。 A 项“积极的”;B 项“称心如意的”;C 项“幽默的”;D 项“诚实的”。故选 A 项。 42.A 考查名词。句意:我就是感觉太累,没有心情去写。in the mood 意为“没有心情去做事”。A 项“心情”;B 项“位置, 职位”;C 项“状态”;D 项“方式”。故选 A 项。 43.D 考查名词。句意:一天,当我在等待治疗时,手里拿着 Bernie 的一本书。A 项“建议”;B 项“提及,参考”;C 项“保 护”;D 项“治疗”。故选 D 项。 44.C 考查动词。句意:另外一个病人注意到我在读些什么,主动跟我攀谈起来。A 项 “认为”;B 项“知道,了解”;C 项 “(无意中)注意到”;D 项 “想知道”。故选 C 项。 45.B 考查连词。句意:该空后是他主动和我攀谈的原因:他身上也有一本 Bernie 的书。A 项表示时间或轻微转折;B 项表示原因;C 项表示让步;D 项表示条件。故选 B 项。 46.D 考查动词短语。除此之外,他是一位八十岁的作家。A 项 “出现,出版”;B 项“锻炼,解决,制定”;C 项“证明是 合适的,令人满意的”;D 项“证明是,结果是”。it turned out that 是固定搭配,意为“结果是…,结果证明…”故选 D 项。 47.D 考查副词。句意:事实上,他是一位撰稿人,目前在写一本新书。A 项 “自然地”;B 项“仅仅”;C 项“有希望地”; D 项“事实上”。故选 D 项。
13

48.C 考查动词搭配。根据句意可知,他目前在写一本新书。A 项 decide on“决定,确定”;B 项 invest on“投资,花时间 在…上”;C 项 work on“从事,忙于”;D 项 rely on“依赖,依靠”。故选 C 项。 49.A 考查动词。句意:我们总是在许多时候见到对方,成了朋友。A 项 “成为”;B 项“帮助”;C 项“错过”;D 项“拜访”。 故选 A 项。 50.C 考查名词。根据句意可知,他的确是 Bernie 的粉丝。A 项 “病人”;B 项“操作员,接线员”;C 项“粉丝”;D 项“出 版商”。故选 C 项。 51.B 考查名词。根据句意可知,他的举动感染了我,使我在生活中面带微笑。A 项 “标志,迹象,征兆”;B 项“微笑”; C 项“标记”;D 项“面罩”。故选 B 项。 52.D 考查动词短语。句意:他补充说道 Jason 因为不愿说谎没挣到钱。A 项 “出现,露面”;B 项“出发,动身”;C 项“跌 倒”;D 项“去世(死的委婉表达)”。故选 D 项。 53.B 考查连词。句意:他去年不幸死于癌症,但给我留下了深刻的印象。A 项表示时间;B 项表示转折;C 项表示结 果;D 项表示原因。故选 B 项。 54.D 考查名词。句意:他激励我重新拾起纸笔。A 项 “指导”;B 项“信任”;C 项“机会”;D 项“鼓舞,激励,启发”。 故选 D 项。 55.C 考查名词。句意:我对自己说:“如果他能做到,我也能。”A 项 “承诺”;B 项“郑重发誓”;C 项 think to oneself “自 言自语”;D 项“回答”。故选 C 项。 考点:记叙文阅读

14

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(陕西卷) Dad had a green comb. He bought it when he married Mum. Every night, he would hand me his 26 and say, “Good girl, help Daddy clean it, OK?” I was 27 to do it. At age five , this dull task brought me such 28 . I would excitedly turn the tap 29 and brush the comb carefully. Satisfied that I?d done a good job, I would happily return the comb to Dad. He would 30 affectionately at me and place the comb on his wallet. Two years later, Dad started his own 31 , which wasn?t doing so well. That was when things started to 32 . Dad didn?t come home as early and as much as he used to. Mum and I became 33 with him for placing our family in trouble. With 34 , an uncomfortable silence grew between us. After my graduation, Dad?s business was getting back on track. On my 28th birthday, Dad came home 35 . As usually I helped him carry his bags into his study. When I turned to leave, he said ,“Hey, would you help me 36 my comb?” I looked at him a while, then 37 the comb and headed to the sink. It hit me then: why, as a child, 38 Dad clean his comb was such a pleasure. That routine(习惯) meant Dad was home early to 39 the evening with Mum and me. It 40 a happy and loving family. I passed the clean comb back to Dad. He smiled at me and 41 placed his comb on his wallet. But this time , I noticed something 42 . Dad had aged. He had wrinkles next to his eyes when he smiled, 43 his smile was still as 44 as before, the smile of a father who just wanted a good 45 for his family. 26. A. bag B. wallet C. comb D. brush 27. A. annoyed B. relieved C. ashamed D. pleased 28. A. joy B. sadness C. courage D. pain 29. A. out B. over C. in D. on 30. A. stare B. smile C. shout D. laugh 31. A. family B. business C. task D. journey 32. A. progress B. change C. improve D. form 33. A.satisfied B. delighted C. mad D. strict 34. A. time B. patience C. speed D. ease 35. A. occasionally B. early C. frequently D. rarely 36. A. sharply B. repair C. clean D. keep 37. A. dropped B. took C. handed D. threw 38. A. watching B. letting C. helping D. hearing 39. A. find B. lose C. waste D. spend 40. A. affected B. broke C. meant D. supported 41. A. firmly B. hurriedly C. casually D. carefully 42. A. different B. exciting C. interesting D. urgent 43. A. for B. or C. so D. yet 44. A. convincing B. heartwarming C. cautious D. innocent 45. A. origin B. life C. reputation D. education

15

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(陕西卷) 26. C27. D28. A29. D30. B31. B32. B33. C34. A35. B36. C37. B38. C39. D40. C41. D42. A43. D44. B45. B 爸爸有一把绿色的梳子。他结婚的时候买了它。每到晚上,他都会把他的 26 个手递给我,说:“好姑娘,帮爸爸把它 打扫干净,好吗?“ 我 27 岁。在五岁时,这个无聊的任务给我带来了 28。我会兴奋地把水龙头 29 和刷仔细地梳。我很满意我做了一份好 工作,我会很高兴把梳子给爸爸。他会深情地看着我,30 把梳在他的钱包。 两年后,爸爸开始了他自己的 31 个,这不是很好。这是当事情开始 32。爸爸没有回家早,他过去也没回家。妈妈和我 成了 33 个与他把我们的家庭陷入麻烦。34,一种不舒服的沉默在我们之间增长。 我毕业后,爸爸的生意回到正轨了。在我第二十八岁生日的时候,爸爸回家了 35。通常我帮他把书包带进书房。当我 转身离开时,他说:“嗨,你能帮我梳 36 把梳子吗?“我看了一会,然后 37 把梳子和头朝水池边去。 它打了我:为什么,作为一个孩子,38 个爸爸打扫他的梳子是这样的快乐。常规(习惯)意味着爸爸在家早 39 晚和我 妈妈。它 40 快乐和爱的家庭。 我把干净的梳子给爸爸。他向我微笑,41 把梳子放在他的钱包里。但这次,我注意到了 42。爸爸已经老了。当他微笑 的时候,他脸上有皱纹,43 他的笑容仍然和以前一样 44,一个父亲的微笑,他只想要一个好的 45 个家庭。

27.D 考查形容词以及对语境的理解。A.annoyed 生气的;B.relieved 轻松的;C.ashamed 羞愧的; D.pleased 高兴的。根据下文的:I would excitedly turn the tap…。因此可以看出作者很高兴这么做,选 D。 28.A 考查名词以及对语境的理解。A.joy 快乐;B.sadness 悲伤;C.courage 勇气;D.pain 痛苦。根据下文的: I would excitedly turn the tap…。因此可以看出这个枯燥的任务给我带来了这样的快乐。故选 A。 29.D 考查短语以及对语境的理解。A.turn out 结果是;B.turn over 翻转;C.turn in 上交;D.turn on 打开。因为 是清理梳子,可知是打开水龙头。选 D。 30.B 考查动词以及对语境的理解。A.share 分享;B.smile 微笑;C.shout 叫喊;D.laugh 笑。上文介绍作者高 兴地接受爸爸的任务,将梳子清理干净,爸爸当然会笑了。故选 B。

3 35.B 考查副词以及对语境的理解。A.occasionally 偶然地;B.early 早地;C.frequently 频繁地;D.rarely 罕见 地。根据下文的:Dad was home early 可知在作者过生日的时候,爸爸早早回来了。选 B。 36.C 考查动词以及对语境的理解。A.sharpen 削尖;B.repair 修理;C.clean 打扫;D.keep 保持。根据上文的:
16

help Daddy clean it,可知爸爸这次又让作者帮他清理梳子。选 C。 37.B 考查动词以及对语境的理解。A.drop 扔掉,掉落;B.take 拿;C.hand 递;D.throw 扔掉。作者看了爸爸一 会,拿上梳子,走向水池,选 B。 38. C 考查动词短语以及对语境的理解。A.watch 观看;B.let 让;C.help 帮助;D.hear 听见。根据上文的:help Daddy clean it,可知作者小时候经常帮助爸爸清理梳子。选 C。 39.D 考查动词以及对语境的理解。A.find 发现;B.lose 失去;C.waste 浪费; D.spend 度过。我小时候很高兴 帮爸爸清理梳子,因为这意味着爸爸可以早早回来和妈妈和我一起度过夜晚,故选 D。 40.C 考查动词以及对语境的理解。A.affect 影响;B.break 破坏;C.mean 意味着; D.support 支持。根据上文 内容可知爸爸早早回来陪我和妈妈这意味着一个幸福的家庭。选 C。 41.D 考查副词以及对语境的理解。A.firmly 坚定地;B.hurriedly 匆忙地;C.casually 随意地;D.carefully 仔细 地。我将清理好的梳子递给爸爸,爸爸向我微笑,仔细地将它放进钱包。选 D。 42.A 考查形容词以及对语境的理解。A.different 不同的;B.exciting 令人兴奋的;C.interesting 有趣的; D.urgent 紧急的。根据下文的:Dad has aged.可知作者注意到不同的事情。 选 A。 43.D 考查连词以及对语境的理解。A.for 因为;B.or 或者;C.so 因此;D.yet 然而。他微笑的时候眼睛周围有 皱纹,然而他的微笑还是和以前一样暖心,所以选 D。 44.B 考查形容词以及对语境的理解。A.convincing 令人幸福的;B.heartwarming 暖心的;C.cautious 谨慎的; D.innocenct 天真的。根据上文的句子:He would ___ affectionately at me and place the comb on his wallet.可知爸爸看着 女儿的微笑是温暖人心的,选 B。

【考点定位】人生百味类完形填空

17

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(天津卷) My fiance (未婚夫) and I were excited about shopping for our first home. But our funds were 16 , and none of the houses in our price range seemed satisfactory. One agent 17 a house in particular. Although her description sounded wonderful, the price was 18 our range, so we declined. But she kept urging us to have a look 19 . We finally did and it was 20 at first sight. It was Our Home, small and charming, overlooking a quiet lake. Walking through the rooms and talking with the owners, a nice elderly couple, we felt the warmth and 21 of the marriage within that home. As perfect as it was, the price remained too high for us. But every day, we would sit by the lake, looking at the house and dreaming of 22 it would be like to live there. Days later, we made a(n) 23 —far below the asking price. Surprisingly, they didn?t 24 us. They renewed their offer 25 . It was also much more than we could afford, but far 26 than the original asking price. The next day, we got a 27 message that another buyer had offered a much higher price. Even so, we decided to talk with the 28 directly. We made our final offer, which 29 was thousands of dollars less than the other buyer?s bid. We knew it, 30 we had to try. “Sold!” said the owner. Then he 31 : He?d seen us sitting by the lake all those times; he knew how much we loved the place and that we?d 32 the years of work they had put into their home; he realized he would take a 33 by selling it to us, but it was worthwhile; we were the people they wanted to live there. He told us to consider the 34 in the price “an early wedding present.” That?s how we found our home and how I learned that when people are 35 they are not strangers, only friends we haven?t yet met. 16. A. needed B. limited C. enough D. large 17. A. recommended B. decorated C. sold D. rented 18. A. below B. within C. beyond D. between 19. A. at least B. at most C. at times D. at hand 20. A. relief B. concern C. love D. curiosity 21. A. pride B. happiness C. challenge D. desire 22. A. which B. why C. that D. what 23. A. effort B. offer C. promise D. profit 24. A. come across B. look after C. depend on D. laugh at 25. A. instead B. indeed C. aside D. apart 26. A. worse B. better C. less D. higher 27. A. relaxing B. disappointing C. pleasant D. regular 28. A. agents B. buyers C. managers D. owners 29. A. already B. still C. generally D. ever 30. A. so B. or C. for D. but 31. A. apologized B. complained C. criticized D. explained 32. A. check B. analyze C. appreciate D. ignore 33. A. loss B. risk C. chance D. lead 34. A. increase B. difference C. interest D. average 35. A. kind B. polite C. smart D. energetic

18

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(天津卷) My fianc (未婚夫)e and I were excited about shopping for our first home. But our funds were limited , and none of the houses in our price range seemed satisfactory. One agent recommended a house in particular. Although her description sounded wonderful, the price was beyond our range, so we declined. But she kept urging us to have a look at least . We finally did and it was love at first sight. It was Our Home, small and charming, overlooking a quiet lake. Walking through the rooms and talking with the owners, a nice elderly couple, we felt the warmth and happiness of the marriage within that home. As perfect as it was, the price remained too high for us. But every day, we would sit by the lake, looking at the house and dreaming of what it would be like to live there. Days later, we made an offer —far below the asking price. Surprisingly, they didn?t laugh at us. They renewed their offer instead . It was also much more than we could afford, but far less than the original asking price. The next day, we got a disappointing message that another buyer had offered a much higher price. Even so, we decided to talk with the owners directly. We made our final offer, which still was thousands of dollars less than the other buyer?s bid. We knew it, but we had to try. “Sold!” said the owner. Then he explained : He?d seen us sitting by the lake all those times; he knew how much we loved the place and that we?d appreciate the years of work they had put into their home; he realized he would take a loss by selling it to us, but it was worthwhile; we were the people they wanted to live there. He told us to consider the difference in the price “an early wedding present.” That?s how we found our home and how I learned that when people are kind they are not strangers, only friends we haven?t yet met.

16. B17. A18. C19. A20. C21. B22. D23. B24. D25. A26. C27. B28. D29. B30. D31. D32. C33. A34. B35. A 我的未婚夫(未婚夫)E 和我都为我们的第一家购物兴奋。但我们的资金是有限的,而且我们的价格范围内没有一个 房子是令人满意的。 一位代理人特别推荐一家房子。虽然她的描述听起来很好,但价格已经超出我们的范围,所以我们拒绝了。但她一直 劝我们至少要看一看。 我们终于做了,这是一见钟情。它是我们的家,小而迷人,俯瞰一个安静的湖。走在房间里和主人,一个很好的老夫 妇,我们感受到了温暖和幸福的婚姻家庭。因为它是完美的,价格仍然太高了。但每天,我们都会坐在湖边,看着这 房子,并梦想着能在那里生活。 天之后,我们提出了一个报价,远远低于要求的价格。令人惊讶的是,他们没有嘲笑我们。他们换了新的报价。这也 远比我们能提供的,但远远低于原来的要价。 第二天,我们得到了一个令人失望的消息,另一个买主提供了一个更高的价格。即便如此,我们还是决定直接与业主 交谈。我们做了最后的报价,这仍然是几千美元,比其他买主的出价要少。我们知道,但我们必须尝试。 “卖!店主说。他解释说:“他看到我们坐在湖边,他知道我们是多么地喜欢这个地方,我们很感激他们在家里所做 的工作,他意识到他会把它卖给我们,但这是值得的,我们是他们想要的人生活在那里。他告诉我们要考虑“早结婚 礼物”的不同。 这就是我们如何找到我们的家,以及我如何了解到,当人们是善良的,他们不是陌生人,只是朋友,我们还没有见过。

【解析】试题分析:文章大意:作者和未婚夫准备买房结婚,但是资金有限。一次作者对一个房子一见钟情,但价格 仍然很高,但通过最后的努力,作者以很低的价格买到了此房。 16.B 考查动词以及对语境的理解。A.needed 需要的;B.limited 有限的;C.enough 足够的;D.large 大的。根据 下一句中的 and none of the houses in our price range seemed satisfactory.”可知答案选 B。
19

17.A 考查动词以及对语境的理解。A.recommended 推荐;B.decorated 装修;C.sold 卖; D.rented 租。根据后 句 Although her description sounded wonderful 可知一个代理人特别向我们推荐一栋房子。选 A。 18.C 考查介词以及对语境的理解。A.below 在…下面;B.within 在…里面;C.beyond 超过;D.between 在…之 间。根据后句 so we declined.可知价格超过了我们的范围。故选 C。 19.A 考查短语以及对语境的理解。A.at least 至少;B.at most 至多;C.at times 有时;D.at hand 在附近。但她 不停的催促我们至少去看一看。选 A。 22.D 考查名词性从句以及对语境的理解。A.which 哪一个;B.why 为什么;C.that 那个;D.what 什么。宾语 从句中 be like 缺少宾语,故用关系词 what。选 D。 23.B 考查名词以及对语境的理解。A.effort 努力;B.offer 提供;C.promise 许诺; D.profit 利润。根据后句—far below the asking price 可知是 make an offer 出价。选 B。 24.D 考查短语以及对语境的理解。A.come across 偶然遇到;B.look after 照顾;C.depend on 依靠; D.laugh at 嘲笑。令人惊讶的是,他们没有嘲笑我们。选 D。 25.A 考查副词以及对语境的理解。A.instead 相反 B.indeed 的确;C.aside 在…旁;D.apart 分开地。相反地, 他们更新了他们的出价。选 A。 26.C 考查形容词以及对语境的理解。A.worse 更糟的;B.better 更好的;C.less 更少的;D.higher 更高的。但 比原来的要价要少得多。选 C。 27. B 考查形容词以及对语境的理解。 A. relaxing 轻松的; B. disappointing 令人失望的; C. pleasant 令人愉快的; D. regular 有规律的。第二天,我们得到一个令人失望的消息。选 B。 28. D 考查名词以及对语境的理解。A.agents 代理人;B.buyers 买方;C.managers 经理;D.owners 物主。因此, 我们决定直接跟房东谈。选 D。 29.B 考查副词以及对语境的理解。A.already 已经;B.still 任然;C.generally 普遍地; D.ever 曾经。我们做 出最终的价格,任然比其他买家出价少很多。故选 B。 30.D 考查连词以及对语境的理解。A.so 如此;B.or 或者;C.for 为了; D.but 但是。前后句为转折关系,故 用连词 but。选 D。 31.D 考查动词以及对语境的理解。A.apologized 道歉;B.complained 抱怨;C.criticized 指责;D.explained 解 释。后面为房主解释的内容。选 D。 32.C 考查动词以及对语境的理解。A.check 检查;B.analyze 分析;C.appreciate 感激;欣赏; D.ignore 忽视。 其原因是我们欣赏他们投入家庭多年的努力。 选 C。 33.A 考查名词以及对语境的理解。A.loss 损失;B.risk 冒险;C.chance 机会;D.lead 带领。根据上下文可知 把房子卖给我们他将会有损失,所以选 A。 考点:记叙类短文阅读。

20

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(浙江卷) Since finishing my studies at Harvard and Oxford. I?ve watched one friend after another land high-ranking, high-paying Wall Street jobs. As executives(高级管理人员) with banks, consulting firms, established law firms, and major corporations, many are now 21 on their way to impressive careers. By society?s 22 , they seem to have it made. On the surface, these people seem to be very lucky in life. As they left student life behind, many had a 23 drink at their cheap but friendly local bar, shook hands with Longtime roommates, and 24 out of small apartments into high buildings. They made reservations at restaurants where the cost of a bottle of wine 25 a college year?s monthly rent. They replaced their beloved old car with expensive new sports cars. The thing is, a number of them have 26 that despite their success, they aren?t happy. Some 27 of unfriendly coworkers and feel sad for eight-hour workweeks devoted to tasks they 28 . Some do not respect the companies they work for and talk of feeling tired and 29 . However, instead of devoting themselves to their work, they find themselves working to support the 30 to which they have so quickly become 31 . People often speak of trying a more satisfying path, and 32 the end the idea of leaving, their jobs to work for something they 33 or finding a position that would give them more time with their families almost always leads them to the same conclusion; it? s 34 . They have loans, bills, a mortgage(抵押贷款)to 35 , retirement to save for. They recognize there?s something 36 in their lives, but it?s 37 to step off the track. In a society that tends to 38 everything in terms of dollars and cents, we learn form a young age to consider the costs of our 39 in financial terms. But what about the personal and social costs 40 in pursuing money over meaning? These are exactly the kinds of us tend to ignore — and the very ones we need to consider most. 21. A. much B. never C. seldom D. well 22. A. policies B. standards C. experiments D. regulations 23. A. last B. least C. second D. best 24. A. cycled B. moved C. slid D. looked 25. A. shared B. paid C. equaled D. collected 26. A. advertised B. witnessed C. admitted D. demanded 27. A. complain B. dream C. hear D. approve 28. A. distribute B. hate C. applaud D. neglect 29. A. calm B. guilty C. warm D. empty 30. A. family B. government C. lifestyle D. project 31. A. accustomed B. appointed C. unique D. available 32. A. yet B. also C. instead D. rather 33. A. let out B. turn in C. give up D. believe in 34. A. fundamental B. practical C. impossible D. unforgettable 35. A. take of B. drop off C. put off D. pay off 36. A. missing B. inspiring C. sinking D. shining 37. A. harmful B. hard C. useful D. normal 38. A. measure B. suffer C. digest D. deliver 39. A. disasters B. motivations C. campaigns D. decisions 40. A. assessed B. involved C. covered D. reduced

21

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(浙江卷) Since finishing my studies at Harvard and Oxford. I?ve watched one friend after another land high-ranking, high-paying Wall Street jobs. As executives(高级管理人员) with banks, consulting firms, established law firms, and major corporations, many are now well on their way to impressive careers. By society?s standards, they seem to have it made. On the surface, these people seem to be very lucky in life. As they left student life behind, many had a last drink at their cheap but friendly local bar, shook hands with Longtime roommates, and moved out of small apartments into high buildings. They made reservations at restaurants where the cost of a bottle of wine equaled a college year?s monthly rent. They replaced their beloved old car with expensive new sports cars. The thing is, a number of them have admitted that despite their success, they aren?t happy. Some complain of unfriendly coworkers and feel sad for eight-hour workweeks devoted to tasks they hate. Some do not respect the companies they work for and talk of feeling tired and empty. However, instead of devoting themselves to their work, they find themselves working to support the lifestyle to which they have so quickly become accustomed. People often speak of trying a more satisfying path, and yet the end the idea of leaving, their jobs to work for something they believe in or finding a position that would give them more time with their families almost always leads them to the same conclusion; it? s impossible . They have loans, bills, a mortgage(抵押贷款)to pay off, retirement to save for. They recognize there?s something missing in their lives, but it?s hard to step off the track. In a society that tends to measure everything in terms of dollars and cents, we learn form a young age to consider the costs of our decisions in financial terms. But what about the personal and social costs involved in pursuing money over meaning? These are exactly the kinds of us tend to ignore — and the very ones we need to consider most.

21.D22.B23.A24.B25.C26.C27.A28.B29.D30.C31.A32.A33.D34.C35.D36.A37.B38.A39.D40.B 自从在哈佛和牛津完成我的学业。我曾经看过一个朋友在另一个土地,高收入的华尔街工作。作为主管(高级管理人 员)与银行、咨询机构,设立的律师事务所,以及大型企业,现在很多人都以他们的方式令人印象深刻的职业生涯。 按社会的标准,他们似乎已经做了。 在表面上,这些人似乎是非常幸运的生活。在他们离开学生生活的背后,有很多人在他们的廉价但友好的当地酒吧喝 了最后一杯,和长期的室友握手,并搬出了小公寓,进入了高层建筑。他们在餐厅里的一瓶葡萄酒的成本相当于大学 一年的租金每月预订。他们用昂贵的新跑车取代了他们心爱的旧汽车。 这件事是,他们已经承认,尽管他们的成功,他们不高兴。一些人抱怨不友好的同事,觉得悲伤,一周工作八小时专 门任务他们恨。有些人不尊重他们工作的公司和谈论感觉疲惫和空虚。然而,他们却不把自己投入到工作中去,他们 发现自己工作来支持他们很快就适应的生活方式。 人们常说的是尝试一个更令人满意的路径,但最终离开的想法,他们的工作,他们相信在或找到一个位置,将给他们 更多的时间与他们的家庭几乎总是导致他们得出相同的结论,这是不可能的。他们有贷款、票据、抵押(抵押贷款) 还清,退休储蓄。他们意识到他们的生活中缺少了一些东西,但很难走出这一轨道。 在一个以美元和美分来衡量每一件事的社会中,我们学习了一个年轻的年龄来考虑我们在财务方面的决定的成本。但 是,个人和社会的成本,在追求金钱的意义?这正是我们所忽视的,我们需要考虑的最重要的问题。

由于在哈佛和牛津大学完成我的学业。我陆续地高层,高薪华尔街就业机会看了一位朋友。作为主管(高级管理人员) 与银行,咨询公司,建立律师事务所和大型企业,很多都是现在好他们的方式令人印象深刻的职业生涯。受到社会的 标准来看,他们似乎有它的。
22

从表面上看,这些人似乎是在生活中非常幸运。当他们离开学生生活的背后,许多有一个最后一杯他们的便宜,但友 好的当地酒吧,与长期室友握了手,搬出小公寓到高层建筑。他们在餐馆,一瓶酒的成本等于一所大学一年的月租预 订的。他们代替自己心爱的老车用昂贵的新跑车。 问题是,许多人都承认,尽管他们的成功,他们不快乐。一些人抱怨同事不友善的和觉得难过致力于自己讨厌的任务 八小时工作制。有些人不尊重他们并感觉累了,空话工作的公司。然而,而不是全身心投入到工作中,他们发现自己 的工作来支持生活方式,他们已经这么快成为习惯。 人们常讲的尝试一个更令人满意的路径,但最终离开的时候,他们的工作为他们相信或发现,将给予他们更多的时间 与家人几乎总是导致他们相同的结论的位置什么工作的想法;不可能 。他们有贷款,票据,按揭(抵押贷款)还清,退 休保存。他们认识到有什么东西在他们的生活缺少,但很难走下轨道。 在一个社会中,往往来衡量的美元和美分计算的一切,我们学习形成一个年轻的年龄来考虑我们的决定在财务方面的 费用。但是,我们参与了追求金钱意义上的个人和社会成本?这也正是该种我们往往忽视 - 我们需要考虑最非常的。

26.C 考查动词以及对语境的理解。 A. advertise 意为广告,B. witnessed 意为目击,C. admitted 意为承认 D. demanded 意为要求。“The thing is, a number of them have 26 that despite their success, they aren?t happy.” 意为很多人承认,尽 管他们很成功,但是很不开心。 27.A 考查动词以及对语境的理解。A. complain 意为抱怨,B. dream 意为梦想,C. hear 意为听到,D. approve 意为证 明。根据上一句的不开心,所以不难得出答案是抱怨。 28.B 考查动词以及对语境的理解。 A. distribute 意为分发, B. hate 意为厌恶, C. applaud 意为鼓掌, D. neglect 意为忽略。 根据上文的不开心和抱怨,不能得出答案是厌恶。 29.D 考查形容词以及对语境的理解。A. calm 意为平静,B. guilty 意为有罪的,C. warm 意为温暖,D. empty 意为空的, 累的。 根据前面的 tired 累不能得出答案。 Some do not respect the companies they work for and talk of feeling tired and 29 。 意为有些人不尊重他们工作的公司,说累。
23

30.C 考查名词以及对语境的理解。A. family 意为家庭,B. government 意为政府,C. lifestyle 意为生活方式,D. project 意为项目。前文提到很多都是生活,如学校生活,工作生活,结合语境不能得出答案是生活方式。 31.A 考查形容词以及对语境的理解。A. accustomed 意为习惯的,B. appointed 意为指定的,C. unique 意为独一无二的, D. available 意为可利用的。“However, instead of devoting themselves to their work, they find themselves working to support the 30 to which they have so quickly become 31 . 意为“但是, 不是全身心投入于工作, 他们发现工作只是支持生活 方式,而且慢慢他们已经对这种方式已经行习惯了。” 32.A 考查连词以及对语境的理解。A. yet 意为但是,表转折,B. also 意为也,表递进,C. instead 意为代替, D. rather 意为相反。此句是长难句。意为:人们总是说走一种满意的道路,但是最后,离开现在的工作去做一些他们 相信或者是一种可以和家人在一起的职务的想法最终都得出一个这样的结论:这是不可能的。根据句意,前后是转折 的关系,所以选 A。 33.D 考查动词以及对语境的理解。A. let out 意为发出,B. turn in 意为上交,归还,C. give up 意为放弃,D. believe in 意为相信。此句是长难句。意为:人们总是说走一种满意的道路,但是最后,离开现在的工作去做一些他们相信或者 是一种可以和家人在一起的职务的想法最终都得出一个这样的结论:这是不可能的。 34.C 考查形容词以及对语境的理解。 A. fundamental 意为基本的, B. practical 意为实践的, C. impossible 意为不可能的, D. unforgettable 意为难忘的。此句是长难句。意为:人们总是说走一种满意的道路,但是最后,离开现在的工作去做一 些他们相信或者是一种可以和家人在一起的职务的想法最终都得出一个这样的结论:这是不可能的。 35.D 考查动词以及对语境的理解。A. take of 意为起飞,B. drop off 意为减少,C. put off 意为推迟,D. pay off 意为支 付。根据 mortgage(抵押贷款)以及结合常识,不难得出答案。 36.A 考查动词以及对语境的理解。A. missing 意为失去,B. inspiring 意为鼓舞,C. sinking 意为沉没,D. shining 意为 闪亮。句意是为他们意识到,在生活中失去 missing 了一些什么,但是他们却很难离开这个轨迹。根据句意不难得出答 案。 37.B 考查形容词以及对语境的理解。A. harmful 意为有害的,B. hard 意为困难的, C. useful 意为有用的, D. normal 意为正常的。句意是为他们意识到,在生活中失去了一些什么,但是他们却很难 hard 离开这个轨迹。根据句意不难得 出答案。 38. A 考查动词以及对语境的理解。A. measure 意为衡量,B. suffer 意为遭受,C. digest 意为消化,D. deliver 意为运 送。句意为当前的社会,人们趋向于用钱来衡量 measure 所有的事情,我们在很小的时候就知道,应该考虑我们决定 的经济代价。 39.D 考查名词以及对语境的理解。 A. disasters 意为灾难, B. motivations 意为动机, C. campaigns 意为战役, D. decisions 意为决定。句意为当前的社会,人们趋向于用钱来衡量所有的事情,我们在很小的时候就知道,应该考虑我们决定 decisions 的经济代价。 40.B 考查动词以及对语境的理解。A. assessed 意为评估,B. involved 意为涉及,C. covered 意为覆盖,D. reduced 意为 减少。Involved in 意为参与。句意为:那么,在追求钱高于意义的情况下,我们的参与的个人以及社会代价呢? 考点:夹叙夹议的一篇文章

24

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(湖北卷) “Daily Star, sir” called Jason, carrying some newspapers under his arm. The little boy had been running up and down the street, but there were still twenty_31__left. His voice was almost gone and his heart was_32__. The shops would soon close, and all the people would go home. He would have to go home too, carrying the papers__33_money. He had hoped to sell more papers tonight to make more money to buy a__34_for his mother and some seeds for his bird. That was why he had bought the papers with all his money. He_35__as he thought of his failure to sell all his papers. “You don?t know the __36_of selling papers. You must shout, “Hot news! Bomb bursting!” another newsboy Chad told Jason. “_37__it?s not in the paper at all,” replied Jason. “Just run away quickly__38__they have time to see, and you?ll__39_out and get your money,”Chad said. It was a new _40__to Jason. He thought of his bird with no__41_and the cake he wanted to buy for his mother, but was__42_that he would not tell a lie. Though he was _43__ a poor newsboy, he had been_44__ some good things. The next afternoon Jason went to the office for his papers_45__. Several boys were crowding around Chad, who declared with a__46_smile that he sold six dozen the day before. He added that Jason__47_money because he would not tell a lie. The boy _48__at Jason. “You wouldn?t tell a lie yesterday, my boy?” A gentleman at the office came up and patted Jason?s shoulder__49_.”You?re just the boy I am looking for.” A week later Jason started his new__50_. He lost sale of twenty papers because he would not tell a lie, but got a well-paid job because he told the truth. 31.A.shops B.coins C.people D.papers 32.A.open B.heavy C.pure D.weak 33.A.instead of B.in return for C.regardless of D.in exchange for 34.A.cup B.card C.comb D.cake 35.A.gave in B.broke down C.got away D.showed up 36.A.difficulty B.process C.goal D.secret 37.A.And B.But C.For D.So 38.A.before B.since C.though D.unless 39.A.call B.drop C.sell D.reach 40.A.edition B.idea C.policy D.task 41.A.bread B.insects C.seeds D.water 42.A.concerned B.amazed C.excited D.determined 43.A.still B.already C.just D.also 44.A.taught B.handed C.awarded D.allowed 45.A.at once B.by chance C.as usual D.on purpose 46.A.proud B.gentle C.warm D.polite 47.A.borrowed B.lost C.made D.saved 48.A.laughed B.shouted C.nodded D.started 49.A.bravely B.grateful C.fondly D.modestly 50.A.duty B.business C.job D.method

25

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(湖北卷) 31-35DBADB 36-40DBACB 41-45CDCAC 46-50ABACC “《每日星报》,先生(来一份吗)”杰森喊道,他的胳膊下夹着一碟报纸。这个小男孩已经在这条街上来来回回跑了 好几次,但是还剩 20 份报纸(没有卖出去)。他的声音都快发不出来了,他的心累了(身心俱疲)。(街上的)商店 快要关门了,人们都要回家去了。他也要回家去了,(只能)带着这碟报纸,而不是钱。他原本希望今天晚上多卖一 些报纸,多赚一些钱,为妈妈买个蛋糕、为他的鸟儿买一些种子(吃)。因此他用自己所有的钱买了这些报纸。当想 到卖报纸的失败他崩溃了。 “你不知道买报纸的诀窍——你必须喊?热闻热闻!爆炸性新闻?”另个一卖报男孩查得这样告诉杰森。“但是报纸里并没 有这个呀”杰森问查得。“只要在他们有时间阅读报纸之前快点跑掉,你就能卖掉报纸赚钱了”查得说。 这是对杰森来说是一个新鲜的办法。他想了想他的没有种子吃的鸟儿和他想要买给妈妈的蛋糕,但他还是决定不说谎。 虽然他只是一个贫穷的卖报男孩,他被教导过一些好的品德。 第二天下午,像往常一样,杰森去办公厅取报纸。数不清的男孩子们挤在查得周围。查得带着自豪的笑容告诉大家, 他昨天卖掉了六打报纸。他接着告诉大家,杰森因为不愿说一个小谎所以赔钱了。男孩子们哄堂大笑。”你昨天不愿意 说谎是吗, 乖小子?“办公厅离的一位绅士来了, 温柔地拍了拍杰森的肩膀。 "你正是我要找的男孩" (那位绅士接着说) 。 一周后,杰森开始了他的新工作。他因为不愿撒谎而没有卖出去二十份报纸,但是,他因为讲了一句实话而得到了一 份待遇良好的工作。

26

【考点定位】记叙文阅读。

27

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(四川卷) My previous home had a stand of woods behind it and many animals in the backyard. That first year, I __11__ feeding peanuts to the blue jays, then the squirrels. The squirrels had no__12__coming up right to me for them. As the months went by, the rabbits saw that I was no __13__and didn?t escape .when I threw carrot slices( 薄片) , they even came for a nibble(啃).Slowly they came to __14__me,and by the end of the year they were eating out of my hand. That second year, the rabbits__15__me, and one would even sit up for slices! While I was feeding them, I __16__that a groundhog who used to run away was now taking an__17__interest in this food situation. I carefully extended a long__18__, with a keen eye on those teeth, and __19__,there were times I would have the groundhog sitting next to a rabbit, both munching(津津有味地咀嚼)on carrots. A few months later, while__20__, she would even turn her back to me.__21__when she was facing away, i reached out and __22__scratched (搔)her back with my finger. she didn?t move. By year three, the rabbits and the groundhog were back. The groundhog__23__didn?t have a problem with me scratching her back, and I got in an idea. I?d always__24__,while slicing up carrots, that the end looked like a cap.__25__one day, just to see what she would do, I gently __26__one on top of the groundhog?s head. Again, not a __27__.the next time, I had my camera ready to record what you see here, one of several dozen such pictures.__28__she had a slice to eat, she never __29__the one on her head. it was a fair__30__-----I got a pleasure, and she had yet another tasty treat. 11.A. avoided 12.A. business 13.A. help 14.A. trust 15.A. feared 16.A. proved 17.A. extreme 18.A. squirrel 19.A. before long 20.A .eating 21.A. next 22.A. carefully 23.A. also 24.A. thought. 25.A. while 26.A. fixed 27.A. tremble 28.A. Even if 29.A. welcomed 30.A. trade B. started C. canceled D. suggested B.fun C. problem D. privilege B. cheat C. threat D. exception B. miss C. admire D. appreciate B. ignored C. discovered D. remembered B. decided C. noticed D. understood B. increasing C. additional D. inspiring B. rabbit C. peanut D. carrot B .long ago C. over and over D. all over again B. playing C. sitting D. sleeping B. once C. soon D. lately B. suddenly C. violently D. patiently B. thus C. just D .still B. doubted C. admitted D. recognized B .or C. so D .for B .placed C. hung D. kept B. move C. delay D. hesitation B. even since C. as far as D. so long as B. required C. bothered D. expected B. competition C .task D. affair

28

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(四川卷) My previous home had a stand of woods behind it and many animals in the backyard. That first year, I started feeding peanuts to the blue jays, then the squirrels. The squirrels had no problem coming up right to me for them. As the months went by, the rabbits saw that I was no threat and didn?t escape .when I threw carrot slices( 薄片) , they even came for a nibble(啃).Slowly they came to trust me,and by the end of the year they were eating out of my hand. That second year, the rabbits remembered me, and one would even sit up for slices! While I was feeding them, I noticed that a groundhog who used to run away was now taking an increasing interest in this food situation. I carefully extended a long carrot, with a keen eye on those teeth, and before long,there were times I would have the groundhog sitting next to a rabbit, both munching(津津有味地咀嚼)on carrots. A few months later, while eating, she would even turn her back to me. once when she was facing away, i reached out and carefully scratched (搔)her back with my finger. she didn?t move. By year three, the rabbits and the groundhog were back. The groundhog still didn?t have a problem with me scratching her back, and I got in an idea. I?d always thought,while slicing up carrots, that the end looked like a cap. so one day, just to see what she would do, I gently placed one on top of the groundhog?s head. Again, not a move.the next time, I had my camera ready to record what you see here, one of several dozen such pictures. so long as she had a slice to eat, she never bothered the one on her head. it was a fair trade -----I got a pleasure, and she had yet another tasty treat. 31-35 BCCAD 36-40 cBDAA 41-45 BADAC 46-50 BBDCA

我以前家里有一个小树林,后面有许多动物。第一年,我开始给花生蓝鸟,然后松鼠。松鼠没有问题,我对他们 的权利。随着时间的流逝,兔子见我没有威胁,并没有逃跑。当我把胡萝卜片(薄片) ,他们甚至是一点(啃) 。他们 慢慢地来信任我,到了年底,他们在我的手吃饭。 那是第二年,兔子想起了我,一个人甚至还坐在一起!当我喂它们,我注意到一个用来逃跑,现在以越来越大的 兴趣在这粮食形势的土拨鼠。我小心翼翼地伸出长长的胡萝卜,对那些牙齿有敏锐的眼光,不久,有次我将土拨鼠坐 在旁边的一个兔子,都吃胡萝卜(津津有味地咀嚼) 。几个月后,她甚至会把她还给我。有一次当她面对离开,我伸手 小心划伤(搔)她回到我的手指。她没有动。 三年后,兔子和土拨鼠回来了。土拨鼠还没有问题,我支持她,我有一个想法。我一直想,在切胡萝卜的时候, 那末看起来像一顶帽子。所以有一天,只是想看看她会怎么做,我轻轻地放置在顶部的土拨鼠的头。再次,不移动。 下一次,我有我的相机准备记录你在这里看到的,一个几十个这样的照片。只要她吃了一片,她就永远不会把她头上 的一片。这是一个公平的贸易-----我得到了快乐,她和另一个好吃的。 31. B 解析:我之前家后院会有很多动物。我第一年,也就是刚刚开始做,于是就开始喂它们。A 是避免,C 是取消, D 是建议,暗示。 32. C 解析:松鼠并不害怕我,所以对于靠近我这件事完全没有任何的问题。很放心的接近我。其实 23 题也后面那句 话,也出现了词义复现。 33. C 解析:几个月之后,没有伤害她们的举动,小兔兔看我没有威胁,也不再逃跑。 A 是帮助,B 是欺骗,D 是例外。 34.A 解析:当我给小兔子喂胡萝卜片的时候,它们甚至会过来啃,慢慢地它们开始信任我。C 是敬佩,赞美,D 是 感激,欣赏 35.D 解析:第二年,小兔兔们已经记得我了。争先恐后的要胡萝卜片吃。A 是兔子怕我,B 是兔子忽视我 C,兔子 探索发现了我。 36.C 解析:当我喂兔子的时候,我注意到一只土拨鼠。这道题比较简单,通过词义判断不易做错。 37.B 解析:以前都跑得远远的,现在对这种喂食的场面开始兴趣逐渐浓厚。A,极度,C,额外的 D,鼓舞人心的。 38.D 解析:在 20 题空前,说到土拨鼠在津津有味的吃着胡萝卜。可想而知,我递过去,土拨鼠要吃的,是长长的胡 萝卜。 39.A 解析:一段时间之后,也就是不久之后,就出现了土拨鼠和小兔子坐在一起啃胡萝卜的场景了。 40.A 解析:几个月之后,它甚至会在吃东西用背对着我。 41.B 解析:一旦当它别过脸不看我,我就会小心翼翼的用我的手指搔一下它的背,它甚至都不会的动。 42.A 解析:一旦当它别过脸不看我,我就会小心翼翼的用我的手指搔一下它的背,我是有预谋有原因的搔它,不存
29

在 B,突然的动作,以及 C,激烈的搔,土拨鼠那么弱小,万一力气太大把它弄死了怎么办。D,耐心的,需要重复动 作,才会出现耐心的做。这里并没有。 43.D 解析:到第三年,兔兔和土拨鼠都回来了。土拨鼠对于我搔它的背仍然没有问题,不会害怕。also 很多同学易 错。also 的用法是:A 做了,B also 做了,这里是土拨鼠第三年,依然没有对我这个行为表示不适应。 44.A 解析:看到土拨鼠对我的行为习以为常,我有了一个想法。之前在切胡萝卜的时候我常常在想,胡萝卜的头有 点像个瓶盖。 45.C 解析:之前一直有想法,所以有一天,我想看看它会有什么反应。 46.B 解析:我轻轻的将瓶盖放在土拨鼠的头上。 47.B 解析:again 这个词说明了这个动作不止一次发生。之前发生的,就是土拨鼠一动不动。这道题也算是词义复现 了。 48.D 解析:之后,我准备好了相机拍了照。只要它在吃东西,它就不会因为头上有个东西顶着而烦躁。As long as 只 要 49.C 解析:其实读文章,中文意思“只要它在吃东西,它就不会因为头上有个东西顶着而烦躁”我们是可以抓住的。A 是欢迎,B 是要求,D 是期待,这里有一个 never,加上后从意思上看,只有 C 合适。 50.A 解析:这是一场公平的交易,我获得了快乐,它获得了美味的一餐。

30

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(重庆卷) A When Alice was sixteen, I was the one who wanted to run away from home. It was 16 to see the changes coming over her. She skipped school, and refused to communicate. I tried being firm, but it didn?t 17. I saw a dark future for my once sweet daughter. One school day Alice returned home very late. With a quarrel in view. I was surprised to see Alice was 18. “I hope I did the right thing, Mom,”“Alice said. I saw a cat, all bloody but alive. I 19 it to the vet?s(宠物医院), and was asked to make payment 20 . As I couldn?t reach anyone at the phone number on the cat?s tag(标牌), I had to pay the bill.” In the following days, the owner still couldn?t be 21. Alice paid the vet to continue treatment. I grew 22: what if the family had simply left the cat behind? A week went by. A woman called to speak to Alice. “She is at school,” I said. “You have a 23 daughter,” she said, apparently in tears. Her family had just returned from abroad, and got a (n) 24 from the vet. Their cat was recovering, thanks to Alice?s 25. “We can?t wait to hug Cuddles again,” she sobbed. Upon her return home, Alice was filled with 26 at the news. So was I. I learned through another woman?s eyes that my daughter was still a good person despite her 27 teenage years. Her warm heart would surely guide her in the right direction. 16. A. pleasant B. painful C. unwise D. inspiring 17. A. remain B. match C. appear D. work 18. A. annoyed B. amused C. worried D. interested 19. A. carried B. followed C. returned D. guided 20. A. monthly B. honestly C. generously D. immediately 21.A. trusted B. contacted C. persuaded D. satisfied 22. A. active B. rude C. anxious D. proud 23. A. pretty B. grateful C. wonderful D. curious 24. A. apology B. invitation C. message D. reply 25. A. suggestion B. donation C. encouragement D. help 26. A. love B. anger C. regret D. joy 27. A. troubled B. long C. boring D. quiet B Imagine the first days in a new time zone. Slow to respond to the 28 , your body clock is confused. You?re sleepy all day, but when it?s time for bed, you can hardly fall asleep. Obviously you are 29 jet lag(时差反应). Travelers have traditionally fought this 30 with sleeping pills or alcohol. There are actually healthier ways that can work just as 31. For example, the moment you get on the airplane, start 32 your biological block to the destination?s time. If it?s daytime in your destination, try to stay 33 . Walking around the cabin(客舱) can be of help. When it?s nighttime, try to sleep. In that case, eat before the flight, 34 an empty stomach will prevent you from sleeping. These tips will help you start a new 35of sleep and wakefulness. 28. A.flight B.change C.demand D.climate 29. A.suffering from B.working on C.looking into D.leading to 30. A.danger B.problem C.waste D.fear 31. A.briefly B.slowly C.suddenly D.effectively 32. A.checking B.sending C.adjusting D.stopping 33. A.awake B.alone C.hungry D.calm 34. A.though B.so C.whole D.or 35. A.understanding B.cycle C.research D.trend

31

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(重庆卷) A 16. B17. D18. C19.A20. D21. B22. C23. C 24. C 25. D 26. D27. A

When Alice was sixteen, I was the one who wanted to run away from home. It was painful to see the changes coming over her. She skipped school, and refused to communicate. I tried being firm, but it didn?t work. I saw a dark future for my once sweet daughter. One school day Alice returned home very late. With a quarrel in view. I was surprised to see Alice was worried. “I hope I did the right thing, Mom,”“Alice said. I saw a cat, all bloody but alive. I carried it to the vet?s(宠物医院), and was asked to make payment immediately. As I couldn?t reach anyone at the phone number on the cat?s tag(标牌), I had to pay the bill.” In the following days, the owner still couldn?t be contacted. Alice paid the vet to continue treatment. I grew anxious: what if the family had simply left the cat behind? A week went by. A woman called to speak to Alice. “She is at school,” I said. “You have a wonderful daughter,” she said, apparently in tears. Her family had just returned from abroad, and got a (n) message from the vet. Their cat was recovering, thanks to Alice?s help. “We can?t wait to hug Cuddles again,” she sobbed. Upon her return home, Alice was filled with joy at the news. So was I. I learned through another woman?s eyes that my daughter was still a good person despite her troubled teenage years. Her warm heart would surely guide her in the right direction. 当爱丽丝十六岁的时候,我是一个想离家出走的人。看到这些变化的变化是很痛苦的。她跳过了学校,拒绝交流。我 试过,但没工作。我看到了一个黑暗的未来,我的一次甜美的女儿。 一个学校的一天,爱丽丝回家很晚。有一次争吵。我很惊讶地看到爱丽丝担心。 “我希望我做了正确的事情,妈妈, ”爱丽丝说。我看见一只猫,所有的血都是血,但还活着。我带它去看兽医的(宠 物医院) ,并被要求立即付款。我不能在猫的标签的电话号码到任何人(标牌) ,我就买单。 ” 在接下来的几天里,业主仍然无法联系。爱丽丝支付兽医继续治疗。我变得越来越担心:如果家里有一只猫,那是什 么? 一周过去了。一个女人打电话给爱丽丝。 “她在学校, ”我说。 “你有一个好女儿, ”她说,显然是在流泪。 她的家人刚从国外回来,从兽医那里得到了一个消息。多亏了爱丽丝的帮助,他们的猫正在康复中。 “我们不能等待拥 抱拥抱了, ”她抽泣着说。 当她回到家里,爱丽丝在这消息充满了喜悦。我是我的一个女人的眼睛,我学会了通过另一个女人的眼睛,我的女儿 仍然是一个很好的人,尽管她困扰的青少年。她温暖的心在正确的方向指引着她。 答案解析: 16. B[考点] 形容词 感情色彩[解析] A,D 褒义 B,C 贬义 根据 run away from home 得知作者想写不好的事, 排除 A,D, 而 B,C 在意思上有差别,看到她身上的变化,我的感情肯定是痛苦的,所以选 B 17. D[考点]动词 前后动作顺序必须保持一致[解析]此句动词 1.skipped school 逃学 ,2. refused to communicate 拒绝交 流 3. tried being firm 尝试严格点 but 转折指出女儿逃学,拒绝交流,我尝试严格点,但是没用, 所以选 work 起作用 18. C[考点]形容词 感情色彩及其搭配[解析] 根据前后出现的 1.return home late , 2. quarrel in view , 3. a cat, all bloody 可以知道作者想写不好的事情,所以排除 B,D ,而 A 项 恼怒的 C 项 担心的, 作者看到全身血的猫,送它去医 院,肯定是担心之情。 19.A[考点]动词 搭配[解析] 看到全身血还活着的猫,我就把猫送去了医院,此题考动词的搭配 A.携带 B. 跟随 C. 归还 D. 引导;指导 根据搭配选 A 20. D[考点]副词 副词修饰动词[解析]把猫送去医院之后,医生叫我付款, B 诚实地 C 慷慨大方地 与付款这个动 词搭配语境不符合,而根据后文联系不是失主,我不得不付款,得知医生一定是叫我立即付款,所以选 D
32

21. B[考点]动词 动作前后顺序一致和动词搭配[解析]根据前后动作 1. couldn?t reach anyone 2 had to pay 可以得 知,几天之后失主还是未能联系上,根据动词搭配只有 B 项有联系的意思。 22. C 形容词词义辨析 【解析】anxious 表“焦虑,担心”,可以指人的一种急切的精神状态;active 表”积极地,充满活 力的“;rude 表”粗鲁的“,proud 表”骄傲的“。由下文可知,作者在想如果猫咪的主人不要它了该怎么办,表达的是焦 急之情。 23. C 形容词词义辨析 【解析】pretty 表“漂亮的”,grateful 表“感激的,wonderful 表“精彩的,美好的”,curious 表“好 奇的”。根据上下文可知,猫咪的主人在找回猫咪后,对作者的女儿充满了赞许之情,因此答案为 C. wonderful. 24. C 名词词义辩析 【解析】apology 表”道歉,invitation 表“邀请”,message 表“信息”,reply 表“回复”。由上下文可知, 猫咪的主人是收到了宠物院发出的信息,才找回了宠物,故答案为 C。 25. D 名词词义辨析 【解析】suggestion“建议”,donation“捐赠”,encouragement“鼓励”,help“帮助”。由本句可知要表 达的是猫咪恢复健康的原因,从上下文可知是因为 Alice 的帮助,故选 D。 26. D 名词词义辨析 【解析】love“爱”,anger“愤怒”,regret“后悔”,joy“开心”。这一句讲的是,Alice 在得知猫咪回到 它的主人身边后的反应,因此可以得知选 D。 27. A 形容词词义辨析 【解析】trouble“不安的,烦恼的”,long“漫长的”,boring“无聊的”,quiet“安静的”。由上下文 可知,作者这里是要描述 Alice 的青春期的状态,从文章第一段可得知,答案选 A。

B 28B29A30B31D32C33A34D35B 想象一下在新时区的第一天。慢响应 28,你的身体时钟是混乱。你整天都很困,但当你睡觉的时候,你很难入睡。显 然你是 29 时差(时差反应) 。 旅行者传统的战斗这 30 个与安眠药或酒精。实际上,有更健康的方法可以工作,如 31。 例如,当你在飞机上,开始 32 你的生物块到目的地的时间。如果你的目的地是白天,试着停留 33。在机舱内走动(客 舱)可以帮助。当它的夜间,尝试睡觉。在这种情况下,在飞行前吃饭,34 个空的胃会妨碍你睡觉。这些提示将帮助 你开始一个新的 35 睡眠和觉醒。 答案解析:28B 名词辨析【解析】根据的首句的关键词 new time zone“ 新的时区”和下文的生物钟混乱,可得出“对(时 差的)变化反应慢”选 B。 29A 动词短语辨析【解析】 由上文的 sleepy all day 和 hardly fall asleep 可得出这里选 suffering from 表示“遭受”。 30B 名词辨析【解析】时差反应(jet lag)是一种问题而不是危险、浪费、和害怕。 31D 副词辨析【解析】由本句 healthier ways, work (起作用)得出 effectively “有效地”。 32C 动词辨析【解析】由下文讲的方法可以得出 adjust“调整”生物钟来适应目的时间。 33A 形容词辨析【解析】由前半句关键词“白天”可得出 stay awake“保持清醒”。 34D 连词辨析【解析】根据语义“在上飞机前吃饭,否则空腹会阻止你入睡”。 35B 名词辨析【解析】由上文可得出这些方法能帮助你开始一个新的 cycle “周期”。 【点评】总体难度:一般 本文为说明文,讲述了如何无面对倒时差的小诀窍。

33

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(海南卷) Where do you go when you want to learn something? School? A friend? A tutor? These are all 41 places of learning. But it may well be that the learning you really want 42 somewhere else instead. I had the 43 of seeing this first hand on a 44 . My daughter plays on a recreational soccer team. They did well this season and so 45 a tournament, which normally was only for more skilled club teams. This led to some 46 experiences on Saturday as they played against teams 47 trained. Through the first two games, her 48 did not get one serious shot on goal. As a parent, I 49 seeing my daughter playing her best, 50 still defeated. It seemed that something clicked with the 51 between Saturday and Sunday. When they 52 for their Sunday game, they were 53 different. They had begun to integrate (融合) the kinds of play and teamwork they had 54 the day before into their 55 . They played aggressively and 56 scored a goal. It 57 me that playing against the other team was a great 58 moment for all the girls on the team. I think it is a general principle. 59 is the best teacher. The lessons they learned may not be 60 what they would have gotten in school, but are certainly more personal and meaningful, because they had to work them out on their own. 41. A. public B. traditional C. official D. special 42. A. passes B. works C. lies D. ends 43. A. dream B. idea C. habit D. chance 44. A. trip B. holiday C. weekend D. square 45. A. won B. entered C. organized D. watched 46. A. painful B. strange C. common D. practical 47. A. less B. poorly C. newly D. better 48. A. fans B. tutors C. class D. team 49. A. imagined B. hated C. avoided D. missed 50. A. if B. or C. but D. as 51. A. girls B. parents C. coaches D. viewers 52. A. dressed B. showed up C. made up D. planned 53. A. slightly B. hardly C. basically D. completely 54. A. seen B. known C. heard D. read 55. A. styles B. training C. game D. rules 56. A. even B. still C. seldom D. again 57. A. confused B. struck C. reminded D. warned 58. A. touching B. thinking C. encouraging D. learning 59. A. Experience B. Independence C. Curiosity D. Interest 60. A. harmful to B. mixed with C. different from D. applied to

34

2015 年普通高等学校 招生全国统一考试(海南卷) 41. B42. C43. D44. C45. B46. A47. D48. D49. B50. C51. A52. B53. D54. A55. C56. A57. B58. D59. A60. C Where do you go when you want to learn something? School? A friend? A tutor? These are all traditional places of learning. But it may well be that the learning you really want lies. somewhere else instead. I had the chance of seeing this first hand on a weekend. My daughter plays on a recreational soccer team. They did well this season and so entered a tournament, which normally was only for more skilled club teams. This led to some painful experiences on Saturday as they played against teams better trained. Through the first two games, her team did not get one serious shot on goal. As a parent, I hated seeing my daughter playing her best, but still defeated. It seemed that something clicked with the girls between Saturday and Sunday. When they showed up for their Sunday game, they were completely different. They had begun to integrate (融合) the kinds of play and teamwork they had seen the day before into their game. They played aggressively and even scored a goal. It struck me that playing against the other team was a great learning moment for all the girls on the team. I think it is a general principle. Experience is the best teacher. The lessons they learned may not be different from what they would have gotten in school, but are certainly more personal and meaningful, because they had to work them out on their own. 当你想学习的时候,你会去哪里?学校?一个朋友?家教?这些都是传统的学习场所。但这很可能是你真正想要的学 习的谎言。其他地方。我有机会看到这第一手在一个周末。 我女儿在一个娱乐性足球队踢球。他们在这个赛季做得很好,所以进入了一场比赛,这通常只是为了更熟练的俱乐部 队。这导致了一些痛苦的经验,星期六,因为他们对球队进行了更好的训练。通过前两场比赛,她的球队没有得到一 个严重的射门。作为一个家长,我讨厌看到我的女儿打她最好,但仍然击败。 这似乎是在星期六和星期日之间的女孩点击了一些。当他们出现在星期日的比赛中,他们是完全不同的。他们已经开 始整合(融合)游戏和团队他们前一天看过他们比赛的种类。他们打得很有攻击性,甚至打进了一个进球。 这对我来说是一个伟大的学习时刻,所有的女孩对球队。我认为这是一个普遍的原则。经验是最好的老师。他们所学 的课程与他们在学校里所学到的东西不一样,但肯定更为私人和有意义,因为他们不得不自己去做。 解析 42. C 考查动词以及对语境的理解。A. passes 传递;B. works 起作用;C. lies 在于; D. ends 结束。本句应该分析句子 结构:the learning 后是定语从句 you really want,所以这里所填的是做谓语的动词。真正想要的学习却不在上述的这些 地方,在其他的地方。故选 C。 43. D 考查名词以及对语境的理解。A. dream 梦想;B. idea 想法;C. habit 习惯;D. chance 机会。我有机会看到了这样 的学习。 44. C 考查名词以及对语境的理解。A. trip 旅行;B. holiday 假期;C. weekend 周末;D. square 广场。从下文的周六的比 赛会很艰苦和 It seemed that something clicked with the 51 between Saturday and Sunday.可知,是周末发生的事。 45. B 考查动词以及对语境的理解。A. won 赢;B. entered 进入;C. organized 组织;D. watched 观看。从下文可知,女 儿所在的足球队打得好所以进入了锦标赛。 46. A 考查形容词以及对语境的理解。A. painful 痛苦的;B. strange 奇怪的;C. common 普通的;D. practical 实用的。 由语境可知,对手比作者女儿的队 better trained,可以推断这将是一场痛苦的比赛。 47. D 考查副词以及对语境的理解。A. less 少于;B. poorly 差的;C. newly 新的;D. better 更好的。 根据常识可知,进 入锦标赛的一般都是训练更好的队伍。 48. D 考查名词以及对语境的理解。A. fans 粉丝;B. tutors 教练;C. class 班;D. team 队。根据上下文可知,是女儿所 在的足球队没进球得分。 49. B 考查动词以及对语境的理解。A. imagined 想象;B. hated 不喜欢; C. avoided 避免;D. missed 想念,错过。作 为家长,一般都不会喜欢看自己的孩子尽力了,又要输。 50. C 考查连词以及对语境的理解。A. if 如果;B. or 或者;C. but 但是;D. as 因为。根据上文可知,没进球,自己的 孩子尽力了却要输,这是作为家长所不愿意看到的。 51. A 考查名词以及对语境的理解。A. girls 女孩;B. parents 家长;C. coaches 教练;D. viewers 观众。本文一直在说女 儿,当然应该是说女孩子们的变化。
35

52. B 考查动词以及对语境的理解。A. dressed 给…穿衣服;B. showed up 出现;C. made up 编造;D. planned 计划。从 下文可知,周日和周六的表现完全不同。 53. D 考查副词以及对语境的理解。A. slightly 轻微地;B. hardly 几乎不;C. basically 基本地;D. completely 完全地; 根据后面文章可知,这些孩子们表现和之前完全不同,completely 符合语境。 54. A 考查动词以及对语境的理解。A. seen 看;B. known 知道;C. heard 听到;D. read 读。她们把她们所看到的球 队的打法运用到自己的比赛中。 55. C 考查名词以及对语境的理解。A. styles 风格;B. training 训练;C. game 比赛;D. rules 规则。她们把 前一天在赛场上看到的打法和团队精神运用到自己的赛场上。所以才和以前不同。 59. A 考查名词以及对语境的理解。A. Experience 经历;B. Independence 独立;C. Curiosity 好奇;D. Interest 兴趣。结合 全文的意思可知,经历是最好的老师。 60. C 考查动词以及对语境的理解。A. harmful to 对…有伤害;B. mixed with 混合;C. different from 不同;D. applied to 应用于。亲身体验得到的东西和在学校里学到的可能不同,但是更有个性有意义。 考点:教育类短文阅读。

36


相关文章:
2011年全国卷及各省市高考英语完形填空真题、全文解析...
2011年全国卷及各省市高考英语完形填空真题、全文解析及全文翻译_高考_高中教育_教育专区。2011年全国卷及各省市高考英语完形填空真题、全文解析及全文翻译 ...
2015年英语高考全国各地完形填空试题汇编 (含答案)
2015年英语高考全国各地完形填空试题汇编 (含答案)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。2016 年全国各地高考完形填空汇编一、 完型填空高考考察的能力: 二、 完型...
2015全国高考英语真题汇编之完形填空试题解析_图文
2015全国高考英语真题汇编之完形填空试题解析_高三英语_英语_高中教育_教育专区。...此题线索明显,全文都是围绕主人公和周围邻居展开的,故选 A。 42. D 考查...
2015年全国卷I和全国卷II完形填空真题精解及翻译
2015年全国卷I和全国卷II完形填空真题精解及翻译_英语考试_外语学习_教育专区。有题,有详解,有参考译文,有长难句解析,可能对大家有用。...
2015年福建卷英语完形填空真题详解及翻译
2015年福建卷英语完形填空真题详解及翻译_英语考试_外语学习_教育专区。真题再现,...[评析]高考完形填空题考查最多的题目就是根据上下文语境解题。比重约占 60%...
2015年高考英语完形填空汇编
2015年高考英语完形填空汇编_高考_高中教育_教育专区。囊括2015年全国各地英语高考试卷完形填空试题及答案2015 年高考英语完形填空汇编(1) 2015 全国卷 I 41. ACBAD...
2016年全国各地高考英语完形填空汇编(附解析)
2016年全国各地高考英语完形填空汇编(附解析) 2016 年全国高考英语试卷完形填空...”这是一个否定的 反义疑问句,在回答的时候“no”翻译为“是的”。说明我...
2016年全国高考英语试卷之完形填空汇编
2015年全国高考英语试卷完形填空汇编(含解析) 新课标Ⅰ卷 第一节完形填空(共...”这是一个否定 的反义疑问句, 在回答的时候“no”翻译为“是的” 。说明...
2015年北京高考英语试题解析(含精校试题+解析)
详细解析2015年北京高考英语试题。2012 年课标全国高考真题解析样稿示例第一节 ...第二节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分) 阅读下面短文,...
2014北京高考英语一模完形填空解析答案及全文翻译
2014北京高考英语一模完形填空解析答案及全文翻译_高三英语_英语_高中教育_教育...stress 1 东城区第二节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,共 30 分)...
更多相关标签: