当前位置:首页 >> 高中教育 >>

【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)]


专题滚动检测(二十) (限时:45 分钟 语法填空 2 篇+阅读理解 2 篇+书面表达) Ⅰ.语法填空 A Have you ever seen a really clean glass window?It's so clear that it looks as if 1.________ is there. But then a bird flies straight

into it. The hard thump (重击声) 2.________ the bird hits the glass shows that the way, in fact, 3.________ (block). A glass ceiling is like a clean glass window. It's a 4.________ that you can't see. For women, the glass ceiling means that they will have a 5.________ (hard) time getting the same money as men at their jobs. Or they 6.________ not advance as quickly or as far in a company as their male coworkers do. This isn't always totally clear in the beginning, 7.________. Women probably don't see the glass ceiling when they start their careers. Just 8._________ men, women have dreams they want to achieve. Hillary Rodham Clinton thinks that it's important for the US 9.________ (break) the glass ceiling. She says that Americans 10.________ (do) a lot to support equal rights for women, and she wants to finish the job. Do you think that men and women should have the same job opportunities? B Mary:Hi, John, I haven't seen you for a few weeks. John:Oh, hi, Mary. Recently I 1.________ (study) a lot for my final exam all the time. Mary:Well, the term is almost over now. John:Yeah. My brother is coming for 2.________ visit this summer, and we'd like to see some places of interest. 3.________ traveling is so expensive. Mary:Have you thought about 4.________ (camp)? I think you'll really like it. You can rent the equipment you need. It's much 5.________ (cheap) than buying it or staying at a hotel. And being close to nature is a good way to forget about study for a while. John: 6.________ a good idea it is! We can drive until we find a nice place and just camp wherever we like. Mary:Well, not exactly. In some places of the country, it is usually not 7.________ (allow) unless you camp in an appointed area. But there are many national parks and state parks owning the campground around 8. ________ country. John:But that takes all the fun out of it. Mary:Not really. You'll find 9.________ easy and convenient to live at the campground because you can take a shower and buy some food there. It's a good way to make new friends, too. John : Sounds great! Here's my bus. I'll talk to you about this again and get all the 10.________. Ⅱ.阅读理解 A (2014· 兰州一中检测)The German city of Hamburg has announced plans to become carfree within the next two decades. It is an ambitious idea, but city officials obviously feel that the personal motor car does not fulfill a function that walking, biking and taking public transport can do. The goal of Hamburg's project is to replace roads with a green network, which will allow people to navigate through the city without the use of cars. Banishing the car from urban areas is becoming a common trend in many European cities. London imposes a “congestion charge” on private vehicles entering the city centre during rush hours. Copenhagen is building bicycle superhighways radiating from the city centre. These developments combined may make worrying reading for driving enthusiasts. Is the time of the personal car over? In the century since the Ford Model T was introduced in 1908, global vehicle numbers have swollen to well over a billion. But according to the recent research, the growth may have stopped. According to Professor Michael Sivak, at the University of Michigan, “motorization” in the US might have reached a peak in 2008, and the figures have been on the decline since then. “New York, Washington, Boston, Philadelphia, each has more than thirty percent of households without a light duty vehicle, ” says Sivak. In fact, the figures show that fiftysix percent

of households in New York (which top the list) don't have a car. “I think that will be surprising to most people. It was surprising to me, and I am in the business.” Sivak thinks a number of factors could be contributing to the trend, including working from home and the movement of populations back to city centers. In China, Beijing and Shanghai are looking at plans to limit the number of new vehicles being registered to control growth. It's a movement more cities are looking to, particularly in the US. 1.Why does Hamburg launch the “carfree” program? A.To build a green environment. B.To fix a worldwide road network. C.To call on people to take exercise. D.To replace the public transport. 2.The underlined word “Banishing” in Paragraph 2 can best be replaced by “________”. A.Putting out B.Giving away C.Driving away D.Setting out 3.Professor Michael Sivak uses the examples in Paragraph 5 to ________. A.prove the number of cars has been increasing sharply B.persuade Americans to give up their way of life C.introduce to the readers a new trend in buying cars D.show many Americans have already abandoned cars 4.What can be learned from the last paragraph? A.Most people like to work in the countryside. B.It is only big cities that are taking action. C.Many factors contribute to the trend. D.Effective rules have come into effect. B

Europe on Thursday launched the first satellite of its Copernicus Earth observation project that will supply valuable images in the event of natural disasters or even a plane crash. The Sentinel1A satellite, which was sent into Earth's orbit from Europe's spaceport in French Guiana, will be used to monitor sea ice, oil spills and land use and to respond to emergencies such as floods and earthquakes. The Copernicus project, for which the European Union and the European Space Agency (ESA) have committed funding of around 8.4 billion euros ($11.5 billion) until 2020, is described by the ESA as the most ambitious earth observation program to date. “The big step forward is that we can now cover every place on Earth every three to six days,” Volker Liebig, director of ESA's Earth Observation program, said ahead of the launch. “If you want to use images for disaster management support or to find a plane, then you will want the images to be as fresh as possible.” But he cautioned you would first need to know roughly where a plane had crashed, which is not the case with the missing Malaysian Airlines jet. Copernicus also offers new business opportunities. Images can be downloaded free of charge, meaning companies can then use them to help deliver data to farmers on soil conditions or pest infestation, help oil companies decide where to drill new wells or make it easier for insurers to assess the risk of costly floods and fires. Sentinel1A, which will operate with a second satellite, Sentinel1B, to be launched next year, has hightech instruments that will allow it to record radar images of Earth's surface, even when the skies are cloudy or dark. As part of the Copernicus program, there will be 17 launches over the next decade. 5.For what purpose was the Sentinel1A satellite sent up into space?

A.To improve observation of the earth. B.To search for some missing planes. C.To download free valuable images. D.To predict floods and earthquakes. 6.According to Volker Liebig, the Sentinel1A satellite ________. A.can locate the missing Malaysian Airlines jet B.has advanced but limited functions C.may cause some safety problems D.doesn't work on cloudy days or at night 7.How does the Copernicus project benefit farmers? A.By supplying data on soil conditions. B.By calculating the loss of costly floods. C.By drilling oil wells in proper places. D.By controlling the risk of potential fires. 8.What does the last paragraph mainly tell us about the Sentinel1A satellite? A.Its operation. B.Its appearance. C.Its instruments. D.Its future. Ⅲ.书面表达 (2014· 东北三校高三第一次模拟考试)假定你是李华, 你的英国笔友 Helen 正在写一篇关于 各国中学生课外阅读情况的调查报告。她给你发了一封电子邮件,想了解相关情况。请你根 据以下提示,给她回一封电子邮件。 1.你校学生课外阅读的现状; 2.原因分析; 3.你的看法。 注意:1.根据所给提示,适当发挥,要求内容充实,语意连贯; 2.词数 100 左右,开头和结尾已经写好,不计入总词数; 3.邮件中不得提及考生所在学校及本人姓名。 Dear Helen, Thank you for your email. Now I would like to tell you something

Best wishes! Yours,

答案
Ⅰ. A 1.解析:nothing 考查代词。你曾见过真正干净的玻璃窗吗?它如此洁净以至于看上去 就像什么也没有。结合句意可知此处应用表示否定的不定代词 nothing。 2. 解析: when 考查状语从句。 此处表示当鸟儿撞击玻璃窗时产生的撞击声, 故用 when, 表示“当……时”。 3.解析:is blocked 考查时态和语态。the way 与 block 之间存在动宾关系,且上下文用 的都是一般现在时,故此处需用一般现在时的被动语态。当鸟儿撞击玻璃窗时产生的撞击声 表明其道路被阻挡。 4.解析:barrier/wall 障。 5.解析:harder 难,故使用比较级。 考查形容词的比较级。玻璃天花板意味着女性同工同酬上比男性更艰 考查名词。玻璃天花板类似于洁净的玻璃窗,它是一道无形的屏

6.解析:may/might 考查情态动词。由于无形限制的存在,她们可能不会像她们的男同 事一样晋升得那么快,故用 may 或 might。 7.解析:though 考查副词。玻璃天花板类似于洁净的玻璃窗,它是一道无形的屏障。 不过一开始总是很难看出。though 常用于句末补充说明,意为“不过”。 8. 解析: like 考查介词。 正如男人一样, 女人也有自己想要成就的梦想。 like 表示“像”。 9.解析:to break 考查非谓语动词。希拉里· 罗德姆· 克林顿认为就美国而言,打破阻碍 女性发展的无形限制尤为重要。此处是“it's+adj.+for sb. to do ....”结构。 10.解析:have done 考查时态。希拉里· 罗德姆· 克林顿说美国人已作出很多努力来实现 男女平等,她想要完成这项工作。结合语境可知此处应用现在完成时。 B 1.解析:have been studying 考查时态。根据后面的“all the time”可知,此处应用现在完 成进行时,即 have been studying。 2.解析:a 考查不定冠词。根据语境可知,此处表示 John 的弟弟今年暑假将过来看他。 visit 意为“访问,看望”时,为可数名词,且此处表示泛指,故用不定冠词 a。 3.解析:But 考查并列连词。结合语境可知,此处存在转折关系,故用 but,且单词的 首字母必须大写。 4.解析:camping 考查词性转换。根据介词 about 可知,此处应用动名词或名词,故用 camping,意为“野营度假”。 5.解析:cheaper 考查形容词的比较级。根据空格前面的 much 以及后面的 than 可知, 此处应用形容词 cheap 的比较级 cheaper。 6.解析:What 考查连接词。根据“a good idea it is”可知,此处为 what 引导的感叹句, 且所填单词的首字母必须大写。 7. 解析: allowed 考查动词。 根据语境可知, 该句中的 it 指“We can drive until we find a nice place and just camp wherever we like.”这件事,而动词 allow 与 it 之间存在动宾关系,应用被动 语态,故填 allowed。 8.解析:the 考查定冠词。与上文的“some places of the country”形成呼应,此处应填定 冠词 the,构成 around the country。 9. 解析: it 考查代词。 根据上下文语境可知, 句中的不定式短语“to live at the campground” 是真正的宾语,而 it 为形式宾语。 10.解析:details 考查名词。根据上下文语境可知,此处表示获取所有的细节,故应用 details,意为“(关于某事物的)资料,信息”。 Ⅱ.1.解析:选 A 细节理解题。根据第一段的最后一句“The goal of Hamburg's project is to replace roads with a green network, which will allow people to navigate through the city without the use of cars.”可知,该项目是为了创建一个绿色的环境。 2.解析:选 C 词义猜测题。根据下文内容可知,伦敦市向高峰期进入市中心的私家车 征收“交通拥堵费”;哥本哈根正在建设从城市中心散开的自行车高速公路。这两个例子是 为了说明使汽车远离市区正在成为许多欧洲城市的共同趋势。因此该词可用 drive away 替代, 表示“使离去”。 3.解析:选 D 推理判断题。根据第四段最后一句中的“‘motorization’ in the US might

have reached a peak in 2008, and the figures have been on the decline since then.”及第五段的前两 句可知,Michael Sivak 举例是想说明许多美国人已经放弃使用汽车了。 4.解析:选 C 细节理解题。根据最后一段第一句中的“Sivak thinks a number of factors could be contributing to the trend”可知, 汽车使用量减少的趋势是由很多因素造成的, 应选择 C。 5. 解析: 选 A 推理判断题。 根据第一段中的“...its Copernicus Earth observation project that will supply valuable images in the event of natural disasters or even a plane crash.”及第三段的内容 可知,发射该卫星是为了提高对地球的观测能力。 6.解析:选 B 推理判断题。根据第四段的内容可知,我们现在每三到六天就可以对地 球上的每一个地方进行观测,说明该卫星已经很先进了,但该段最后指出,要找到坠毁的飞 机,需要首先知道飞机坠毁的大致区域,这说明该卫星的功能仍有限。 7. 解析: 选 A 细节理解题。 根据倒数第二段中的“Images can be downloaded free of charge, meaning companies can then use them to help deliver data to farmers on soil conditions or pest infestation”可知,哥白尼项目可通过提供关于土壤状况或害虫侵扰的数据来帮助农民。 8.解析:选 D 段落大意题。最后一段主要介绍了 Sentinel1A 将与以后发射的卫星一 起工作,因此该段主要介绍了该卫星的未来,应选择 D。 Ⅲ.参考范文: Dear Helen, Thank you for your email. Now I would like to tell you something about the extracurricular reading in our school. I'm sorry to say that most of the students in our school haven't realized the importance of reading, especially extracurricular reading. As a result, the time and energy students devoted to reading are very limited. Besides, some students prefer to read cartoons, magazines and newspapers rather than classic reading materials. I think the reasons behind that are various. First of all, quite a lot of students are burdened with too much homework. Still others haven't formed a habit of reading. They would rather spend their spare time on TVs or on computers. However, reading has many benefits. Through reading we can learn more about the world. Reading can help us think better and make our life more colorful. So it is quite necessary for the students to take up reading and for the teachers to limit the amount of our homework so that we can have more time to read. Best wishes! Yours, Li Hua


相关文章:
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十二)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十四)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十一)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十四)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十四)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十四)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(三十)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十六)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十五)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十五)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(十五)] ...
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十七)]
【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)]_高中教育_教育专区。【创新方案】2015届高三英语二轮复习资料 专题滚动检测(二十)] ...
更多相关标签: