黄石五中 2015--2016 学年度上学期月考 高一英语试题
第 I 卷 （共 1 0 0 分） 第一部分 听力（共两节，满分 30 分） 第一节（共 5 小题；每小题 1.5 分，满分 7.5 分） 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选 出最佳选项，并标在试卷的相应位置。听完每段对话后，你都有 10 秒钟的时间来 回答有关
小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 1.What does the man want the woman to do? A.Send a doctor for him. B.Buy some medicine for him. C.Ask for sick leave for him. 2.How is the man planning to go to the New York? A.By train. B. By plane. C. By bus. 3.What does the man think of the city? A.Just OK. B. Quite good. C. Not good enough. 4.What program will be on at half past nine tonight? A.English Learning for Children. B.Women’s Football Match. C.Science and Health. 5.Where are the two speakers? A.At home. B. At school. C. At a shop. 第二节： 请听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题，从题中所给的 A、B、 C 三个选项中选出最佳选项，并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前，你 将有时间阅读各个小题，每小题 5 秒钟；听完后，各小题将给出 5 秒钟的作答时 间。每段对话或独白读两遍。 听下面一段对话，回答第 6 至第 8 题。 6.Which of the following does the man phone? A.A repair office. B. A newspaper office. C. A post office. 7.What is the man’s telephone number? A.8741-71847 B. 8714-71487 C. 8714-71847 8.Why does the man call the woman? A.To check the telephone. B.To repair the line. C.To change a new phone number. 听下面一段对话，回答第 9 至第 11 题。 9.Why did Bob give Nancy a call? A.To ask her to buy some tennis tickets. B.To invite her to watch a tennis match. C.To invite her to go to a concert. 10.What is Nancy going to do tomorrow evening? A.Go to a theater. B. Clean up her flat. C. Go to a concert. 11.When will the concert on next Saturday evening be over? A.At 5:30 B. At 10:30 C. At 7:30 听下面一段对话，回答第 12 至第 14 题。 12.What are the speakers talking about?
A.The lady’s trip to New York. B.The man’s trip to New York. C.The lady’s physics class. 13.What did the lady see in New York? A.The New York library. B.The Statue of Liberty. C.The New York City Park. 14.What advice did the lady give the man? A.Visit the Statue of Liberty. B.Visit New York when it is hot. C.Visit New York in spring or fall. 听下面一段对话，回答第 15 至第 17 题。 15.Whom is the woman buying the gifts for? A.Her nephew. B. Her cousin. C. Her brother. 16.How much does the woman want to spend on the gift? A. Thirty dollars B. Twenty dollars. C. Fifty dollars. 17.What is most likely to happen next? A.The woman will buy a desk lamp. B.The woman will buy nothing. C.The man will give another suggestion. 听下面一段对话，回答第 18 至第 20 题。 18.Where can the listeners buy Beginning English? A.In the bookshop. B. In the main office. C. In the classroom. 19.What can the listeners do during the break? A.Walk around. B. Go online C. Eat in the classroom. 20.What class is on Tuesday? A.English. B. Typing. C. Maths. 第二部分：阅读理解（共两节，满分 40 分） 第一节（共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分） 阅读下列短文，从每题所给的四个选项（A、B、C 和 D）中，选出最佳选项。 A I once had a friend that was diagnosed with terminal cancer, and the news that he might only have six months to live was a great shock to him, his family, and his friends. However, in spite of the serious illness, he was initially determined to look into all available treatments that might cure or extend his life. I think that when you find yourself in such situations, you tend to look up every possible way for hope of saving your life. As months went on and his health grew worse, I noticed an unexpected change in attitude that came over him. He had also been a happy person with a cheerful personality, but rather than give in to discouragement and self?pity, he took comfort in God and humanity. His talks focused on others rather than himself, and he spoke of the afterlife as something he was prepared for, believing that his concerned ancestors, including his mother and father, were there waiting for him. During the last few months, weeks, and days of his life, he was kindly cared for by family, friends, his loving wife, who attended to both his physical and emotional needs, and workers from a local hospice (安养院) came to the home to regulate his medication and provide any other needed support. He didn’t complain about his fate, and he willingly allowed others to serve him. Indeed, one might think why God allows death and suffering in our world, but for me, such experiences taught me to value family more and kindness to others. You often can’ t learn these important attributes in the lap of luxury, and perhaps, such an experience is the greatest and final gift the illness can give those left behind.
21．What did the man do after he first learned of his illness? A．He was operated on immediately. B．He retired from his job. C．He researched cancer treatments. D．He felt sad, doing nothing. 22． What was the man’ s main source of comfort after several months with the disease? A．His family and friends. B．His belief in humanity. C．His doctors’ encouragement. D．The care from others. 23．What did the author learn from his friend’s story? A．Giving more respect to friends. B．Extending life as far as possible. C．Caring for yourself and enjoying luxury. D．Getting comfort from God. 24．What does the author mainly want to tell? A．All people will face death, and thus, we must prepare for it spiritually. B．Our characters can be strengthened by such an unpleasant situation. C．Families provide the best support system during such a crisis. D．People should help those who have got serious illness. B The iPhone, the iPad, each of Apple’ s products sounds cool and has become a fad (一时 的风尚). Apple has cleverly taken advantage of the power of the letter “i” — and many other brands are following suit. The BBC’s iPlayer — which allows Web users to watch TV programs on the Internet — adopted the title in 2008. A lovely bear — popular in the US and UK — that plays music and video is called “iTeddy”. A slimmed?down version of London’s Independent newspaper was launched last week under the name “i” ． In general, single?letter prefixes have been popular since the 1990s, when terms such as e?mail and e?commerce first came into use. Most “i” products are targeted at young people and considering the major readers of Independent’s “i” ， it’s no surprise that they’ve selected this fashionable name. But it’s hard to see what’s so special about the letter “i”. Why not use “a” ， “b” ， or “c” instead? According to Tony Thorne, head of the Language Center at King’s College, London, “i” works because its meaning has become ambiguous. When Apple uses “ i ” ， no one knows whether it means Internet, information, individual or interactive, Thorne told BBC Magazines. “Even when Apple created the iPad, it seems it didn’t have one clear definition， ” he says. “However, thanks to Apple, the term is now associated with portability (轻便)． ” adds Thorne. Clearly the letter “i” also agrees with the idea that the Western World is centered on the individual. Each person believes they have their own needs, and we love personalized products for this reason. Along with “Google” and “blog” ， readers of BBC Magazines voted “i” as one of the top 20 words that have come to define the last decade. But as history shows, people grow tired of fads. From the 1900s to 1990s, products with “2000” in their names became fashionable as the year was associated with all things advanced and modern. However, as we entered the new century, the trend inevitably disappeared. 25．People use iPlayer to ________. A．listen to music B．make a call 26．We can infer that the Independent’s “i” is aimed at ________. A．young readers B．old readers C．fashionable women D．engineers 27．The underlined word “ambiguous” in Paragraph 4 means “________” ．
A．popular B．Uncertain C．definite D．unique 28．The writer suggests that ________. A． “i” products are often of high quality B．iTeddy is a live bear C．the letter “b” replaces letter “i” to name the products D．the popularity of “i” products may not last long C When Peng Liyuan stepped off the plane in Moscow, the whole world wanted to know who dressed the elegant first lady.The reporter released the secret — Ma Ke. Peng Liyuan has been wearing Ma Ke’s designs for more than a decade, a fact that was only highlighted recently when she was on her first state visit, accompanying her husband President Xi Jinping.The elegant and attractive Peng, formerly a popular singer, has been compared with the US’ first lady Michelle Obama and France’s Carla Bruni ?Sarkozy, since stepping off the airplane in Moscow on March 22.Suddenly, everyone was curious to know more about the first lady’s wardrobe. Even so, Ma prefers a low?key approach. “If_you_eat_a_tasty_egg_why_would_you_want_to_see_the_hen？” she says of all the media attention. Ma’s relationship with Peng began 10 years ago after a concert in Guangzhou when a reporter told Peng she knew the designer behind the label Exception de Mixmind.Peng asked for an introduction because she was a fan of Ma’s designs and had been wearing them for years. The two naturally became friends.Ma says： “The painting reflects the painter, and clothes reflect both the designer and the wearer.Someone desires fame and wealth, or love and sympathy; what you have in your heart is reflected in the design.Those who don’t share my philosophy won’t buy my clothes.Peng is a caring person, devoted to charity and environmental protection, which is exactly what I’m doing now.” However, regardless of the brand, Peng’s support of Chinese labels has surprised millions of Chinese who favor foreign fashion brands. “Instead she presented a vision of Chinese fashion, desiring to bring Chinese designers to the world stage， ” says a western designer. The first lady’s double?breasted coat and her black leather handbag aren’t available at any of Exception’s shops, though Exception’s physical stores do have seen a rising number of visitors. 29．The passage mainly discusses ________. A．the designer of the first lady Peng Liyuan’s dress, Ma Ke B．the friendship between Peng Liyuan and her designer C．Peng Liyuan’s clothes on her first state visit D．the reactions to Peng Liyuan’s first visit to Moscow 30．In the underlined sentence in Paragraph 3 Ma Ke mentioned “an egg and the hen” to show ________. A．it is hard to explain “Which came first, the egg or the hen？” B．paying such great attention to her was unnecessary C．the outcome was more important than the process D．her dissatisfaction with the media attention on her dress 31．In the passage, Peng Liyuan ________. A．often reflects on what she has in her heart before choosing clothes B．is sympathetic and has a strong environmental consciousness C．always desires the exceptional charm of the brand
D．is knowledgeable in philosophy 32．Which of the following statements is NOT true according to the passage? A．Peng wears the dress designed by a Chinese designer probably to support Chinese brands. B．Many citizens found Peng Liyuan’s choice quite unexpected. C．Black leather handbags like Peng’s are widely sold in bag stores in big cities. D．After Peng Liyuan’s visit to Moscow Ma Ke’s clothes became more popular. D Aggressive pedestrians （激进的行人） are in fact as dangerous as careless drivers. They cause traffic accidents, injury and death. These dangerous walkers can be seen in any big city over the world. About 69% of last year’s pedestrian deaths in the US occurred in urban areas. They cross streets ignoring “DON’T WALK” signals, suddenly appear without warning from behind parked vehicles, walk slowly at crossroads with cell phones attached to heads, blocking traffic. These pedestrians and drivers share a common disregard for the rules of the road, both for selfish reasons. The drivers believe in the power of their machines. If their machines can go faster, they believe they have the right to go faster. If their machines are bigger, they believe they have the right to push smaller vehicles aside. Aggressive pedestrians, on the other hand, believe in the primacy (首位) of the individual, the idea that they are first in any environment, under any circumstances, even when they are on foot in a roaring tide of steel and rubber. Last year, an estimated 5,220 pedestrians died in traffic accidents. Some 69,000 pedestrians were injured. On average, that worked out to one pedestrian killed in a traffic crash every 101 minutes, and one injured every eight minutes. The good news is that the accident rate is dropping. For example, the number of pedestrians killed last year was 24 percent less than the number killed in traffic accidents a decade earlier. The bad news is that the basic causes of pedestrian deaths remain pretty much the same — disregard for traffic signals, inattention and crossing roads under the influence of alcohol and drugs. Alcohol, in fact, was involved in 46 percent of the traffic accidents that resulted in pedestrian deaths. Of those, 31 percent of the pedestrians were found to be drunk. The bottom line is that the pedestrians must do more to protect their lives as well as the lives of other road users. They can start by obeying traffic signals, using marked cross? walks and calling a cab when they’ve had too much to drink. 33．The passage is mainly about ________. A．how aggressive pedestrians cause traffic accidents B．why so many Americans were killed on roads last year C．what the traffic rules of the road about pedestrians were D．who are to blame for pedestrian deaths, drunk drivers or the aggressive pedestrians 34．What was NOT the basic cause of pedestrian deaths in the US a decade ago? A．Disregard for traffic signals. B．Paying no attention to surroundings. C．Crossing roads drunk. D．Overspeeding driving. 35．As one of all the road users, what should we students do on busy roads? A．Obey traffic signals at crossroads. B．Run as fast as possible at crossroads. C．Talk on your cell phone if necessary. D．Always watch out for big trucks.
第二节： （共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分） 根据短文内容，从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项 为多余选项。 “Why is life worth living?” If you ask this question, you will get different answers. 36 But we have put together a few reasons from different people as to why life is worth living. Learning. This is the reason we heard from school and college-going kids. 37 . Right from studies to games, the eagerness(渴望) to do better and learn more makes their lives worth living. 38 . When we speak to a few office workers and professionals, this is the reason they give. The ability to create things, be it a weekly report or a new document or a painting or composing a new song seemed to make life worthwhile for many. New Opportunities. This is another reason that is put forth by people in different professions. Both professionally and personally, these people look forward to moving ahead and getting appreciation. They like to catch the new opportunities life throws at them which can make their lives worth living. Exploring. Some people just like to say that they want to explore more and discover new horizons. Touring around the world, learning about the world history and visiting the most famous places do make life worth for many people. 39 . Love. Well, this reason is an evergreen one. Life is worth living for the loved ones around, be it a wife/husband, children or friends. 40 . Being able to love some one and being loved back can certainly makes life worth living. A.Creating. B.There is no definite or right answer in this case. C.Such relationships make life worth everything. D.Get together and share special moments. E.Getting wiser makes life worth living for many people. F.Exploring religious and spiritual boundaries also seemed to be another reason. G.People all look forward to knowing, learning and finding out more about everything. 第三部分；英语知识运用（共两节，满分 45 分） 第一节；完形填空（共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分） 阅读下面短文，掌握其大意，然后从各题所给的四个选项（A、B、C 和 D）中， 选出最佳选项。 My Italian grandmother’s spaghetti sauce（意大利面条酱）was a wonder to the whole family. On Sundays my big family would always gather around for a huge __41___. For hours before, the smell of the boiling sauce would _42___ the house and I would breathe in with delight. My grandmother would __43__ cook Italian sausages, potatoes, and pieces of chicken in it, too. Then she would boil enough spaghetti to __44__ us and cut Italian bread she had __45___ earlier. When I finally sat down at the table I could __46___ something moving out of my mouth. By the time dinner was done, both my stomach and my heart would be full of __47____. For years I tried my best to __48__ my grandmother’ s sauce but I was never able to get it ___19___. I would always measure out the right __50____ of bay leaves, salt, sugar, pepper, and olive oil to ___51___ the tomato sauce. I would boil it slowly and stir it with care, but it __52___ came out as good as hers. Finally one day it occurred to me that I was missing the secret part that made hers so __53____: love. You see, my grandmother always __54____ her spaghetti with a big smile and a gentle hug. I could always taste her love for us in every __55____. In my opinion, love is the secret part in life, too. The more you __56____the more your
life will taste like joy. The more you love others, the more your days will become __57____. I think that I will do my __58____ to make my grandmother’s sauce again. It may never __59___ as good as hers, but cooking it will bring back the memories of her laughter. And while I am slowly stirring it I may __60___ feel her smiling in my memory. 41.A party B. dinner C. celebration D. moment 42.A. fill B. spend C. cover D. spread 43.A. briefly B. quickly C. only D. slowly 44.A. excite B. survive C. feed D. amuse 45.A. baked B. cooked C. earned D. expected 46.A.experience B. feel C. realize D. imagine 47.A. relief B. food C. spirit D. pleasure 48.A. challenge B. correct C. copy D. improve 49.A. right B. useful C. wrong D. entire 50.A. weight B. percent C. number D. amount 51.A. add to B. lead to C. link to D. refer to 52.A. usually B. never C. soon D. already 53.A. enjoyable B. common C. special D. complex 54.A. mixed B. impressed C. made D. served 55.A. breath B. bite C. day D. moment 56.A. get B. relax C. love D. share 57.A. rich B. grateful C. full D. happy 58.A. part B. best C. duty D. mind 59.A. taste B. smell C. eat D. look 60.A. ever B. yet C. even D. Still
第Ⅱ卷（共 50 分） （此部分直接在试卷上作答） 第二节 语法填空： 阅读下列材料，在空白处填入适当的内容（不多于 3 个单词）或括号内 单词的正确形式。 （15 分） Sandy is at home. She is now calling Lisa, her classmate. Sandy: Hi, Lisa. Have you finished 61 (help) your parents? Lisa: I 62 (finish) cleaning the living room a little while ago, but I 63 (clean) my bedroom yet. Housework is 64 (tire), and I’m tired. Sandy: I know 65 you mean. I also hate doing the cleaning around the house. Do you think you’ll be finished soon? Lisa: It should be done in about 66 hour. Sandy: Have you looked at Monday’s homework yet? Lisa: I did the English homework last night. But I haven’t started my math yet. I don’t understand it. Sandy: 67 do I. Why don’t we do it together this afternoon? We can help each other to work it 68 . Lisa: OK. Then we can go and have our hair 69 (cut). Sandy: Great. See you 70 a little while.
第四部分 写作（共两节，满分 35 分）
第一节: 短文改错（共 10 小题；每小题 1 分，满分 10 分） 英语课上,老师要求同桌同学相互修改作文。假设以下短文为你同桌所写，请你对其进行修 改。文中共有 10 处错误，每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加：在缺词处加一个漏字符号（∧） 。并在其下面写出修改后的词。删除：把多余的词用斜 线（/）划掉。修改：在错的词后划一横线，并在该词下面写出修改后的词。 注意：1．每处错误及修改均仅限一词; 2．只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不记分。 I’d love to telling you something about my vacation. I’ve been looking forward to visit the East Lake for a long time. Yesterday, with my friends, I paid a visit it. We set off at 7:00 am by bus. It’s 8 kilometers far away from our city, and when we got there, it was 7:20 am. There we have a wonderful time. We spent the whole morning boating and fished on the lake. Then we had a picnic in the lake. In the afternoon, we climbed the Snake Island, picking the beautiful flowers and took a lot of pictures. Time passed very quick. Before we knew it, it was already 16:00, but we had to go back. How about your vacation? Please write me as soon as possible. 第二节；书面表达：(25 分) 假如你是某高中学生李华，进入高中学习两个月后你给你的美国笔友 Peter 写一封信， 告诉他你认识了一位好朋友王林，要点如下； 1.简要介绍一下你的好友。2.描述一件你们之间难忘的事情。3.说说你对朋友的理解。 注意；① 词数在 100 左右 ② 必须涵盖要点 提示： 初中 junior high school 高中 senior high school ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________
黄石五中 2015--2016 学年度上学期月考高一英语答案
1-5 CABBC 6-10 ACBCA 11-15 BABCA 16-20 BABAC
语篇解读： “我”的一位老朋友被诊断出患了癌症并已是晚期，医生说他只能活几 个月了。在他生命的最后几个月里，家人、亲属及朋友都格外关心他、照顾他， 他也表达了对亲人们，包括已经去世的朋友和亲属的思念和感激，从他的身上， “我”对人生有了新的认识，那就是珍惜亲情、重视友谊等。 21 解析：选 C 细节理解题。由第一段中的第二句“However, in spite of the serious illness, he was initially determined to look into all available treatments that might cure or extend his life.”可知本题选 C。 22 解析：选 B 细节理解题。根据第二段第二句中的“... he took comfort in God and humanity”可知本题选 B。 23 解析： 选 A 细节理解题。 由最后一段第一句中的 “such experiences taught me to value family more and kindness to others.”可知本题选 A。 24 解析：选 B 推理判断题。由文章最后一句可知，人们的性格和认识还需 要经过一些不愉快的处境来塑造和提升。故本题选 B。 语篇解读：本文是一篇说明文。如今，名字以“i”开头的产品成为当下的风尚。 虽然对于字母“i”的意义人们不是很明确，但“i”已经成为过去的 10 年里最热 的 20 个词之一。 25 解析：选 C 细节理解题。根据文章第一段第三句“The BBC’s iPlayer — which allows Web users to watch TV programs on the Internet — adopted the title in 2008.”可知，答案 C 符合文意。 26． 解析： 选 A 细节理解题。 根据对文章第三段的整体理解可知， 以名字 “i” 开头的产品目标群体主要是年轻人，故答案 A 符合文意。 27 解析：选 B 词义猜测题。根据文章第四段最后两句“When Apple uses ’ i’ ， no one knows whether it means Internet, information, individual or interactive, Thorne told BBC Magazines. ’Even when Apple created the iPad, it seems it didn’t have one clear definition， ’ he says.”可推知，此处 ambiguous 相当于 not clear 模棱两可的，故答案 B 符合文意。 28． 解析： 选 D 推理判断题。 根据文章第一段第一句 “The iPhone, the iPad, each of Apple’s products sounds cool and has become a fad (一时的风尚)． ” 和最后一段第一句“ But as history shows, people grow tired of fads. ”可 推知，以名字“i”开头的产品的流行趋势不会持续很久。故答案 D 正确。 语篇解读：本文介绍了中国第一夫人的主设计师马可。 29．解析：选 A 主旨大意题。文章第一段最后一句“The reporter released the secret — Ma Ke.(记者揭开了主设计师马可的面纱)”点明了本文要介绍的 人物。 30．解析：选 B 推理判断题。画线部分意为“如果你吃的鸡蛋很好吃，你会 想见那只鸡吗？” ，再结合前一句“ Ma prefers a low?key approach”可以看出 马可是一个低调的人，不想让媒体对她有过多关注。 31． 解析： 选 B 细节理解题。 通过第五段中 “Peng is a caring person, devoted to charity and environmental protection”可知，彭丽媛有同情心和强烈的环 保意识。
32． 解析： 选 C 细节理解题。 由最后一段 “The first lady’ s double?breasted coat and her black leather handbag aren’t available at any of Exception’ s shops”可知 C 项错误，故答案选 C。
33． 解析： 选 A 主旨大意题。根据文章第一段“Aggressive pedestrians are in fact as dangerous as careless drivers. They cause traffic accidents, injury and death.”及下文的内容可知，本文主要分析了激进的行人可能会引起 交通事故的原因。故答案选 A。 34．解析：选 D 细节理解题。根据倒数第二段第三句中的“disregard for traffic signals, inattention and crossing roads under the influence of alcohol and drugs”可知，超速驾驶不是十年前行人死亡的根本原因。故答案选 D。 35． 解析： 选 A 推理判断题。根据最后一段中的“They can start by obeying traffic signals”可知，学生在过十字路口时也应该遵守交通信号灯的指示。故 答案选 A。 阅读七选五： 36-40BGAFC 完形填空：41-45 BADCA 46-50 BDCAD 51-55 ABCDB 56-60 CDBAC【 语法填空 61. helping 62. finished 63. haven’t cleaned 64. tiring 65. what 66. an 67.Neither/Nor 68. out 69. cut 70. In
短文改错 I’d love to telling you something about my vacation. I’ve been looking forward to visit the East 71 tell 72 visiting Lake for a long time. Yesterday, with my friends, I paid a visit ∧ it. We set off at 7:00 am by bus. 73to It’s 8 kilometers far away from our city, and when we got there, it was 7:20 am. There we have a 74 去掉 75had wonderful time. We spent the whole morning boating and fished on the lake. Then we had a picnic 76 fishing in the lake. In the afternoon, we climbed the Snake Island, picking the beautiful flowers and took a 77by 78 picked lot of pictures. Time passed very quick. Before we knew it, it was already 16:00, but we had to go 79quickly 80 and back. How about your vacation? Please write me as soon as possible.