当前位置:首页 >> 高中教育 >>


检测题 28
Ⅰ. 阅读理解 A Hispanic Heritage Month( 拉丁文化月 )is the period when people recognize the contributions of Hispanic Americans to the United States and celebrate Hispanic culture. Hispanic

Heritage Week was approved by President Lyndon Johnson in 1968 and was expanded by President Ronald Reagan in 1988 to cover a 30-day period starting on September 15 and ending on October 15. The law came into force on August 17, 1988. September 15 was chosen as the starting point for the celebration because it is the anniversary of independence of five Latin Ame rican countries: Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras and Nicaragua. They all declared independence in 1821. In addition, Mexico, Chile and Belize celebrate their independence days on September 16, September 17 and September 18. Hispanic Heritage Month also celebrates the long and important presence of Hispanic Americans in North America. A map of late 18th century North America shows this presence, from San Francisco to Florida. Spanish explorers traveled further north along the Pacific Coast to Canada in 1774 and by the late 18th century they had established a military post on Vancouver Island, 350 miles north of Seattle. The Spanish sailed up the Atlantic Coast through the Chesa peake Bay in 1526, then called the Bahia de Santa Maria, about 80 years before the romanticized English encounter with Pocahontas. In the 1520s Spanish navigators also explored as far north as Cape Cod, Massachusetts, and the present site of Bangor, Maine. The Spanish settled in the southwest of North America in the 16th century and officially founded Santa Fe, New Mexico in 1610. About 47 million people in the United States are Hispanic Americans. Their families come from countries where people speak Spanish. Here are some ways you can take part in this special month.

Move Your Feet Music is a big part of Hispanic life. People don’t just listen. They get up and dance! Play a Game Pinatas are toys filled with treats. Kids take turns trying to break a pinata with a stick. They pick up the treats that fall out. Wrap It Up The tortilla is a popular food. It is a type of flat bread. It is often filled with meat, beans, tomatoes and cheese. Then it is wrapped up and eaten. Yum! Speak Spanish Many Hispanic Americans speak two languages—Spanish and English. Say“hola”. That means“hello”in English. 【文章大意】本文主要介绍了美国拉丁文化月的一些情况。 1. The first paragraph is mainly about .

A. the establishment of Hispanic Heritage Month B. the celebrations during Hispanic Heritage Month C. the contributions of Hispanic Americans D. the importance of Hispanic culture 【解析】选 A。段落大意题。第一段主要讲的是在美国两任总统的努力下, 美国拉丁文化月 最终建立。 2. What do we know about Hispanic Heritage Month? A. It was first celebrated in 1968. B. It honors some famous Hispanic Americans. C. It is celebrated mainly in Latin America. D. The biggest celebrations take place on September 16~18. 【解析】选 B。细节理解题。由文章第三段中的 Hispanic Heritage Month also celebrates the long and important presence of Hispanic Americans in North America. 可知, 举 办拉丁文化月也是为了纪念一些著名的拉丁裔美国人。 3. We can learn from the passage that A. pinatas are made of sticks .

B. tortillas are a kind of food for children C. Mexico declared independence on September 15 D. Hispanic Americans had an influence on 18th century’s America 【解析】选 D。细节理解题。由文章第三段中的 A map of late 18th century North America shows this presence, from San Francisco to Florida. 可知, 拉丁裔美国人在十八世纪 已经产生影响力了。 4. What is the author’s purpose in writing the passage? A. To encourage people to get involved in Hispanic Heritage Month. B. To intr oduce Hispanic Heritage Month briefly. C. To show the achievements of Hispanic Americans. D. To introduce the history of Latin American countries. 【解析】选 B。写作意图题。本文主要介绍美国拉丁文化月的建立及拉丁文化月期间举办的 一些活动。 B (原创)“Did you come alone or with your parents? ”When Tsinghua University’s new 2013 freshmen arrived on campus late last month, the first question they were faced with at the registration desk was the above. According to statistics, we know that more than half of the 539 students came alone. Chen Jining, president of Tsinghua University, encouraged them to “start this new adventure by standing on your own two feet”. To help freshmen grow up, some universities have thought of new methods. At Tsinghua, for example, freshmen need to register and find their dormitory by themselves. The process requires two to three hours, during which volunteers take parents on a tour of the campus. At Zhejiang University, a banner hanging in the information center says“Parents let go please; let us g uide your

children. ”“Often parents like to do things or make decisions for their children. In their eyes, children never grow up, ”said Lu Guodong, dean( 系 主 任 )of undergraduate studies at Zhejiang University. “But at university, growing up is the goal for all students. Growing up is the biggest success. In China, students grow up too slowly as parents are always in charge. Students never think about what

path they should take and why, ”he said. Zhang Yanxue, a senior student studying Chinese language and literature at the Communication University of China, is president of the Self-improvement Society. Although most students can finish the registration process by themselves, their parents usually prefer accompanying them to the university. “This is the third time I’ve welcomed freshmen and I didn’t see much change in that regard, ”Zhang said. “The number of students who came alone is the same as in previous years. ” Sometimes, however, the distance between university and home is so great that many parents are too worried to let their children travel alone. To reassure parents, Renmin University of China introduced a new method. It asks senior students to return to their hometown and accompany freshmen back to the campus. This helps freshmen get used to living independently. “Students should have an independent character and a dream. Learning how to use that independent character to achieve their dreams and finish tasks assigned by the country is very important, ”said Tsinghua University Presi dent Chen. 【文章大意】9 月第一周, 各大高校已陆续进入开学季。近日, 一些提倡新生独立报到的举 措引发公众热议。有人认为这是新生学习独立的第一步, 很有教育意义。 5. How many universities are mentioned in the passage? A. 4. B. 3. C. 5. D. 6.

【解析】选 A 。细节理解题。第一段中的 Tsinghua University; 第二段中的 Zhejiang University; 第三段中的 the Communication University of China; 第四段中的 Renmin University of China。 6. What’s the main idea of the passage? A. Tsinghua University has thought of new methods to help freshmen grow up. B. Universities take measures to help freshmen register. C. Universities help freshmen to be independent. D. University students lack independence. 【解析】选 C。主旨大意题。A 项为原文事实; B 项以偏概全; D 项只是阐述了一个存在的现 象和事实; 整篇文章论述了几所大学在开学之初采取各种措施帮助新生提高独立自主的能 力, 故 C 项正确。

7. What is Zhang Yanxue according to the passage? A. Reporter. C. Teacher. B. Headmaster. D. Student.

【解析】选 D。细节理 解题。通过第三段第一句话可知。 8. What can we learn from the passage? A. University freshmen lack independence. B. Parents do what they can do for their children. C. We should learn to practice our independence in daily life. D. Teachers pay no attention to students’ character training. 【解析】选 C。推理判断题。A、B 两项只是阐述了一个存在的现象和事实; D 项在原文中没 有涉及; 只有 C 项与文章主题一致。 Ⅱ. 完形填空 In my early childhood, my parents and teachers taught me to be persistent(执 着的)in every task I devoted myself to. I was 1 that persistence is the only way towards success. But a small 2 made me change my mind. One day my two-year-old son, 3 at a dozen of“stood”color marker-pens,

cheered excitedly, “Mummy, look! I did it. ”Afterwards, he collected some ballpoint pens, 4 to do the same. Hard though he tried, the ballpoint pens just

lay 5 . He turned to me for help. Noticing they had either sharp or round ends, I said 6 , “Mummy can’t help you. ”To my surprise, he wouldn’t listen and continued trying. . . I was dumbfounded by his persistence. My son’s behaviour reminded me of George who was always 7 in his work and rarely talked to anyone. To him, 8 , there was no such thing called weekends

or holidays. Our boss praised 9 about him and 10 us to look up to him as a role model. One day I met George. “Gonna work late again tonight? ” “Probably I can’t leave till midnight, ”he said. “How many hours have you put in here each week, eighty or ninety? ” “ 11 . ”

“Don’t you have time to be with your family at all? ”

He shook his head slowly and 12 a sigh. “It’s not what I wanted. But I have worked on it for so long. It’s much too 13 to even think about letting go. ” A year later I resigned. The 14 thing I heard about him was that his wife

divorced him. Since then I’ve never seen him. But occasionally his aged 15 would come to my mind. Until that day, two-year-old son had 16 17 knowing why the ballpoint pens couldn’t stand up, the the impossibility after many failures. He put aside all 18 , he

the ballpoint pens and kept only those marker-pens for his“game”. already learned to let go of his previous 19 attempts. In our daily life, many headaches can be avoided if we know how to and then decisively let them go immediately.

20 them

【文章大意】 作者自小就被父母和老师教育: 做任何事都要执着, 但一次两岁的儿子试图将 圆珠笔竖起来, 结果却没能成功, 这让她想起一个名叫 George 的朋友, 他是个工作狂, 心 中只有工作, 没有家人, 结果妻子与他离婚。 这让作者意识到生活中有许多自己不能做的事, 该放手时就放手, 这样生活才能有乐趣。 作者欣慰地看到自己的儿子在玩笔的游戏中已经学 会了这一点。 1. A. confident C. conscious B. consistent D. convinced

【解析】选 D。前后照应题。因为小时候, 父母和老师教育“我”做每件事时都要执着。所 以“我”一直相信(I was convinced)执着是成功的唯一途径。 2. A. event affair 【解析】选 B。词义辨析题。event 多指重要、有意义的大事件; incident 指平常小事; accident 指意外事故; affair 泛指事件, 事务。 此处语境指儿子玩记号笔, 应为平常小事。 3. A. pointing C. screaming B. shouting D. laughing B. incident C. accident D.

【解析】选 A。前后照应题。一天我两岁的儿子指着(point at)一堆竖着的彩色记号笔, 兴 奋地欢呼着。 4. A. insisting C. intending B. requiring D. urging

【解析】选 C。前后照应题。后来, 儿子又拿了一些圆珠笔, 打算做同样的事, 即把圆珠笔 也竖起来。intend to do sth. 打算做某事。 5. A. flat quiet 【解析】选 A。背景知识题。根据 Hard though he tried(尽管他费了很大的劲试着将圆珠 笔竖起来)可知结果没有成功, 圆珠笔仍然没有竖起来。因为这些圆珠笔要么是尖头, 要么 是圆头。lie flat 意思是“平躺着”。 6. A. deliberately C. unintentionally B. casually D. enthusiasticall y B. silent C. still D.

【解析】选 B 。前后照应题。看到这些圆珠笔要么是尖头要么是圆头 , 我不加考虑地 (casually)说: “妈妈帮不了你。”但儿子不听, 继续坚持做下去。 7. A. interested C. devoted B. busy D. buried

【解析】选 D。前后照应题。be buried in his work 专心致志地忙于他的工作。这由后文 的“他很少和任何人讲话”可知。 8. A. therefore C. otherwise B. however D. though

【解析】选 A。逻辑推理题。因为他总是忙于自己的工作, 因此(therefore)对他来说没有 周末或假日这样的概念。 9. A. high much 【解析】选 B。固定搭配题。因为他一心扑在工作上, 所以老板对他高度赞扬。 10. A. promised C. inspired B. demanded D. appealed B. highly C. well D.

【解析】选 C。逻辑推理题。老板鼓舞我们把他当成模范榜样看待。 11. A. At random C. At most B. At times D. At least

【解析】选 D。前后照应题。因为作者的朋友 George 是个工作狂, 所以每周至少工作 80 或 90 小时。 12. A. let off B. let out C. sent off D. sent

out 【解析】 选 B。 前后照应题。 根据 shook his head slowly(慢慢摇头)可知此处他发出(let out) 一声叹息。 13. A. encouraging C. painful B. comfortable D. ashamed

【解析】选 C。前后照应题。根据 George 讲的话可知“他心中只有工作, 没有家人”, 所 以“他认为即使想(在工作方面)放手也是很痛苦的(painful)”。 14. A. latter lately 【解析】选 C。前后照应题。根据后面一句“Since then I’ve never seen him. ”可知 此空填 last, 说明“这是我听到有关他的最后一件事”。 15. A. picture image 【解析】选 D。前后照应题。根据 come to my mind 可知此处选 image。虽然后来我再也没 见到过他, 但他年迈的形象还会出现在我的脑海中。 16. A. for besides 【解析】 选 C。 前后照应题。 直到那一天, 我两岁的儿子虽然并不知道为何圆珠笔竖不起来, 但是在多次失败后学会了接受这种不可能。 17. A. received B. accepted C. refused D. rejected B. with C. without D. B. figure C. reflection D. B. later C. last D.

【解析】选 B。词语辨析题。accept 指“主观接受”, 而 receive 指“客观上收到”。C、D 两项指“拒绝”。 18. A. Generally C. Additionally B. Eventually D. Obviously

【解析】选 D。前后照应题。儿子将不能竖起来的圆珠笔放在一边, 只留下可以站起来的记 号笔用来玩游戏。很明显(obviously), 他已经学会了对以前无用的 (useless)尝试选择放 弃。 19. A. useless C. hopeful B. endless D. meaningful

【解析】选 A。逻辑推理题。上文中的 many failures 已提示, 可推知他做了一些无用的尝

试。useless 无用的。 20. A. clarify C. identify B. distinguish D. acknowledge

【解析】选 C。前后照应题。在我们的日常生活中, 很多令人头疼的事是可以避免的, 只要 我们知道如何鉴别(identify)它们并果断地做出放弃的决定。 【语篇随练】多练一点 技高一筹 Ⅰ. 写出阅读理解 A 篇文章大意(no more than 30 words) _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ ______________________________________________ 答案: The passage mainly deals with an activity called Hispanic Heritage Month, during which people recognize the contributions of Hispanic Americans to the United States and celebrate Hispanic culture. Ⅱ. 根据阅读理解 A 篇中的词汇完成句子 1. 这项法律在 1988 年 8 月 17 日实施。 The law___________ on August 17, 1988. 2. 另外, 墨西哥、智利和伯利兹分别在 9 月 16、17、18 日庆祝他们的独立。 ___________, Mexico, Chile and Belize celebrate their independence days on September 16, September 17 and September 18. 3. 到 18 世纪晚期为止, 他们已经在西雅图北 350 英里的温哥华岛建立了一个军事基地。 By the late 18th century they___________ a military post on Vancouver Island, 350 miles north of Seattle. 4. 你可以按照下面的几种方式参加这个特别月份的活动。 Here are some ways___________ this special month. 答案: 1. came into force 3. had established 2. In addition

4. you can take part in

广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题28_高中教育_教育专区。检测题 28 Ⅰ. 阅读理解 A Hispanic Heritage Month( 拉丁文化月 )is the period...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题29_高中教育_教育专区。检测题 29 Ⅰ. 阅读理解 (原创)Taking exams in a large group setting can be ...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题27_高中教育_教育专区。检测题 27 Ⅰ. 阅读理解 A Batteries are included, but the charger’s not. ...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题24_高中教育_教育专区。检测题 24 Ⅰ. 阅读理解 ( 原创 )People around the world are remembering Nelson...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题32_高中教育_教育专区。检测题 32 Ⅰ. 阅读理解 A Who Owns the Moon? Within the next ten years, ...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题13_高中教育_教育专区。检测题 13 Ⅰ. 阅读理解 They were just grasshoppers(蚂蚱). But there were ...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题3_高中教育_教育专区。检测题 3 Ⅰ. 阅读理解 A To hitch-hike successfully in any country you must ...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题31_高中教育_教育专区。检测题 31 Ⅰ. 阅读理解 A I’ve spent over a year in India, and in those...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题19_高中教育_教育专区。检测题 19 Ⅰ. 阅读理解 A Bedford Castle: The Home of Bedfor dshire Royalty...
广州市番禺区禺山高级中学2015年高考英语一轮复习检测题9_高中教育_教育专区。检测题 9 Ⅰ. 阅读理解 A A survey of professors finds that most see online ...