当前位置:首页 >> 高中教育 >>


2011 高考英语阅读理解分类汇编之文化教育类
1.(2011·北京卷)C Students and Technology in the Classroom I love my blackberry—it’s my little connection to the larger world that can go anywhere with me . I also lo

ve my laptop computer ,as it holds all of my writing and thoughts .Despite this love of technology ,I know that there are times when I need to move away from these devices 设备) and ( truly communicat with others. On occasion, I teach a course called History Matters for a group of higher education managers. My goals for the class include a full discussion of historical themes and ideas .Because I want students to thoroughly study the material and exchange their ideas with each other in the classroom ,I have a rule —no laptop ,iPads ,phones ,etc .When students were told my rule in advance of the class, some of them were not happy . Most students assume that my reasons for this rule include unpleasant experiences in the past with students misusing technology . There’s a bit of truth to that. Some students assume that I am anti-technology . There’s no truth in that at all . I love technology and try to keep up with it so I can relate to my students. The real reason why I ask students to leave technology at the door is that I think there are very few places in which we can have deep conversions and truly engage complex ideas. Interruptions by technology often break concentration and allow for too much dependence on outside information for ideas . I want students to dig deep within themselves for inspiration and ideas. I want them to push each other to think differently and make connections between the course the material and the class discussion . I’ve been teaching my history class in this way for many years and the evaluations reflect student satisfaction with the environment that I create .Students realize that with deep conversation and challenge, they learn at a level that helps them keep the course material beyond the classroom . I’m not saying that I won’t ever change my mind about technology use in my history class, but until I hear a really good reason for the change ,I’m sticking to my plan. A few hours of technology-free dialogue is just too sweet to give up.

63.Some of the students in the history class were unhappy with____ A. the course material C. discussion topics B. others’ misuse of technology D. the author’s class regulations

64.The underlined word “engage ”in para.4 probably means ____ A. explore B. accept C. change D. reject

65.According to the author, the use of technology in the classroom may ____ A. keep students from doing independent thinking B. encourage students to have in-depth conversations C. help students to better understand complex themes D. affect students’ concentration on course evaluation 66.It can be inferred from the last paragraph that the author ____ A. is quite stubborn B. will give up teaching history C. will change his teaching plan soon D. values technology-free dialogues in his class DAAD 2.(2011·安徽卷)E George Prochnik would like the world to put a sock in it. He makes his case in a new book, Listening for Meaning in a World of Noise. Here he explains himself (using his indoor voice): “We’ve become so accustomed to noise, there’s almost a deep prejudice against the idea that silence might be beneficial. If you tell someone to be quiet, you sound like an old man. But it’s never been more important to find continuing quiet. Silence focuses us, improves our health, and is a key to lasting peace and satisfaction.” “We need to excite people about the sounds you start to hear if you merely quiet things down a little. During a Japanese tea ceremony, the smallest sounds become a kind of art—the spoons making a light ringing sound on a bowl, the edges of a kimono(和服)brushing against the floor.” “Deaf people are very attentive(专注的)in almost every aspect of life. If two deaf people are walking together, using sign language, they constantly watch out for each other and protect each other by paying steady attention to the other. They are connected yet also fully aware of their surroundings. Even deaf teenagers! We in the hearing world can learn from them. If we remove

the powerful blasts(一阵阵)of noise, we become aware of an extraordinarily rich world around us—of little soft sounds and the sound of footsteps, of bird songs and ice cracking(开裂声). It’s astonishing how beautiful things sound when you can really listen. ” 【文章大意】文章介绍了 George Prochnik 的新著 Listening for Meaning in a World of Noise 和他的观点:在喧嚣的世界中创造一方不太纷扰的环境,这个世界会更美好。 72. What does the phrase “to put a sock in it” in Paragraph 1 probably mean? A. to be quiet C. to be full of love B. to be colorful D. to be attentive to someone

【解析】 A。 选 词义理解题。 根据第二段作者的观点 Silence focuses us, improves our health, and is a key to lasting peace and satisfaction.可知,作者是推崇的 silence, 故选 A 项。 73. What does Prochnik say about us? A. We are used to quietness B. We have to put up with noise C. We do not think silence to be beneficial D. We do not believe lasting peace to be available 【解析】 C。 选 推理判断题。 根据第二段 We’ve become so accustomed to noise, there’s almost a deep prejudice against the idea that silence might be beneficial 和 it’s never been more important to find continuing quiet 及第三段 During a Japanese tea ceremony, the smallest sounds become a kind of art 等句可以判断得出,我们生活在一个喧闹的世界,寂静才是我 们的追求,故选择 C 项。 74. Which of the following is true according to Prochnik? A. We need more sounds in our lives B. There is nothing to be learned from the deaf C. We are not aware how rich the world around us is D. There is too much noise at a Japanese tea ceremony 【解析】 C。 选 推理判断题。 根据文章末段 If we remove the powerful blasts(一阵阵)of noise, we become aware of an extraordinarily rich world around us.... It’s astonishing how beautiful things sound when you can really listen.可知 C 项正确。A 项和作者的观点相反;根据 We in the hearing world can learn from them (deaf people)可知 B 项错误; 根据 During a Japanese tea ceremony, the smallest sounds become a kind of art 可知作者赞赏 the smallest sounds,故 D

项错误。 75. It can be inferred from the text that A. we can benefit a lot from old people B. it is a good idea to use sign language C. there is no escape from the world of sound D. it is possible to find how beautiful things sound 【解析】选 D。推理判断题。通读全文可知,尽管我们生活在一个喧闹的世界,作者提倡 我们创造一个不太纷扰的环境,果真如此,这个世界是很美好的,据此 D 项正确。 3.(2011·山东卷)B Tim Richter and his wife, Linda, had taught for over 30 years near Buffalo, New York--he in computers, she in special education. "Teaching means everything to us," Tim would say. In April1998, he learned he would need a heart operation. It was the kind of news that leads to some serious thinking about life's purpose. Not long after the surgery, Tim saw a brochure describing Imagination Library, a program started by Dolly Parton' s foundation (基金会) that mailed a book every month to children from birth to age five in the singer's home town of Sevier, Tennessee. “I thought, maybe Linda and I could do something like this when we retire," Tim recalls. "as a reminder." Five years later, now retired and with that brochure still on the desk, Tim clicked on imagination library .com. The program had been opened up to partners who could take advantage of book and postage discounts. The quality of the books was of great concern to the Richters. Rather than sign up online, they He placed the brochure on his desk, .

went to Dollywood for a look-see. “We didn’t want to give the children rubbish,” says Linda. The books-reviewed each year by teachers, literacy specialists and Dollywood board

members-included classics such as Ezra Jack Keats’s The Snowy Day and newer books like Anna Dewdney’s Llama Llama series. Satisfied, the couple set up the Richter Family Foundation and got to work. Since 2004, they have shipped more than 12,200 books to preschoolers in their in their area. Megan Williams, a mother of four, is more than appreciative: “This program introduces us to books I’ve never heard of .” The Richters spend about $400 a month sending books to 200 children. “Some people sit

there and wait to die,” says Tim. “Others get as busy as they can in the time they have left.”

62.What did Tim want to do after learning about Imagination Library? A. Give out brochures. C. Write books for children 63.According to the text, Dollly Parton is A. a well-known surgeon C. a singer born in Tennessee 64.Why did the Richters go to Dollywood? A. To avoid signing up online. B. To meet Dollywood board members. C. To make sure the books were the newest. D. To see if the books were of good quality. 65.What can we learn from Tim’s words in the last paragraph? A. He needs more money to help the children. B. He wonders why some people are so busy. C. He tries to save those waiting to die. D. He considers his efforts worthwhile. B .Do something similar. D. Retire from being a teacher. . B. a mother of a four-year-old D .a computer programmer

【解析】 :61-65:ABCDD 【语篇解读】本文讲述了里克特作为教师的一家人在退休后又做出捐献书给儿童的决定, 并且为此建立了基金会的事情,而且他们认为这使得他们的人生更为有意义。 36. A。细节理解题。由第一段最后两句话可知是 Tim 得病导致他思考生命的意义。 37. B。细节理解题。从第二段 Tim 说的话中“I could do something like this when we retire”,知道他打算在退休后做类似的事,是 B 选项。 38. C。细节理解题。从第二段的第一句话得出 Dollly Parton 是 singer. 39. D.。细节理解题。从第四段前两句话中得出,“We didn’t want to give the children rubbish“ 比喻指我们不想要质量不好的东西。从本段首句主题句中也能得出 the

Richters 关心的是书的质量。 40. D。从最后一段 Tim 的话” 有些人坐而等待死亡,而有些人则在他的余生尽可能的 忙碌着“ 可知,他认为自己做出的事情是值得的有意义的。 4.(2011·上海卷)(A) The teacher who did the most to encourage me was, as it happened, my aunt. She was Myrtle C. Manigault, the wife of my mother’s brother Bill. She taught in second grade at all-black Summer School in Camden, New Jersey. During my childhood and youth, Aunt Myrtle encouraged me to develop every aspect of my potential, without regard for what was considered practical or possible for black females. I liked to sing; she listened to my voice and pronounced it good. I couldn’t dance; she taught me the basic dancing steps. She took me to the theatre ____ not just children’s theatre but adult comedies and dramas --- and her faith that I could appreciate adult plays was not disappointed. My aunt also took down books from her extensive library and shared them with me. I had books at home, but they were all serious classics. Even as a child I had a strong liking for humor, and I’ll never forget the joy of discovering Don Marquis’s Archy & Mehitabel through her. Most important, perhaps, Aunt Myrtle provided my first opportunity to write for publication. A writer herself for one of the black newspapers, she suggested my name to the editor as a “youth columnist”. My column, begun when I was fourteen, was supposed to cover teenage social activities---and it did---but it also gave me the freedom to write on many other subjects as well as the habit of gathering material, the discipline of meeting deadlines, and, after graduation from college six years later, a solid collection of published material that carried my name and was my passport to a series of writing jobs. Today Aunt Myrtle is still an enthusiastic supporter of her “favorite niece”. Like a diamond, she has reflected a bright, multifaceted(多面的) image of possibilities to every pupil who has crossed her path. 65. Which of the following did Aunt Myrtle do to the author during her childhood and youth? A. She lent her some serious classics. C. She discovered her talent for dancing. B. She cultivated her taste for music. D. She introduced her to adult plays.

66. What does Archy & Mehitabel in Paragraph 3 probably refer to? A. A book of great fun. B. A writer of high fame.

C. A serious masterpiece.

D. A heartbreaking play.

67. Aunt Myrtle recommended the author to a newspaper editor mainly to ____. A. develop her capabilities for writing. C. involve her in teenage social activities B. give her a chance to collect material D. offer her a series of writing jobs.

68. We can conclude from the passage that Aunt Myrtle was a teacher who _____. A. trained pupils to be diligent and well-disciplined B. gave pupils confidence in exploiting their potential C. emphasized what was practical or possible for pupils D. helped pupils overcome difficulties in learning 【答案】DAAB 5.(2011·全国 II)D The way we do things round here Some years ago, I was hired by an American bank. I received a letter from the head of the Personnel Department that started, "Dear John, I am quite pleased that you have decided to join us." That "quite" saddened me. I thought he was saying "we're kind of pleased you decided to join us although I wish we had hired someone else." Then I discovered that in American English "quite"sometimes means "very", while in British English it means "fairly". So the first lesson about working in other countries is to learn the language and by that I don't just mean the words people speak. It is body language, dress, manners, ideas and so on. The way people do things highlights many of the differences we see between cultures(文化) . Some of these differences may be only on the surface 一 dress, food and hours of work 一 while others may be deeper and take longer to deal with. Mostly, it is just a question of getting used to the differences and accepting them, like the climate(气候) ,while getting on with business. Some of the differences may be an improvement. People are more polite; the service is better; you ask for something to be done and it happens without having to ask again. However, other differences can be troubling, like punctuality(准时) you invite people to a party at 7 o'clock .If your guests will consider it polite to turn up exactly on time in Germany, five minutes early in the American Midwest, an hour early in Japan, 15 minutes afterwards in the UK, up to an hour afterwards in Italy and some time in the evening in Greece. I prefer not to use the word "late" because there is nothing wrong with the times people arrive. It is simply the accepted thing to do

in their own country. 52. The author was unhappy as mentioned in Paragraph 1 because he thought______. A. the American bank didn't think much of him B. the American bank might hire another person C. it's difficult to get used to American culture D. it's easy to misunderstand Americans 53.The word "highlights" in Paragraph 2 probably means_____. A. encourages B. helps to narrow C. increases D. draws attention to 54. According to the author, what should we do with most cultural differences? A. Ask the native people for help. B. Understand and accept them. C. Do things in our own way. D. Do in-depth research. 55. When invited to a party the people who are usually punctual are______. A. Italians B. Germans C. Greeks D. the British 【答案】ADBB 6.(2011·四川卷)D “Experience may possibly be the best teacher, but it is not a particular good teacher.” You might think that Winston Churchill or perhaps Mark Twain spoke those words, but they actually come from James March, a professor at Stanford University and a pioneer in the field of organization decision making. For years March ( possibly be wisest philosopher of management) has studied how humans think and act, and he continues to do so in his new book The Ambiguities of Experience. He begins by reminding us of just how firmly we have been sticking to the idea of experiential learning :“Experience is respected;experience is sought;experience is explained.”The problem is that learning from experience involves(涉及) serious complications(复杂化) ,ones that are part of the nature of experience itself and which March discusses in the body of this book. In one interesting part of book, example, turns a double eye toward the use of stories as the for he most effective way of experiential learning. He says“The more accurately(精确的)reality is

presented,the less understandable the story,and the more understandable the story, the less realistic it is.” Besides being a broadly knowledgeable researcher. March is also a poet, and his gift shines though in the depth of views he offers and the simple language he uses. Though the book is short, it is demanding;Don’t pick it up looking for quick, easy lessons. Rather, be ready to think deeply about learning from experience in work and life. 53. According to the text, James March is ____________. A. a poet who uses experience in his writing B. a teacher who teachers story writing in university C. a researcher who studies the way humans think and act D. a professor who helps organizations makes important decisions 54. According to James March, experience ______________. A. is overvalued C. should be actively sought 55. What can we learn from Paragraph 3? A. Experience makes stories more accurate. B. Stories made interesting fail to fully present the truth. C. The use of stories is the best way of experiential learning. D. Stories are easier to understand when reality is more accurately described. 56. What’s the purpose of this text? A. To introduce a book. C. To explain experiential learning. 【答案】CABA 7.(2011·辽宁卷)B B. To describe a researcher. D. To discuss organizational decision making. B. is easy to explain

59, What do we know from the text about students of a cyberschool? A. They have to take long bus rides to school. B. They study at home rather than in classrooms. C. They receive money from traditional public schools. D. They do well in traditional school programs. 60. What is a problem with cyberschoois? A. Their equipment co sts a lot of money. B. They get little support from the state government. C. It is hard to know students' progress in learning. D. The students find it hard to make friends. 61. Cyberschools are getting popular became A. they are less expensive for students B. their students can work at their own speed C. their graduates are more successful in society D. they serve students in a wider age range 62. We can infer that the author of the text is .

A. unprejudiced in his description of cyberschools B. excited about the future of cyberschools C. doubtful about the quality of cyberschoois D. disappointed at the development of cyberschools 【答案】BCBA 8.(2011·福建卷)B For five days,Edmonton's Downtown Park is transformed into one huge stage where artists are able to share their talents, and where people are able to celebrate and enjoy themselves .Since is beginning in 1980,the Edmonton Folk Music Festival has been commemorating(念)the ture

feeling of what folk music is all about and that's the traditional togetherness(友爱) is felt when that people gather to share stories and feelings through song. This year will be the sixth year when volunteer Riedel will be offering up her time to the festival. "People coming off a busy spring and summer have a moment of relaxation ," Riedel said. "It's really east to relax, and it's great seeing family and friends have fun together." These families and friends come from all different kinds of musical tastes. People who take pleasure in Blues are there, so are people who love Bluegrass. This festival does its best to develop everyone's musical interests. With so many years of expenence .the festival has become a well-oiled machine, and does whatever it can to make attendees feel as possible. There are free water stations throughout the venue(举办地)for people to fill up their travel cups. When people buy food, reusable ashes are given a $2 plate fee, but that is returned when the plate is brought back. The festival has completely sold out of tickets, and in record time. But with big names such as Van Morrison and Jakob Dylan, it’s easy to see how that was going to happen. There is no parking area during the festival, so using the Park & Ride system or Edmonton Transit is highly recommended. A bike lock-up area is provided and will be available Thursday until Sunday one hour before the gates open until 45 minutes after the gates close. The Edmonton Folk Music Festival begins on Wednesday, Aug.4 with Van Morrison playing the special donation fund (基金)concert, and will finish up on Sunday, Aug.8. 60. The Edmonton Folk Music Festival is held mainly to ___________. A. gather people with different musical tastes

B. remind people of the real sense of folk music C. exhibitive good voices of great talents in folk music D. collect old stories of folk music 61. Which of the following is TRUE according to the passage? A. Riedel has volunteered for the festival for at least 5years. B. It’s hard for people to appreciate Blues. C. It costs people a little to fill up their cups from water stations. D. People have to pay ﹩2 for a plate of food. 62. We can learn from the passenger that____. A. people can get tickets easily for the festival B. the Edmonton Folk Music Festival is highly recommended. C. driving one’s own car to the festival is highly recommended D. bikes are available at the festival from Wednesday to Sunday 63. What would the best title for the passenger? A. Folk Music of Blues B. One Festival Family Gathering C. Festival for family Gathering D. Edmonton’s Downtown Park 【答案】60---63BABB

2011年高考英语专题分类汇编含答案_英语考试_外语学习_教育专区。2011年高考真题英语...feeling D. felt 六、情态动词和虚拟语气 (2011全国卷I) 32. They ___ h...
2006-2011年全国高考英语试题分类汇编之(附答案)_高考_高中教育_教育专区。2006...will have 6. With the help of high technology, more and more new ...
2011年高考英语专题分类汇编20 高考英语高考英语隐藏>> 2011 年全国高考 英语试题...6.(2011·北京卷)完形填空 I used to hate being called upon in class ...
2011年高考英语专题分类汇编11 高考英语高考英语隐藏>> 2011 高考英语阅读理解分类...the population fell from 8.2 million in 1841 to 6.6 million in 1851. ...
2011年高考英语专题分类汇编15。高考英语2011 高考英语阅读理解分类汇编之社会生活...6.(2011·江西卷)C The garden city was largely the invention of Ebenezer ...
2014—2011年各地高考英语单选题分类汇编_高考_高中教育_教育专区。免费2014...register 6.(2013 江西卷)She ___ the carpet with some very nice curtains...
2011年高考英语专题分类汇编17。高考英语今日推荐 88份文档 2014全国高考状元联手分享状元笔记 衡水中学文科学霸高中数学笔记 清华附中文科学霸高中政治笔记 东北师大附中...
2011年全国高考英语试题分类汇编之单选_高考_高中教育_教育专区。1 2011 年全国...above 6.(2011· 江苏卷)32.We’d better discuss everything ___ before ...
6页 免费 2011年高考英语阅读理解分... 3页 免费如要投诉违规内容,请到百度文库...2011年高考英语专题分类汇编14 隐藏>> 外语下载中心 http://down.tingroom.com...
2016高考化学专题汇编 | 化学高考专题汇编 | 2016高考试题分类汇编 | 2016高考数学分类汇编 | 2016高考地理分类汇编 | 2016高考化学分类汇编 | 2016高考真题分类汇编 | 2016高考生物分类汇编 |